Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗΕιδικό πρόγραμμα «βίζα» για τις γυναίκες του Αφγανιστάν ζητά το Κοινοβούλιο

Ειδικό πρόγραμμα «βίζα» για τις γυναίκες του Αφγανιστάν ζητά το Κοινοβούλιο

  • Διευκόλυνση της περαιτέρω εκκένωσης των πολιτών της ΕΕ και των Αφγανών που κινδυνεύουν

  • Συνεργασία με τους Ταλιμπάν σε επιχειρησιακό επίπεδο χωρίς επίσημη αναγνώρισή τους
  • Καμία αναγκαστική επιστροφή στο Αφγανιστάν σε καμία περίπτωση
  • Στήριξη των γειτόνων του Αφγανιστάν και δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων
  • Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την ικανότητά της να δρα αυτόνομα

Το Κοινοβούλιο εκφράζει τη λύπη του για τη βίαιη κατάληψη του Αφγανιστάν, ζητώντας περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και συντονισμένη αντίδραση για την προστασία των πλέον ευάλωτων ανθρώπων.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων των εκτελέσεων, της στρατολόγησης παιδιών στρατιωτών, της καταστολής ειρηνικών διαμαρτυριών και των διαφωνούντων, και τον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη με 536 ψήφους υπέρ, 96 κατά και 50 αποχές, καλούν την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να συνεργαστούν για να διευκολύνουν την εκκένωση των πολιτών της ΕΕ και των Αφγανών που κινδυνεύουν, ιδίως μέσω της χρήσης ασφαλών διαδρόμων.

Παροχή βοήθειας στους γείτονες του Αφγανιστάν και σε όσους ζητούν προστασία από το καθεστώς των Ταλιμπάν

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι οι περισσότεροι Αφγανοί πρόσφυγες θα αναζητήσουν προστασία στις γειτονικές χώρες. Ως εκ τούτου, η ΕΕ θα πρέπει να στηρίξει τις χώρες αυτές και να συμβάλει στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας, ύδρευσης, αποχέτευσης και φαρμακευτικής αγωγής. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης, η οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί στην επανεγκατάσταση των πλέον ευάλωτων ατόμων και όσων βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο και θα πρέπει να περιλαμβάνει ειδικό πρόγραμμα θεωρήσεων (visa) για τις Αφγανές που ζητούν προστασία από το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Το Κοινοβούλιο καλεί επίσης τα κράτη μέλη να επανεξετάσουν τις τρέχουσες και τις πρόσφατες αιτήσεις ασύλου, συμπεριλαμβανομένων των απορριφθεισών αιτήσεων, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πραγματοποιούνται αναγκαστικές επιστροφές στο Αφγανιστάν. Οι ευρωβουλευτές καλούν εκ νέου την Επιτροπή να υποβάλει νομοθετική πρόταση για τις θεωρήσεις για ανθρωπιστικούς λόγους και τα κράτη μέλη να μοιραστούν εξίσου την ευθύνη όσον αφορά την παροχή προστασίας.

η συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ