Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΗ Ευρώπη διακόπτει από τα μεσάνυκτα όλες τις αεροπορικές συνδέσεις με τη...

Η Ευρώπη διακόπτει από τα μεσάνυκτα όλες τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Βρετανία

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Bild, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση στο σύνολό της θα διακόψουν από τα μεσάνυχτα όλες τις αεροπορικές συνδέσεις με τις δύο αυτές χώρες.

Οι θαλάσσιες συνδέσεις και οι χερσαίες συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο θα περιορισθούν επίσης σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας. Μόνο η μεταφορά εμπορευμάτων θα λειτουργεί κανονικά.

Διαβουλεύσεις διεξάγονται για το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εναρμόνιση της αντίδρασης των χωρών μελών, κυρίως ανάμεσα στην Γερμανία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η νέα μετάλλαξη του ιού, η οποία εντοπίσθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Νότια Αφρική θεωρείται ότι αυξάνει την μεταδοτικότητα, εξ ου και η αύξηση της ανησυχίας στην Ευρώπη καθώς το δεύτερο κύμα της επιδημίας βρίσκεται σε έξαρση.

Οι ευρωπαϊκές χώρες διακόπτουν τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Γερμανία θα διακόψει από τα μεσάνυχτα τις αεροπορικές της συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο. Κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το θέμα.

Την ίδια ώρα, ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα υπέγραψε απόφαση με την οποία σταματά τις αεροπορικές πτήσεις από και προς τη Μεγάλη Βρετανία μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου. Σε ό,τι αφορά τις πτήσεις που είχαν ήδη απογειωθεί και φθάνουν τις ώρες αυτές στα ιταλικά αεροδρόμια, όλοι οι επιβάτες θα υποβληθούν σε μοριακό τεστ ανίχνευσης του ιού, αμέσως μετά την προσγείωση.

Τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας πρέπει να ενημερώσουν και οι πολίτες που αφίχθηκαν στην Ιταλία, από τη Μεγάλη Βρετανία, τις τελευταίες δυο εβδομάδες, με στόχο να υποβληθούν άμεσα, επίσης, σε διαγνωστικό τεστ.

Η Ολλανδία απαγορεύει όλες τις πτήσεις επιβατών που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο από το πρωί της Κυριακής έως το νέο έτος, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του νέου στελέχους στη χώρα «όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε η κυβέρνηση σε δελτίο τύπου.

Η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι η ίδια μετάλλαξη του κορωνοϊού είχε εντοπιστεί στη χώρα σε ένα από τις αρχές Δεκεμβρίου και διεξάγονται περαιτέρω έρευνες για να προσδιορίσει εάν υπάρχουν άλλες σχετικές περιπτώσεις.

Την απόφαση αναστολής πτήσεων και δρομολογίων τρένων από τη Βρετανία έλαβε και το Βέλγιο. Η απόφαση τίθεται σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (01.00 ώρα Ελλάδας).

Μετά τις πρώτες χώρες, Αυστρία σχεδιάζει την απαγόρευση εισόδου στη χώρα στους επιβάτες πτήσεων από τη Βρετανία, ενώ τους περιορισμούς πτήσεων εξετάζουν ακόμη Γερμανία και η Γαλλία. Το αυστριακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Κυριακή το απόγευμα ότι προτίθεται να επιβάλει απαγορεύσεις προσγείωσης σε πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία, και αυτή τη στιγμή γίνεται επεξεργασία των σχετικών λεπτομερειών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ισχύουν ήδη αυστηροί όροι, καθώς η Βρετανία θεωρείται στην Αυστρία κράτος με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, για το λόγο αυτό υπάρχει υποχρέωση καραντίνας για τους ταξιδιώτες, η διάρκεια της οποίας μπορεί να μειωθεί από τις δέκα στις πέντε ημέρες, έπειτα από αρνητικό τεστ, το νωρίτερο μετά την πέμπτη ημέρα.

Όπως δήλωσε σήμερα ο Αντρέας Μπέργκταλερ από το Κέντρο Ερευνών για τη Μοριακή Ιατρική στη Βιέννη, «στις αυστριακές ακολουθίες ιών δεν βλέπουμε μέχρι στιγμής την παραλλαγή UK SARS-CoV-2 VUI-2020/12/01 (γραμμή B.1.1.7) με τις 17 μεταλλάξεις της, ωστόσο υπάρχουν μεμονωμένες μεταλλάξεις».

Το ίδιο το υπουργείο Υγείας ανέφερε το απόγευμα στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση (ORF) ότι «αυτή η μετάλλαξη ιών δεν έχει ακόμη εντοπιστεί στην Αυστρία» και ότι υπάρχει στενή επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ