Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑποκλειστικό: Η Λιμνοθάλασσα στο Βιβάρι σύντομα στα χέρια του Δήμου Ναυπλιέων

Αποκλειστικό: Η Λιμνοθάλασσα στο Βιβάρι σύντομα στα χέρια του Δήμου Ναυπλιέων

Από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου 2020 η Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω της Περιφερειακής Ενότητας ξεκίνησε μια προσπάθεια εκμετάλλευσης της Λιμνοθάλασσας Βιβαρίου μέσω της ενοικιάσεως της. Έτσι προκήρυξε μια πλειοδοτική δημοπρασία για την εκμίσθωση του Δημόσιου Ιχθυοτροφείου – Λιμνοθάλασσας Βιβαρίου.


Στην δημοπρασία πήρε μέρος ο Δήμος Ναυπλιέων, αλλά και ιδιώτες. Πλειοδότης ήταν ο Δήμος Ναυπλιέων με μια προσφορά της τάξεως των οκτώ χιλιάδων ευρώ το χρόνο. Η συνέχεια όμως έχει ενδιαφέρον. Η μη καλή γνώση του νόμου στέρησε την κατακύρωση της δημοπρασίας στον πλειοδότη Δήμο Ναυπλιέων με την δικαιολογία ότι δεν είχε καταθέσει εγγυητική επιστολή. Οι Δήμοι όμως για τέτοια ποσά δεν απαιτείται να καταθέσουν εγγύηση. Έτσι ο Δήμος όμως που επέμενε να ενδιαφέρεται για την αξιοποίηση της Λιμνοθάλασσας έκανε προσφυγή κατά της κατακύρωσης στον δεύτερο της Δημοπρασίας την οποία και κέρδισε.

Αποτέλεσμα όλων είναι ο Δήμος να απαιτεί πλέον την κατακύρωση υπέρ του της Δημοπρασίας.

Για το θέμα αυτό, στο περιθώριο της χθεσινής επίσκεψης του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος έθεσε το θέμα της Λιμνοθάλασσας. Στην συζήτηση παρόν το argonafplia.gr.
Ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε προς τον δήμαρχο να υπογράψει αμέσως μόλις πάρει στα χέρια του τα σχετικά έγγραφα την κατακύρωση της Λιμνοθάλασσας στο Δήμο Ναυπλιέων. Την ίδια στιγμή μάλιστα κάλεσε τον αντιπεριφερειάρχη Ιωάννη Μαλτέζο να επισπεύσει την όλη διαδικασία.
Φυσικά ο δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος ευχαρίστησε τον κ. Νίκα και δήλωσε προς το argonafplia.gr πως αυτή είναι μια δικαίωση για τον Δήμο Ναυπλιέων.

Να επισημανθεί ότι η φυσική ομορφιά της Λιμνοθάλασσας με τον υγροβιότοπο είναι δεδομένη. Είναι παρήγορο μάλιστα ότι ο δήμος με την χάραξη και ανάδειξη μονοπατιών στην περιοχή Βιβαρίου δείχνει μια πρόθεση αξιοποίησης της περιοχής. Θα πρέπει να συνεχίσει τον σχεδιασμό της ιδιαίτερης αυτής περιοχής φυσικού κάλλους και επίσης να αναζητήσει τρόπους αξιοποίησης του βουνού -χερσονήσου που αποτελεί την συνέχεια της λιμνοθάλασσας.
Είναι ιδιαίτερα περίεργο η χερσόνησος “Νησάκι”που “είναι αρχαιολογικός χώρος” και αποτελούσε τον Βενετσιάνικο Ναύσταθμο της Μεσογείου και έχει ανάγκη αξιοποίησης να μένει εγκαταλελειμμένος στα “χέρια” της εκκλησίας.   

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ