Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΣυλλυπητήριά στην κ. Βαροπούλου και στην οικογένεια του Hans Thies Lehmann...

Συλλυπητήριά στην κ. Βαροπούλου και στην οικογένεια του Hans Thies Lehmann από την Σχολή Καλών Τεχνών

Εκφράζουμε βαθιά θλίψη για την απώλεια του Hans Thies Lehmann, διακεκριμένου θεατρολόγου και πανεπιστημιακού δασκάλου με διεθνή αναγνώριση. Ο Lehmann είχε γεννηθεί στο Εριγκχάουζεν στην Γερμανία το 1944 και απεβίωσε στις 16 Ιουλίου 2022 στην Αθήνα, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια με την σύζυγό του, την κριτικό θεάτρου και θεατρολόγο Ελένη Βαροπούλου.

Από το πλούσιο έργο του ξεχωρίζει το Μεταδραματικό Θέατρο (1999), βιβλίο-σταθμός για την σύγχρονη τέχνη, το οποίο έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες. Το έργο αυτό έθεσε τις μεθοδολογικές βάσεις για μια ποιητική της σύγχρονης θεατρολογικής έρευνας και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Η προσέγγιση του Lehmann ανιχνεύει την μετάλλαξη του θεάτρου στην σύγχρονη εποχή, όπου οσμώσεις των τεχνών ή της τέχνης με την μη τέχνη οδηγούν σε νέες, υβριδικές μορφές έκφρασης, με κεντρικό οργανωτικό πυρήνα όχι πλέον την αναπαράσταση αλλά την επιτέλεση και την επικοινωνία. Βασικές κατευθύνσεις του τμήματός μας όπως η έμφαση στην επιτέλεση, σε πολυμεσικές μορφές τέχνης, στο θέατρο της πραγματικότητας ή στην οργανική σχέση θεωρίας και καλλιτεχνικής δημιουργίας ανάγονται στις ερμηνευτικές βάσεις που επαναπροσδιόρισε σε σύγχρονο πλαίσιο το έργο του Lehmann.

Ως προς την εκπαίδευση, σημαντική προσφορά του στον ακαδημαϊκό χώρο αποτελεί η ίδρυση του Ινστιτούτου Θεάτρου, Κινηματογράφου και Επιστήμης των Μέσων στο Johan Wolfgang Goethe πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης του Μάιν αλλά και, σε προγενέστερη φάση της καριέρας του, του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Θεατρολογίας (μαζί με τον Andrzej Wirth) στο Πανεπιστήμιο του Γκίσεν, που ανέδειξε σημαντικούς σκηνοθέτες και θεατρικές ομάδες όπως τον Ρενέ Πόλες και τους Rimini Protokoll.

Ο Lehmann είχε διδάξει και δώσει διαλέξεις σε όλο τον κόσμο, από την Ευρώπη –και την Ελλάδα-, έως την αμερικανική ήπειρο (βόρεια, κεντρική και νότια), την Αυστραλία και πολλές χώρες της Ασίας. Είχε τιμηθεί με το μεγάλο βραβείο Thalia της Διεθνούς Ένωσης των Κριτικών θεάτρου και ήταν μέλος της ακαδημίας τεχνών στο Βερολίνο.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην κ. Βαροπούλου και στην οικογένεια του Hans Thies Lehmann στη Γερμανία.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών Καθηγητής Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Χρήστος Καρδαράς

Η Πρόεδρος Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Μαρίνα Κοτζαμάνη

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Νικόλαος Τσελίκας

Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος

Γεωργία Γιωτάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια

Αικατερίνη Ελ Ράχεμπ, Επίκουρη Καθηγήτρια

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Βασιλέως Κωνσταντίνου 21 & Τερζάκη  211 00 ΝΑΥΠΛΙΟ

Αλέξανδρος Ευκλείδης, Επίκουρος Καθηγητής

Αναστάσιος Θεοδωρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής

Αθηνά Στούρνα, Επίκουρη Καθηγήτρια

Βασίλειος Ψαρράς, Επίκουρος Καθηγητής

Τα μέλη ΕΔΙΠ του Τμήματος

Νικόλαος Βασιλόπουλος

Γεώργιος Κόνδης

Τα μέλη ΕΕΠ του Τμήματος

Μαρία Βαρσαμοπούλου

Χαρίκλεια Θάνου

Παναγιώτης Ματσούκας

Στέλλα Πλάτσκου

Το διοικητικό προσωπικό του Τμήματος

Σοφία Κυριακοπούλου

Σωτηρία Παπαγεωργίου

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ