Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΤοποθέτηση ιστορικής ενημερωτικής πινακίδας στο εκκλησάκι του Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο

Τοποθέτηση ιστορικής ενημερωτικής πινακίδας στο εκκλησάκι του Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο

Εκδήλωση μνήμης του Δήμου Ναυπλιέων, του ΔΟΠΠΑΤ και του 4ου Δημοτικού σχολείου Ναυπλίου

για την ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022, στο εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, το οποίο έκτισε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Οι μαθητές της ΣΤ τάξης του 4ου δημοτικού σχολείου, θα τοποθετήσουν στο εκκλησάκι ενημερωτική πινακίδα, η οποία είναι μεταφρασμένη στα αγγλικά και παρουσιάζει την ιστορία της εκκλησίας, τη σχέση της με τον Κολοκοτρώνη και περιλαμβάνει QR code.

Οι Άγιοι Θεόδωροι είναι ένα εκκλησάκι στην νεόδμητη περιοχή της οδού Καλαμάτας, που χάνεται ανάμεσα στις πολυκατοικίες της και, σήμερα, ανήκει στην ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου. Το εκκλησάκι ανακατασκευάστηκε από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη όταν το μεγάλο κτήμα στην περιοχή αυτή, του παραχωρήθηκε για τις υπηρεσίες του στην πατρίδα. Εκεί, το χρονικό διάστημα από το 1825-1832, ο Κολοκοτρώνης διαμόρφωσε τα υπάρχοντα κτίσματα σε εξοχική κατοικία και αφιέρωσε το εκκλησάκι στους Αγίους Θεοδώρους.
Τα χρόνια πέρασαν και το εκκλησάκι, που πρωτοχτίστηκε από τους Βενετούς, ανακατασκευάστηκε από τον Κολοκοτρώνη και εκεί προσευχήθηκε πολλές φορές ο Γέρος του Μοριά, δε μαρτυρά τίποτα από την ιστορία του.

Ο μαθητής του Στ1, Γιώργος Καχριμάνης, πρότεινε να παρουσιάσει την ιστορία του ναίσκου στο πλαίσιο του προγράμματος Εργαστηρίου Δεξιοτήτων και Τοπικής Ιστορίας “Οι ήρωες του 1821 στο Ναύπλιο”.
Με τη βοήθεια της Διευθύντριας και υπεύθυνης του προγράμματος, Μπιλιούρη Αργυρής, διευρύνθηκε η έρευνα ώστε να συγκεντρωθεί αρκετό υλικό.

Είχαμε την τύχη να εξασφαλίσαμε την προσωπική μαρτυρία από άτομο της οικογένειας των ιδιοκτητών μετά την οικογένεια Κολοκοτρώνη καθώς δεν έχουν απομείνει πλέον πολλά αντικείμενα, που μαρτυρούν τα χρόνια που έζησε ο Θ. Κολοκοτρώνης εδώ.

Ακολουθήστε το argonafplia.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ