Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΤι ώρα ανοίγουν και πότε θα κλείσουν οι κάλπες την Κυριακή στις...

Τι ώρα ανοίγουν και πότε θα κλείσουν οι κάλπες την Κυριακή στις Αυτοδιοικητικές εκλογές

Λίγες ώρες απέμειναν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, από τις οποίες θα προκύψουν οι νέες δημοτικές και περιφερειακές Αρχές.

Την προσεχή Κυριακή, 8 Οκτωβρίου, οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν για τους τοπικούς άρχοντες ανά την Ελλάδα, με τις κάλπες να ανοίγουν στις 7 το πρωί και να κλείνουν στις 7 το απόγευμα.Όπου απαιτηθεί δεύτερος γύρος, αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Οκτωβρίου. Οι νέες δημοτικές Αρχές θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024.

Πώς ψηφίζουμε

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.

Σε δήμους με πληθυσμό μέχρι 30.000 κατοίκους, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και μέχρι 4 σε δήμους με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων.

Για την εκλογή συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνον υποψηφίου.

Στις περιφερειακές εκλογές, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης κυμαίνεται από 1 έως 4, κατά περίπτωση.

Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.Τι γίνεται αν βάλω περισσότερους σταυρούς

Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει περισσότερους υποψηφίους από όσους είναι επιτρεπτό, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο και προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψηφοδελτίων που έλαβε ένας συνδυασμός, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ