Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠαρουσιάζουν το σχέδιο για τη σχολική βία -Τι προβλέπεται για bullying και...

Παρουσιάζουν το σχέδιο για τη σχολική βία -Τι προβλέπεται για bullying και κινητά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιάσει στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης, την εθνική καμπάνια για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας.

Σκοπός είναι να καταπολεμηθεί το φαινόμενο βίας με θύματα και δράστες ανήλικα παιδιά.

1 στα 3 παιδιά σε όλη την χώρα, δηλώνει ότι έχει δεχθεί bullying.
1 στα 4 παιδιά, αισθάνεται πώς το σχολείο δεν του μαθαίνει να μην εκφοβίζει τους συμμαθητές τους.
1 στα 3 παιδιά που δηλώνει ότι ξοδεύει πολλές ώρες σε οθόνες ημερησίως, βιώνει σχολικό εκφοβισμό.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μεταξύ των παρεμβάσεων που προχωρά το υπουργείο Παιδείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι:

Η λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών για περιστατικά εκφοβισμού στα σχολεία, όπου θα μπορούν μαθητές και γονείς να υποβάλλουν αναφορές για περιστατικά τα οποία τους απασχολούν.

Η πλατφόρμα MySchool
Οι καταγγελίες στην πλατφόρμα θα είναι επώνυμες. Οι γονείς έχουν ήδη λάβει ηλεκτρονικά μέσω του myschool τον αριθμό μητρώου των παιδιών τους ώστε να μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του μαθητή που κάνει την καταγγελία. Πληροφορίες αναφέρουν πως η χρήση της πλατφόρμας θα είναι αρκετά απλή, θα υπάρχουν ερωτήσεις και πεδία που θα μπορούν οι καταγγέλλοντες να γράφουν αναλυτικά το περιστατικό στο οποίο ήταν μάρτυρες ή θύματα.

Σε πρώτο βαθμό θα ασχολείται το σχολείο και αν το περιστατικό αξιολογηθεί ως πολύ σοβαρό, τότε θα το διαχειρίζεται η διεύθυνση εκπαίδευσης. Μια επιτροπή αποτελούμενη από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και δύο εκπαιδευτικούς.

Αυστηρές οι συνέπειeς για bullying
Επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή, καθώς αυτή τη στιγμή η υψηλότερη ποινή είναι η διήμερη αποβολή.
Επανέρχεται ο διαχωρισμός των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες 40 – 75.
Για τους μαθητές που έχουν προκαλέσει υλικές ζημιές στο σχολείο, οι γονείς τους θα επιβαρύνονται οικονομικά για την κάλυψη του κόστους της επιδιόρθωσης.
Το απουσιολόγιο, το βιβλίο ύλης και οι βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών, θα ψηφιοποιούνται, έτσι ώστε να μπορούν οι γονείς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο σχολείο.

Μπλόκο στη χρήση κινητών τηλεφώνων
Σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολείο, αυτά απαγορεύονται. Εάν καταγράφουν περιστατικά που εκθέτουν άλλους μαθητές, θα προβλέπεται ακόμη και η αυστηρότερη ποινή, που είναι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

 

Πηγή: www.iefimerida.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ