Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΞεκινά ο εξαήμερος καύσωνας με 40άρια - Σε επιφυλακή νοσοκομεία και Πυροσβεστική...

Ξεκινά ο εξαήμερος καύσωνας με 40άρια – Σε επιφυλακή νοσοκομεία και Πυροσβεστική , Δήμοι και Περιφέρειες

Σε εγρήγορση βρίσκεται, ήδη από χθες ο κρατικός μηχανισμός στην επέλαση των θερμών αέριων μαζών από την Αφρική που πλήττουν εδώ και δυο 24ωρα την νότια Μεσόγειο και από σήμερα αναμένεται να δημιουργήσουν έναν από τους ισχυρότερους καύσωνες, σύμφωνα με τους επιστημόνες, στη χώρα μας.

Όπως έχουν προειδοποιήσει εδώ και μέρες οι μετεωρολόγοι η θερμοκρασία κατά τόπους θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ η διάρκεια του καύσωνα αναμένεται να φθάσει τις 6 με 9 ημέρες.

Χθες σε σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή δέκα υπουργών και υφυπουργών συζητήθηκαν όλα τα μέτρα για την προστασία των πολιτών. Έτσι αποφασίστηκε να αυξηθούν οι βάρδιες του ΕΚΑΒ και να περιοριστούν οι άδειες και τα ρεπό των εργαζομένων. Να αυξηθεί ο αριθμός των ασθενοφόρων και των κινητών μονάδων, να υπάρχει όχημα ταχείας επέμβασης με γιατρό και διασώστη που θα καλύπτει το παραλιακό μέτωπο.

Τα νοσοκομεία να είναι σε επιφυλακή, όπως και το σύνολο του πυροσβεστικού σώματος. Ενώ σε συναγερμό βρίσκονται Δήμοι και Περιφέρειες. Ο Βασίλης Κικίλιας, Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε: «Τη μέγιστη δυνατή ευθύνη όλων μας, δεν επιτρέπονται ειδικά αυτές τις ημέρες, συμπεριφορές αμέλειας σε ότι έχει να κάνει με τους κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιάς».

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο αρχικά από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες καθώς πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα καλύψουν τη Μεσόγειο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του θερμού κύματος, είναι ότι θα επηρεάσει το σύνολο των 22 χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς και τα Βαλκάνια. Στη χώρα μας κορύφωση της θερμής μεταφοράς αναμένεται το τριήμερο Παρασκευή – Κυριακή οπότε θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν στα επίπεδα των 42-44 βαθμών Κελσίου.

Για σήμερα που αρχίζει η επέλαση του καύσωνα το meteo.gr αναφέρει ότι σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις, ενώ θα επικρατήσει έντονη ζέστη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 15 έως 34 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 18 έως 36-38, στην Ήπειρο από 19 έως 37 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 19 έως 37-39, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 21 έως 37-39 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 35, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα από 22 έως 34 βαθμούς, στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 20 έως 36 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 37-38 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις που στο Ιόνιο θα φτάνουν τα 4 μποφόρ, στο Αιγαίο τα 5 μποφόρ και τοπικά στο Νότιο Αιγαίο τα 6 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια και πολλή ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 37-38 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 36 βαθμούς.

Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι

Οι συνθήκες καύσωνα που θα επικρατήσουν στη χώρα από σήμερα ενδέχεται – σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των μετεωρολόγων – να παρουσιάσουν νέα έξαρση από την ερχόμενη Κυριακή, επιβεβαιώνοντας την πρόγνωση για ένα παρατεταμένο και επικίνδυνο «κύμα» καύσωνα.

Όπως σημειώνει ο Θοδωρής Κολυδάς: «Παρότι στην περιοχή μας την ερχόμενη Κυριακή η θερμοκρασία πέφτει -και το έχουμε αναφέρει στο έκτακτο δελτίο καιρού – παρακολουθούμε στενά την νέα έξαρση που παρουσιάζεται στη Δυτική Μεσόγειο, η οποία έχει την τάση να κινηθεί κι αυτή ανατολικά».

Οι συγκεκριμένες θερμοκρασίες δεν είναι σπάνιες για την περιοχή μας, αλλά φαίνεται ότι ο επικείμενος καύσωνας -με αυξομειώσεις στην έντασή του- θα μας ταλαιπωρήσει και την επόμενη εβδομάδα.

Νέες οδηγίες από την Πολιτική Προστασία – Τι ισχύει για βρέφη και ηλικιωμένους

Στον κατάλογο των οδηγιών της συστήνει την τακτική ενυδάτωση αλλά και την αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας και άσκησης κάτω από τον ήλιο.

Ο οδηγός της ΓΓΠΠ:

– Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.

– Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

– Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.

– Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.

– Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.

– Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.

– Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.

– Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.

– Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Aν έχετε βρέφη και παιδιά

– Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.

– Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.

– Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

– Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Aν έχετε ηλικιωμένους

– Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. – Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.

– Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.

Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ