Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟ Δ. Μπαστούνης δίνει πληροφορίες για τις Φορολογικές δηλώσεις 2023 (βίντεο)

Ο Δ. Μπαστούνης δίνει πληροφορίες για τις Φορολογικές δηλώσεις 2023 (βίντεο)

Αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις 2023, η υποβολή των οποίων έχει ξεκινήσει με κωδικούς taxisnet στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Ο κ. Δημήτρης Μπαστούνης, πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Φοροτεχνικών Ναυπλίας – Ερμιονίδας μιλάει στην κάμερα του argonafplia.gr

Η προθεσμία «τρέχει» και φέτος θα πρέπει να προσέξετε πώς θα κάνετε τη δήλωση, καθώς μπορείτε να γλιτώσετε φόρο. Επιπλέον, με τις αλλαγές που πλέον ισχύουν, κάποιοι θα πάρουν άμεσα επιστροφή φόρου μετά τη δήλωση και όχι μετά από μήνες, όπως άλλες φορές.Η προθεσμία που θα δοθεί για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης είναι η 30η Ιουνίου 2023, ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου 2023.

Αναλυτικά όλες οι πληροφορίες και η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλιώς φορολογική δήλωση 2023:

  • Για πρώτη φορά προσυμπληρώνονται, με δυνατότητα τροποποίησης, επιμέρους κωδικοί του Ε3, με βάση τα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
  • Έχει ανασχεδιαστεί το Εκκαθαριστικό και οι δηλώσεις Ε1 και Ε2, ώστε η συμπλήρωσή τους να είναι ευκολότερη.
  • Σε νέο πίνακα του Ε1 αναγράφονται διακριτά τα ποσά δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα, που αφαιρούνται από το εισόδημα ή υπολογίζονται διπλά για τον σχηματισμό του απαιτούμενου ποσού δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
  • Οι φορολογούμενοι με εξαρτώμενα τέκνα συμπληρώνουν το επίθετο του τέκνου, καθώς και τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητάς του, εφόσον αυτό έχει εκδοθεί, σε ειδικά πεδία.
  • Έχει απλοποιηθεί η διαδικασία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τους κατοίκους εξωτερικού.
  • Έχουν δημιουργηθεί νέοι κωδικοί για τη χορήγηση της απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος στην περίπτωση συνεργασίας φυσικών προσώπων, κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Μάλιστα, οι κωδικοί που δημιουργήθηκαν για την εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος των επιχειρήσεων που το φορολογικό έτος 2022 αύξησαν κατά τουλάχιστον τρία δωδέκατα τον μέσο αριθμό εργαζομένων τους με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος: Θα παραμείνουν προσωρινά ανενεργοί και θα προσυμπληρωθούν από την ΑΑΔΕ, αμέσως μόλις διαβιβαστούν τα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η ΑΑΔΕ θα ενημερώσει άμεσα τους δικαιούχους με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μόλις είναι διαθέσιμα γι’ αυτούς τα σχετικά στοιχεία.
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ