Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑνοικτή επιστολή για ένα ξεχασμένο από την πολιτεία μνημείο του Ναυπλίου “...

Ανοικτή επιστολή για ένα ξεχασμένο από την πολιτεία μνημείο του Ναυπλίου “ Το θρυλικό εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων”

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ κ.ΘΕΟΔΟΣΗ ΣΠΑΝΤΙΔΕΑ

κ. Πρόεδρε ως μέλος του τοπικού Συλλόγου μας < Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ>

θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα ξεχασμένο από την πολιτεία μνημείο του Ναυπλίου : ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ

Βρίσκεται στην λεωφόρο Άργους, πίσω από το ανθοπωλείο ΕΔΕΜ.

Είναι το εκκλησάκι που ανήγειρε ο πρωτεργάτης της Ελληνικής Επαναστάσεως ,ο Στρατηγός ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ μεταξύ των ετών 1825-1832, στην εξοχική κατοικίαν του ,που βρισκόταν πίσω από το εκκλησάκι, στη θέση ΚΙΟΥΛ ΤΕΠΕ.

Όλα γύρω τότε ήσαν χωράφια έτσι τα προλάβαμε κι’ εμείς ως παιδιά.Η τελευταία απόγονος του Θ.Κ. τα πούλησε στην οικογένεια Ρετάλη. Με τα κορίτσια του Ρετάλη είμαστε συμμαθήτριες και κάθε χρόνο ως μαθήτριες του τότε Γυμνασίου , μετά τα διαγωνίσματα του Ιουνίου .κάναμε μια ημερήσια εκδρομούλα. Πεζή ξεκινούσαμε το πρωί και μέναμε στο σπίτι του Θ.Κ. και επιστρέφαμε στα σπίτια μας το βράδυ.

Πέντε -έξι κοπέλες με τα κορίτσια Ρετάλη καθαρίζαμε το εκκλησάκι, μαγειρεύαμε πρόχειρα και περνούσαμε ωραία με κοριτσίστικες συζητήσεις μέσα σ’ αυτό το σπίτι. Δυστυχώς , όμως ,η αδιαφορία της πολιτείας επέτρεψε να γκρεμιστεί το ιστορικό αυτό μνημείο και να κτιστεί η σημερινή πολυκατοικία .Τα ιστορικά αυτά μνημεία ,που συνήθως ο χρόνος τα σέβεται , τα εγκαταλείπουν οι άνθρωποι,Σήμερα τίποτε δεν θυμίζει τα παλιά……………

Θα ήθελα ,λοιπόν, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ μας, με την ευαισθησία που έχει δείξει και τον σεβασμό, και έχει απαθανατίσει με μαρμάρινες πινακίδες όλα τα παλιά ιστορικά μνημεία της πόλης μας. να επιμεληθεί και για το ιστορικό αυτό μνημείο ,Μία πινακίδα ,ή μια αψίδα με την ανάλογη ένδειξη νά απαθανατίσει και αυτό το ιστορικό μνημείο, δίπλα στο επί του δρόμου εικονοστάσι.Κάπως έτσι δεν έγινε και για τον πρώτο βασιλιά της Ελλάδος, τον Όθωνα , παρά τις διαμαρτυρίες μερικών ;;;

Γνωρίζω ότι ο Σύλλογος έχει φτωχό ταμείο, αλλά ένας έρανος σε όλο το Ναύπλιον, για τον ιερόν αυτό σκοπό , όπως κάποτε έγινε και για την κηδεία του φτωχού ,αλλά γενναίου πορθητή του Παλαμηδίου < ΣΤΑΪΚΟΥΛΗ > θα βοηθούσε πολύ.

από Μιμίκα Δουλιγέρη

φώτο αρχείου

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ