Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟPOS: Ηχούν «καμπάνες» €10.000-20.000 για πάνω από 10.000 επιχειρήσεις

POS: Ηχούν «καμπάνες» €10.000-20.000 για πάνω από 10.000 επιχειρήσεις

Πάνω από 10.000 επιχειρήσεις που δεν ολοκλήρωσαν τη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα POS απειλούνται πλέον με πρόστιμα 10.000-20.000 ευρώ.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν πως θα αποφύγουν τις κυρώσεις μόνο περιπτώσεις όπου υφίσταντο λόγοι ανωτέρας βίας, που δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Οι πρώτοι από όλους όμως που θα δεχθούν πρόστιμα (1.500 ευρώ ανά περίπτωση), θα είναι όσες επιχειρήσεις περιλαμβάνονται στους 35 κλάδους (ΚΑΔ) που διενεργούν συναλλαγές λιανικής και είχαν υποχρέωση να εγκαταστήσουν για πρώτη φορά POS, ώστε να δέχονται πληρωμές με κάρτες από 1ης Απριλίου (χωρίς να απαιτείται διασύνδεση με ταμειακή) αλλά δεν το έπραξαν.

Επεκτείνεται έτσι σε ολόκληρη την αγορά η υποχρέωση αποδοχής πληρωμών με POS, όπως: Έμποροι λαϊκών αγορώνεκμεταλλευτές ταξίπερίπτεραψιλικάασφαλιστικέςμεσιτικά γραφείαθέατρακινηματογράφους κλπ.

Ποιοι γλιτώνουν τα χειρότερα

Για όλους τους υπόλοιπους, πάντως, που διαθέτουν ήδη POS και έχουν υποχρέωση διασύνδεσής τους με τις ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ήταν ξεκάθαρος: «Καμία επιπλέον παράταση δεν πρόκειται να δοθεί, καθώς πλέον η τήρηση της προθεσμίας είναι και ζήτημα δικαιοσύνης σε σχέση με εκείνες τις επιχειρήσεις που έσπευσαν να διασυνδεθούν».

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΟ, περισσότερες από 255.000 επιχειρήσεις είτε έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα POS, είτε έχουν προγραμματίσει ραντεβού για να το κάνουν μέχρι τις 30 Απριλίου, οπότε και είναι η καταληκτική προθεσμία. Πρόκειται για το 90% των υποχρέων.

Συγκεκριμένα:

  • – Πάνω από 145.000 επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση, ενώ
  • – Περισσότερες από 110.000 επιχειρήσεις έχουν έρθει σε επικοινωνία με τους τεχνικούς εγκατάστασης και δήλωσαν πως έχουν προγραμματίσει ραντεβού για διασύνδεση στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ
  • πηγη protothema.gr
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ