Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗΒραβείο Ζαχάρωφ 2023: οι φιναλίστ

Βραβείο Ζαχάρωφ 2023: οι φιναλίστ

Οι φετινοί φιναλίστ για το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που επιλέχθηκαν σε κοινή μυστική ψηφοφορία από τις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης στις 12 Οκτωβρίου, είναι:

• H Jina Mahsa Amini (Μαχσά Αμινί) και το Κίνημα στο Ιράν: Γυναικα, Ζωή, Ελευθερία 

• Οι Vilma Núñez de Escorcia και Επίσκοπος Rolando José Álvarez Lagos από τη Νικαράγουα

• Οι ακτιβιστές που αγωνίζονται για μια δωρεάν, ασφαλή και νόμιμη έκτρωση στην Πολωνία, το Ελ Σαλβαδόρ και τις ΗΠΑ

Μαχσά Αμινί και το Κίνημα στο Ιράν: Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία

Η Μαχσά Αμινί, μια 22χρονη Κουρδικής καταγωγής, επισκεπτόταν την Τεχεράνη τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε από τη λεγόμενη ηθική αστυνομία επειδή φορούσε το χιτζάμπ με τον «λάθος» τρόπο.

Ο θάνατός της πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις στο Ιράν, με τις γυναίκες να πρωτοστατούν στις διαμαρτυρίες κατά των νόμου για το χιτζάμπ κι αλλων που εισάγουν διακρίσεις, υπό το σύνθημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία»

Vilma Núñez de Escorcia και Επίσκοπος Rolando José Álvarez Lagos από τη Νικαράγουα

Η Vilma Nuñez αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων της Νικαράγουας εδώ και δεκαετίες και παρά τις διώξεις που υφίσταται, παραμένει στη χώρα της. Ο Rolando Álvarez, Επίσκοπος της Matagalpa, υπήρξε ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές του καθεστώτος του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα. Τον Φεβρουάριο του 2023, αφού αρνήθηκε να φύγει από τη χώρα, καταδικάστηκε σε 26 χρόνια φυλάκιση και η ιθαγένειά του τέθηκε σε αναστολή.

Γυναίκες που αγωνίζονται για μια δωρεάν, ασφαλή και νόμιμη έκτρωση στην Πολωνία, το Ελ Σαλβαδόρ και τις ΗΠΑ

Η Justyna Wydrzyńska είναι Πολωνή ακτιβίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών και μέλος της Ομάδας του Abortion Dream, η οποία καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες κοινωφελούς εργασίας επειδή βοήθησε μια γυναίκα να κάνει έκτρωση στην Πολωνία.

Η Morena Herrera είναι φεμινίστρια και κοινωνική ακτιβίστρια, που υποστηρίζει την ασφαλή και νόμιμη πρόσβαση στις αμβλώσεις στο Ελ Σαλβαδόρ.

Η Colleen McNicholas είναι Αμερικανίδα μαιευτήρας-γυναικολόγος με ισχυρό ιστορικό υψηλής ποιότητας φροντίδας ασθενών και αποτελεσματική υπεράσπιση της αναπαραγωγικής υγείας.

Οι φιναλίστ επιλέχθηκαν από ευρωβουλευτές από έναν μεγαλύτερο κατάλογο υποψηφιοτήτων που έγιναν από πολιτικές ομάδες ή ομάδες τουλάχιστον 40 ευρωβουλευτών.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ