Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΠαρουσίαση βιβλίου «Το Ναύπλιο τον 19° αιώνα - Μαρτυρίες και Μαρτυρούμενα από...

Παρουσίαση βιβλίου «Το Ναύπλιο τον 19° αιώνα – Μαρτυρίες και Μαρτυρούμενα από τα Τοπικά Έντυπα Μέσα»

Η Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας & Πολιτισμού σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου «Το Ναύπλιο τον 19° αιώνα – Μαρτυρίες και Μαρτυρούμενα από τα Τοπικά Έντυπα Μέσα» της Αγγελικής Μάρκου, στον αύλειο χώρο του Παραρτήματος Ναυπλίου (Σιδηράς Μεραρχίας 23) της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 7.00 μ.μ.

Για την έκδοση θα μιλήσουν: Η κα ‘Άντζελα Καραπάνου, Προϊσταμένη του τμήματος Κοινοβουλευτικών Αρχείων της Βιβλιοθήκης της Βουλής και ο κος Γεώργιος Τασσιάς, Φιλόλογος.

Τη εκδήλωση συντονίζει η κα Λαμπρινή Καρακούρτη – Ορφανοπούλου, Ιστορικός Τέχνης Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου.

«Το Ναύπλιο τον 19° αιώνα – Μαρτυρίες και Μαρτυρούμενα από τα Τοπικά ‘Έντυπα Μέσα»

 Α.Μ. παραιτοσα τν πόλιν τν ποίαν πρώτην δι τς παρουσίας της τίμησε,  πατήσασα τ δαφος το Βασιλείου τηςδν δέχθη πίσης τν δ νς κα κατν κανονοβολισμν συνήθη χαιρετισμν· δν θέλησε ν δείξ  Μεγαλειότης του τ λάχιστον σημεον χαρςπομακρυνομένη π μίαν πόλιν, δι τν ποίαν θέλει διατηρήσει εαρέστους νθυμήσεις.

π ταύτης τς στιγμς  πόλις ατη χασε τς καλονς της κίνησις κα  νέργεια ξέλιπον· ες κάθε βμα παρατηρε τς τι δν εναι πλέον ες τν καθδραν το Βασιλείου· κα ς ν μν χασεν ρκετα τ Ναπλιονντί πρωτευούσης καταντσαν παρχιακ πόλις

 Η Εποχή, αρ. 19, 29 Νοεμβρίου 1834, σελ. 74

[…] Μια έρευνα σε βάθος, της Αγγελικής Μάρκου, που αποσκοπεί να αναδείξει την τοπική ιστορία του 19ου αιώνα  χωρίς χρονολογικούς περιορισμούς, οι οποίοι δυσκολεύουν την κατανόηση των διασυνδέσεων ανάμεσα στα ιστορικά γεγονότα.

Η συχνά τμηματική ανάλυση της ναυπλιακής ιστορίας εμβαθύνει μεν σε πρόσωπα και καταστάσεις,αλλά δεν μπορεί να καταδείξει με σαφήνεια πώς η κάθε περίοδος επηρέασε τις ενέργειες των επόμενων γενεών…

Η μελέτη, σελίδες 432, ολόκληρου του αιώνα μέσα από την  αξιοποίηση του ναυπλιακού τύπου  ως βασική ιστορική πηγή προσφέρει τη δυνατότητα της ανασύστασης της Ναυπλίας υπό διαφορετικό πρίσμα.

Μέσα από τις μαρτυρίες των συντακτών εκτίθεται η συλλογική αντίληψη της πόλης για την ιστορία της. 

Πρόκειται για τη μνήμη όσων διαδραματίστηκαν, με τον τρόπο που καταγράφηκαν στη συνείδηση των κατοίκων… 

Ο πλούτος της ύλης και τα θέματα που συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν τον τόμο διερευνούν διάφορους τομείς της πόλης του Ναυπλίου, όπως η αυτοδιοίκηση, η εκπαίδευση, η δικαστική εξουσία, οι στρατιωτικές δομές, ο τύπος, τα πολιτισμικά γνωρίσματα και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι υποδομές, τα πεδία οικονομικής δραστηριότητας (γεωργία),  η βιοτεχνία και το εμπόριο, αποβλέποντας στην ευρύτερη αναγνώριση των ιδιοτήτων που συνέθεσαν τη ναυπλιακή ταυτότητα στις διάφορες περιόδους της τοπικής ιστορίας…

Η Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού, παρά τις αντιξοότητες και τη ρευστότητα της εποχής,  συνεχίζει να προσφέρει στην υπόθεση της τοπικής ιστορίας, με μια ακόμη σημαντική έκδοση που αφορά στην ιστορία του τόπου μας, πολύτιμο οδηγό για κάθε ερευνητή και ιστορικό, με υποστηρικτή και αρωγό την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Διοργάνωση: Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού | Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.

 Η Εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 Θεωρούμε ότι η παρουσία σας επιδαψιλεύει τιμή στους ομιλητές και τους διοργανωτές της εκδήλωσης.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ