Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑνάπλι εμπρός! Πολιτισμός με ασφάλεια στ΄Ανάπλι για το Καλοκαίρι του 2020

Ανάπλι εμπρός! Πολιτισμός με ασφάλεια στ΄Ανάπλι για το Καλοκαίρι του 2020

Θέρος 2020. Ο πολιτισμός στ΄ Ανάπλι απογειώνεται. Απαιτούνται έξυπνες λύσεις για να λάβουμε ανάσες πολιτισμού σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας. Ναι ….. Γίνεται.

Το “Ανάπλι εμπρός!” καταθέτει τις προτάσεις του στο γενικότερο διάλογο που πρέπει να αναπτυχθεί. Έχουμε χρησιμοποιήσει ιδέες που έχουν ακουστεί σε τοπικό και γενικότερο επίπεδο

Πρώτη και μεγάλη αναγκαιότητα είναι να μεγαλώσουμε τον χώρο προτείνοντας περισσότερους τόπους για εκδηλώσεις, να επιμηκύνουμε τον χρόνο, να προσφέρουμε αναπάνταχες και μη οργανωμένες πολιτιστικές στιγμές, να φέρουμε τον καλλιτέχνη στο κοινό με μια αντίστροφη κίνηση.
Για να αποφύγουμε τους συνωστισμούς και να απομακρύνουμε τους όποιους φόβους των κοινωνών των εκδηλώσεων (καλλιτεχνών και δεκτών)

ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Να συμπεριληφθεί και ο Συνοικισμός και η Πρόνοια και η Νέα Πόλη μέσα στον προγραμματισμό.
Το υπαίθριο θέατρο “Ευαγγελία Δεϊλάκη” στην Ακροναυπλία,το πάρκο Κολοκοτρώνη,το Πι και ο Φάρος,ακόμα και μέρος του πάρκινγκ στο λιμάνι (Ναι!! Και το πάρκινγκ). Βεβαίως ο χώρος στην παραλιακή μπροστά από το Γηροκομείο, η πλατεία Σταϊκόπουλου και η πλατεία Νικηταρά,τα στενά και οι μικρές πλατείες της πόλης, το προαύλιο της Ευαγγελίστριας και η Πλατεία Εθνοσυνέλευσης . Ο χώρος στον Αη Γιάννη, ο ανοικτός και αναξιοποίητος χώρος δίπλα στη Βίλα Ζυμβρακάκη (Γραφεία ΔΟΠΠΑΤ)

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε πολιτιστικά σωματεία, χορωδίες, ομάδες χορού, θεατρικά σχήματα. Πρέπει να γίνει μια πρόσκληση σε καλλιτέχνες που ζουν στην πόλη, αλλά και που κατάγονται από εδώ και μεγαλουργούν, στην Ευρώπη, την Αμερική, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Ας κάνουν οι ίδιοι τις προτάσεις τους και ο ΔΟΠΠΑΤ ας είναι ένας ταπεινός συμπαραστάτης. Χωρίς τυμπανοκρουσίες.
Χωρίς πρόβες δεν υπάρχει οξυγόνο για τις χορωδίες, την Φιλαρμονική, τις ομάδες χάλκινων και κρουστών, τις θεατρικές και χορευτικές ομάδες της πόλης. Χώροι υπάρχουν. Ας το οργανώσουμε καλά. Οι ομάδες αυτές, μουσικής, θεάτρου, χορού ας προτείνουν τους τόπους και τον χρόνο των παρουσιάσεών τους
Προτεραιότητα να δοθεί στους επαγγελματίες του πολιτισμού που ζουν, δημιουργούν και προσφέρουν στην πόλη μας. Οι επαγγελματίες της τέχνης είναι ίσως οι πιο χειμαζόμενοι συμπολίτες μας

Το 29ο ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
Το 29ο μουσικό φεστιβάλ Ναυπλίου πρέπει οπωσδήποτε να γίνει.
Εφ΄ όσον οι διοργανωτές θεωρήσουν ότι είναι πλέον πολύ αργά και δυσχερές λόγω των εκτάκτων συνθηκών, ώστε να γίνει ολοκληρωμένο, θα πρέπει να διεξαχθεί έστω και για ένα Σαββατοκύριακο ως γέφυρα μεταξύ του 28ου και του 30ου του 2021 που θα πρέπει να οργανωθεί εγκαίρως και να είναι σπουδαίο λόγω των διακοσίων ετών από την Επανάσταση
Ας γίνουν λοιπόν έστω και δύο συναυλίες σε περιορισμένο κοινό αν δεν μπορέσουμε να έχουμε πλήρες πρόγραμμα. Χωρίς επίσημους και λόγους πανηγυρικούς, αλλά με ακροατές τους μαθητές των Ωδείων της Πόλης. Και οι δύο συναυλίες να αναμεταδοθούν σε ζωντανή σύνδεση σε τρεις μικρές πλατείες του Ναυπλίου. Μουσική μαγεία!!!!!

ΘΕΑΤΡΟ
Στην Καβάλα,ο άξιος διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων για φέτος προτείνει ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικό,που εύκολα μπορεί να χωρέσει στις νέες συνθήκες.
Ο ΔΟΠΠΑΤ θα μπορούσε να κάνει πρόταση να μεταφερθεί εδώ σε μας ,αυτή η ευφάνταστη και υψηλών καλλιτεχνικών αξιώσεων πρόταση για το καλοκαίρι
Οι λόγοι πολλοί, πρώτον η απόσταση των Φιλίππων μεγάλη, δύσκολα κάποιοι θα ταξιδέψουν από Αθήνα τόσο μακριά ώστε να παρακολουθήσουν το εκεί Φεστιβάλ.
Δεύτερον, ευκαιρία μέσω αυτής της μετάκλησης να τιμηθεί ένα εξέχον μέλος της Ναυπλιακής κοινωνίας , ο εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ. Ο Θοδωρής Γκόνης!!!Συντοπίτης μας,και ουδόλως τιμώμενος στην πόλη του.
Τρίτον,θα μπορούσε να μπει στην προτεινόμενη θεματική,ένα διήμερο,με πρόταση στο Πανεπιστήμιο να καλύψει την πρώτη μέρα με μια πρόταση -παράσταση από τους φοιτητές, και τις Ερασιτεχνικές ομάδες θεάτρου της πόλης μας,τη δεύτερη μέρα ,να καταθέσουν και αυτοί τη δουλειά τους πάνω σε παρεμφερή θεματική.
Έτσι,εμπράκτως θα στηρίξουμε και το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό που είναι δύσκολο να βρει και να οργανώσει παράσταση λόγω των δυσκολιών που έχουν ανακύψει.
Και τέλος,κέρδος για την πόλη μεγάλο,η επίσκεψη ακόμα και από Αθήνα κόσμου που θα ήθελε να παρακολουθήσει ένα 5θημερο τις παραστάσεις αυτές.
Όλα αυτά βέβαια σε ένα καθαρό και απαστράπτον θέατρο. Το υπέροχο θεατράκι της Ακροναυπλίας (θέατρο Δεϊλάκη).

ΣΙΝΕΜΑ
Θα πρέπει να γίνουν περισσότερες προβολές στον θερινό Κινηματογράφο.
Με συνεργασία με τους μισθωτές ας γίνουν μεταμεσονύκτιες προβολές με παλιό καλό Ευρωπαϊκό και όχι μόνον κινηματογράφο.
Ας προσπαθήσουμε να ενεργοποιήσουμε ξανά όλους αυτούς τους φίλους της έβδομης τέχνης που τόσα προσέφεραν για την αναβίωση του κινηματογράφου με το σωματείο “Οι Σινεφίλοι”

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Απλώνουμε έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και μικροτεχνίας σε χώρους του παραδοσιακού κέντρου, της Πρόνοιας, του Συνοικισμού και της νέας πόλης. Στον Φάρο και το Πι. Στην Πλατεία Νικηταρά, στον περιβάλλοντα χώρο της Βίλας Ζυμβρακάκη και αλλού. Το ίδιο με φωτογραφίες τέχνης, αλλά και φωτογραφικές εκθέσεις με ειδικό περιεχόμενο. π.χ. η αστική πανίδα της πόλης, ο υγροβιότοπος και τα πουλιά, η μαγευτική Ακροναυπλία.
Ζωγραφικά πανό από τους εικαστικούς μας σε τοίχους πολυκατοικιών της νέας πόλης και νεοκλασικών κατοικιών του παραδοσιακού κέντρου.
Ανοίγουμε εισόδους νεοκλασικών οικιών και πανσιόν για έργα τέχνης
Εκθέσεις ζωγραφικής σε τράπεζες (υπάρχει εξαιρετικό προηγούμενο στην πόλη μας) σε δημόσιες υπηρεσίες, σε καταστήματα.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Προσφέρουμε όλη την αρωγή για την επιτυχία των εκδηλώσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στους αρχαιολογικούς χώρους

ΜΟΥΣΕΙΑ
Να ξεκινήσουμε την προσπάθεια να ανοιχτούν τα μουσεία στον δημόσιο χώρο.
Να προβάλλουμε τα σημαντικά εκθέματα των μουσείων στους τοίχους τους και σε άλλα κεντρικά κτήρια της παλιάς και της νέας πόλης

ΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΚΙΝΗΣΗ
Επιχειρούμε μια αντίστροφη κίνηση για να πλησιάσει ο δημιουργός τον δέκτη του πολιτισμού και να μην περιοριστεί το πολιτιστικό δρώμενο σε έναν προκαθορισμένο χώρο και χρόνο.
Χρησιμοποιούμε αυτοκινητούμενα μέσα και άμαξες για την αντίστροφη κίνηση
Να εξεταστεί έστω και τώρα το κατά πόσον είναι δυνατόν να εκμεταλλευθούμε το περίφημο “Αρμα Θέσπιδος”, περιουσιακό στοιχείο του Δήμου για να πάνε τα θεατρικά μπουλούκια στις γειτονιές και τα χωριά

“ΤΑ ΑΠΡΟΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΑ!!”
Τρίλεπτα ή πεντάλεπτα απρόσμενα και αναπάντεχα πολιτιστικά δρώμενα.
Αίφνης ο διαβάτης στην πόλη θα γίνει κοινωνός ενός μικρού πολιτιστικού δρώμενου
Ο προβολέας θα πέσει σε ένα μπαλκόνι και από εκεί θα ακουστεί ένα ποίημα του Καρούζου
Μία μικρή ομάδα στα Βραχατέικα θα κάνει καντάδα.
Ένα μπουζούκι θα ακουστεί στην Πρόνοια
Θεατρικά σκετσάκια, μικρά διαμάντια από παλιές επιθεωρήσεις σε μια μικρή πλατεία.
Ένα ξαφνικό χορευτικό δρώμενο
Μια άρια στο οπουδήποτε
Και πολλά άλλα.
Όλη η πόλη αγκαλιάζει τον πολιτισμό χωρίς συνωστισμούς

“Ποιού ο χορός τη νύχτα τρομάζει;
Είναι οι Τιτάνες, τα παιδιά της Γής,
πού χορεύουν στο χορό
του ναυτικού
πού θέλουν να σφίξουν
με μητρική αγκάλη
Σφίξτε τον, τον πρώτο των αντρών –
στα μάκρη της ακρογιαλιάς πού τελικά ετάφη.”

(Φερνάντο Πεσσόα)

Ανάπλι εμπρός!

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ