Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗΕπίθεση στη Βιέννη: «Ισλαμιστής τρομοκράτης» ο δράστης που σκοτώθηκε -4 οι νεκροί

Επίθεση στη Βιέννη: «Ισλαμιστής τρομοκράτης» ο δράστης που σκοτώθηκε -4 οι νεκροί

Σε ενημέρωση προχώρησε η αστυνομία στη Βιέννη μετά την τρομοκρατική επίθεση το βράδυ της Δευτέρας στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις πολίτες και ένας από τους δράστες.

«Οι σκέψεις μου σε αυτές τις δύσκολες ώρες είναι με τα θύματα και τους συγγενείς. Σκεφτόμαστε τους νεκρούς και τους τραυματίες, συμπεριλαμβανομένου ενός αξιωματικού που βρίσκεται σε υπηρεσία», δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νιχάμερ τονίζοντας ότι πρόκειται για επίθεση από «ισλαμιστή τρομοκράτη». «Ζήσαμε χθες βράδυ μια επίθεση από τουλάχιστον έναν ισλαμιστή τρομοκράτη», είπε ο Νίχαμερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί επέτρεψαν να εξαχθεί το συμπέρασμα πως επρόκειτο περί «συμπαθούντα» της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Συνεχίζοντας ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «η Αυστρία είναι μια δημοκρατία, που διαμορφώνεται από την ελευθερία του λόγου, την ανεκτικότητα στη συμβίωση. «Η χθεσινή επίθεση είναι επίθεση σε αυτές τις αξίες και μία ανεπαρκής προσπάθεια να μας χωρίσουν. Δεν θα ανεχτούμε αυτό. Θα υπάρξουν συνέπειες», σημείωσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας τόνισε επίσης ότι είναι σε εξέλιξη έρευνες επισήμανε ωστόσο ότι δεν μπορεί να προβεί σε περαιτέρω αποκαλύψεις. Παράλληλα, προέτρεψε τους πολίτες στη Βιέννη να παραμείνουν στα σπίτια τους. «Αν είναι δυνατόν, μείνετε σπίτι. Δεν έχει σχολείο σήμερα, οπότε αν μπορείτε να αφήσετε το παιδί σας στο σπίτι σήμερα, να το κάνετε», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ενημέρωσε έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι σε δημόσιους χώρους. «Η αστυνομία έχει κάνει μία εξαιρετική δουλειά», συνέχισε. Όσον αφορά στον δράστη που σκοτώθηκε επιβεβαίωσε ότι «ήταν βαριά οπλισμένος με εκρηκτική ζώνη».

Τον λόγο πήρε ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Ασφάλειας της Βιέννης Franz Ruf. «Έχουμε εργαστεί εντατικά για τον εντοπισμό του δράστη», είπε και συνέχισε αποκαλύπτοντας ότι έγινε αναζήτηση στο σπίτι του βίαιου δράστη και έχουν εντοπιστεί 20.000 βίντεο από τα οποία έχει ελεγχθεί ένα ποσοστό.
Ο Ruf επιβεβαίωσε επίσης ότι αστυνομικοί από άλλες περιοχές της χώρας θα μεταβούν στη Βιέννη.

Οι αρχές στη συνέντευξη τύπου ρωτήθηκαν αν είναι πιθανό να ήταν μόνο ένας ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης. «Αυτή τη στιγμή πιστεύουμε ότι υπάρχουν περισσότεροι, διεξάγουμε έρευνα», απάντησε ο Ruf. «Είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα αν ήταν ένας ή περισσότεροι οι δράστες», απάντησε από την πλευρά του άλλο αρμόδιο στέλεχος και σημείωσε ότι πολλοί από τους μάρτυρες είναι τραυματίες και ότι πρέπει να γίνει ανάλυση των δεδομένων. «Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση», επισήμανε.

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Ασφάλειας της Βιέννης και ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας δεν ανέφεραν τι βρέθηκε στο σπίτι του δράστη και δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητά του. Σε ερώτηση επίσης αν η επίθεση ήταν αντισημιτική απάντησαν σχετικά με τον δράστη: «Είναι ξεκάθαρο ότι είναι ένα ριζοσπαστικοποιημένο άτομο, δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα και διεξάγουμε ακόμα έρευνες».

Πληροφορίες: Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: iefimerida.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ