Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΠολύ ισχυροί βοριάδες και υψηλές θερμοκρασίες - Η πρόγνωση μέχρι το Σάββατο

Πολύ ισχυροί βοριάδες και υψηλές θερμοκρασίες – Η πρόγνωση μέχρι το Σάββατο

Σε κλοιό υψηλών θερμοκρασιών  παραμένουν αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ το μελτέμι θα διατηρηθεί ενισχυμένο και τις επόμενες ημέρες, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς στα ανατολικά και νότια κυρίως τμήματα.

Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα βόρεια Βαλκάνια με το αβαθές χαμηλό που βρίσκεται στην περιοχή των Δωδεκανήσων προκαλεί στη χώρα μας ενισχυμένους βορειοανατολικούς ανέμους εντάσεως ως τα 7 μποφόρ.

Κατά τα άλλα, σήμερα Τρίτη, σχεδόν παντού θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα από 37 ως 39 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από 33 ως 35 βαθμούς.

Ειδικότερα, σήμερα Τρίτη, σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με μικρή πιθανότητα τοπικών βροχών στα ορεινά της Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 βαθμούς και στα ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός με μια ματιά

-Σχεδόν αίθριος καιρός με αστάθεια προς το τέλος της εβδομάδος

-Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά και τοπικά θα φτάσει τους 38 βαθμούς Κελσίου ενω από βδομάδα τοπικά θα φτάσει τους 39 βαθμούς Κελσίου

-Οι άνεμοι θα φτάνουν στο Αιγαίο τα 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ

Την Τετάρτη και την Πέμπτη (23-24/8), αναμένεται γενικά ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν βαθμιαία εξασθένηση (την Πέμπτη δεν θα ξεπερνούν τα 5 μποφόρ) και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Παρασκευή και το Σάββατο (25-26/8), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες βασικά τις απογευματινές ώρες στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στις ορεινές περιοχές της.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως βορειοανατολικοί στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Κατηγορίας 4 ο σημερινός δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς στον Έβρο

Την προσοχή των πολιτών για την αποφυγή ενεργειών στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, εφιστά η αντιπεριφέρεια Έβρου καθώς για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορίας 4 στον φλεγόμενο για τέταρτη ημέρα νομό.

Ειδικότερα, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων είναι κάποιες εκ των εργασιών οι οποίες πρέπει να αποφευχθούν.

Επίσης, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων σε περιοχές ευθύνης των δασαρχείων Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης, Σουφλίου και Διδυμοτείχου από τις 7.30 το πρωί σήμερα έως και τις 7.30 το πρωί της Τετάρτης στις περιοχές: Αναδασώσεις Κίρκης-Συκορράχης, χώρος αναψυχής Συκορράχης, στις αναδασώσεις και το χώρο αναψυχής Λουτρού, στα περιαστικά δάση Νίψας και ‘Αβαντα, στο χώρο αναψυχής ‘Αβαντα-Αισύμης, στις αναδασώσεις και τον χώρο αναψυχής Μεσημβρίας.

Στις αναδασώσεις Κομάρου-Ατάρνης, στη δασική περιοχή Δερβένι-Σλίβα (παλιά Νίψα), στους χώρους αναψυχής Λεπτοκαρυάς, στον χώρο αναψυχής Καλλιθέας, στο δάσος και χώρο αναψυχής Ιάνα, στο περιαστικό δάσος Παλαγίας, στη δασική περιοχή Αετοχωρίου-Πεύκων-Λουτρού. Στην κατασκήνωση και τις αναδασώσεις Μάκρης, στον πλατανότοπο Μαϊστρου, στα περιαστικά δάση Πυλαίας, Μελίας και Φερών, στο ‘Αλσος γαλλικού σταθμού Ο.Σ.Ε., στο καταφύγιο ‘Αγριας Ζωής Καβησού.

Επίσης η απαγόρευση ισχύει για το περιαστικό δάσος Χώρας Σαμοθράκης, τη δασική στάση Αλεβάντζας, στην περιοχή συμπλέγματος Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου (Προβατώνας-Λευκίμη-Δαδιά-Γιαννούλη-Κοτρωνιά), στη δασική περιοχή Λευκίμης-Βυρίνης-Κιτρινόπετρας, στους χώρους αναψυχής «Κατρατζήδες» και «Τρεις Βρύσες», στις αναδασώσεις και τον χώρο αναψυχής «Τσίγγλα» και τον χώρο αναψυχής «Χίλια».

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι εξαιρούνται πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές του άρθρου 129 καθώς και πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου. Για κάθε παράβαση της απαγόρευσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων ευρώ.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ