Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΤο τραγικό αεροπορικό δυστύχημα πάνω από το Παναρίτη και την Πουλακίδα Αργολίδας

Το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα πάνω από το Παναρίτη και την Πουλακίδα Αργολίδας

Ένα τραγικό δυστύχημα, με θύματα δυο πιλότους της πολεμικής αεροπορίας, συνέβη το πρωί της 11ης Μαρτίου 1958 στις 10:15, ακριβώς πριν από 66 χρόνια!

Εκείνη την ημέρα, 4 πολεμικά αεροσκάφη τύπου F-84G της 112 Πτέρυγας Μάχης, που είχαν απογειωθεί από την βάση της Ελευσίνας, εκτελούσαν ασκήσεις μάχης πάνω από την ευρύτερη περιοχή του Ναυπλίου.

Κατά την διάρκεια των ελιγμών τα δυο από αυτά συγκρούσθηκαν πάνω από το Παναρίτη. Ο πιλότος του ενός πρόλαβε να ανοίξει το αλεξίπτωτό του αλλά κατά την πτώση του χτύπησε με το κεφάλι στο χείλος πηγαδιού και σκοτώθηκε… Το ένα αεροπλάνο κατέπεσε στο κέντρο του Παναριτίου χωρίς, όμως, να προκληθούν ζημιές στο χωριό. Το άλλο κατέπεσε μέσα στην γειτονική Πουλακίδα. Τα φλεγόμενα συντρίμμια κατέπεσαν στο κέντρο του χωριού χωρίς όμως τον παραμικρό τραυματισμό των κατοίκων του. Αυτό θεωρήθηκε θεία παρέμβαση και για το λόγο αυτό κάθε χρόνο, ως ανάμνηση του γεγονότος, πραγματοποιείται στο χωριό λιτάνευση με περιφορά.

Ανθρώπινα θύματα της αεροπορικής αυτής τραγωδίας ήσαν οι ανθυποσμηναγοί Γεώργιος Μπαλάκας του Βασιλείου από το Βαθύ Χαλκίδος και ο Γεώργιος Συνδρεβέλης του Κωνσταντίνου από το Μέτσοβο.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ