Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΜΕΣΣΗΝΙΑΠώς έφθασε η ΕΛΑΣ στα ίχνη της «συμμορίας των 11» - Τι...

Πώς έφθασε η ΕΛΑΣ στα ίχνη της «συμμορίας των 11» – Τι ερευνούν για κλοπή από την Τράπεζα Ελλάδος

Μέσα από τα καταστήματα, καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια, που διατηρούσαν στο κέντρο και την Παραλία Καλαμάτας κατηγορούνται ότι έκαναν το ξέπλυμα χρήματος έχοντας συστήσει εγκληματική οργάνωση για το σκοπό αυτό οι Καλαματιανοί επαγγελματίες.

Οι διωκτικές αρχές έχουν στρέψει τις έρευνές τους στον τρόπο που αποκτήθηκαν τα ποσά για να φτιαχτούν αυτά τα καταστήματα, τα οποία εκτιμάται ότι μπορεί και να προέρχονται από την μεγάλη κλοπή στην Τράπεζα της Ελλάδος την 1η Οκτωβρίου 2004. Ο 45χρονος φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης είχε κριθεί ένοχος και καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για την κλοπή από το θησαυροφυλάκιο του υποκαταστήματος της Καλαμάτας – ωστόσο ο ίδιος ποτέ δεν αποδέχτηκε την κατηγορία.

Να σημειωθεί ότι ακόμα και σήμερα δεν έχει αποκαλυφθεί πού βρίσκονται τα 4,7 από τα 5,9 εκατομμύρια ευρώ οπότε οι διωκτικές αρχές καλούνται να συνδέσουν τα στοιχεία που προκύπτουν από τη διερεύνηση της υπόθεσης, με την μεγάλη κλοπή. Δεν είναι εξάλλου τυχαίος ο χρόνος οπότε ξεκίνησαν οι παρακολουθήσεις από την Ασφάλεια Καλαμάτας, αφού πλέον είχε αποφυλακιστεί ο καταδικασθείς για την κλοπή.

9 ΜΗΝΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Οι 11 συλληφθέντες (καταζητείται ένας ακόμα ο οποίος φέρεται να προμήθευε αναβολικά τον 45χρονο φερόμενο ως αρχηγό και έναν Σέρβο, ο οποίος κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε με εντολή του συγγενή του 45χρονου) παρακολουθούνταν τους τελευταίους 9 μήνες από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.

Θυμίζουμε ότι για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης (την οποία ανακοίνωσε και επίσημα χθες η Ελληνική Αστυνομία) έγιναν την Τρίτη ταυτόχρονες επιχειρήσεις με συμμετοχή αστυνομικών της ΟΠΚΕ σε Καλαμάτα και Αθήνα. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχει προκύψει εμπλοκή για 12 άτομα και συνελήφθησαν 11, καθώς και μια γυναίκα η οποία δεν σχετίζεται με τη δράση της οργάνωσης, αλλά κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκε στο σπίτι του 45χρονου με μια καρτέλα ναρκωτικά δισκία (Ζanax), συνελήφθη και χθες αφέθηκε ελεύθερη αφού ορίστηκε ρητή δικάσιμος για το Νοέμβριο.

Οι 11 συλληφθέντες, οι οποίοι οδηγήθηκαν με τη δικογραφία χθες στην εισαγγελέα Καλαμάτας, αντιμετωπίζουν, πέρα από τις κακουργηματικές κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες -κατά περίπτωση- και τα αδικήματα της κακουργηματικής εκβίασης από κοινού, επικίνδυνης σωματικής βλάβης και απειλής και παραβάσεις των νόμων περί αναβολικών, όπλων και ναρκωτικών.

Οι κατηγορούμενοι πήραν προθεσμία και θα απολογηθούν στην ανακρίτρια Καλαμάτας το προσεχές Σάββατο και την Κυριακή.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ

Οι δύο οι οποίοι συνελήφθησαν στην Αθήνα, ένας 34χρονος Σέρβος και ένας 33χρονος, κατηγορούνται ότι μαζί με τον φερόμενο ως αρχηγό έκαναν τις εκβιάσεις και πως κατ’ εντολή του ξυλοκόπησαν στις 25 Ιανουαρίου συγγενή του, προκειμένου να σταματήσει να λειτουργεί ανταγωνιστική επιχείρηση. Εν τω μεταξύ, η υπόθεση αυτή (του ξεπλύματος μαύρου χρήματος) απασχολούσε από τον περασμένο Σεπτέμβριο την Ασφάλεια Καλαμάτας και δεν ήταν μόνο οι συνομιλίες στα τηλέφωνα, αλλά γίνονταν παρακολουθήσεις και με φυσικό τρόπο, ενώ μέσα στο διάστημα στο οποίο συγκεντρώνονταν τα στοιχεία, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας συνεργάστηκαν με συναδέλφους τους στην Αθήνα, για να μπορέσουν να ταυτοποιήσουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα με τη φωνή που άκουγαν στο τηλέφωνο, αλλά και να διασταυρώσουν στοιχεία, που προέκυπταν όσο περνούσε ο καιρός.

Κομβικό σημείο σε ό,τι αφορά το αδίκημα της κακουργηματικής εκβίασης, φαίνεται να στάθηκε ο ξυλοδαρμός και οι απειλές στον Καλαματιανό επαγγελματία στις 25 Ιανουαρίου και η μήνυση που κατέθεσε ένα μήνα μετά κατά του συγγενικού του προσώπου για ηθική αυτουργία.

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Οπως προαναφέρθηκε και σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, σκοπός της επίθεσης στον ανωτέρω Καλαματιανό ήταν να τον τρομοκρατήσουν, γιατί η επιχείρησή του λειτουργούσε ανταγωνιστικά σε μαγαζί της οργάνωσης. Εξάλλου, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση για ξέπλυμα χρήματος έχουν σχέση με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (τα οποία μάλιστα είναι γνωστά στέκια της Καλαμάτας), που όπως προκύπτει από την αστυνομική έρευνα, είτε τα έπαιρναν στο όνομά τους, είτε τα λειτουργούσαν ως μέλη εταιρειών, για να ξεπλένουν μέσα από αυτά χρήματα.

Ειδικότερα, πέρα από τον 45χρονο στη νομιμοποίηση εσόδων στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται ότι συμμετείχαν άλλοι 8 από τους κατηγορουμένους: Ενας 35χρονος, ο οποίος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για τον εμπρησμό καταστήματος στην Καλαμάτα, ένας 43χρονος ιδιοκτήτης κεντρικού καταστήματος εστίασης, ένας 30χρονος και αυτός ιδιοκτήτης καταστήματος, ένας 52χρονος πατέρας και ο 25χρονος γιος του, επίσης με δικό τους κατάστημα, καθώς και ένας 27χρονος από τον ίδιο χώρο, ένας 39χρονος και ένας 45χρονος συνεργάτες τους. Αυτοί λοιπόν κατηγορούνται ότι αγοράζανε κέντρα διασκέδασης και μπαρ, εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτες ή μέλη εταιρειών για να παίρνουν τις άδειες λειτουργίας, για να κάνουν το ξέπλυμα χρήματος. Μάλιστα, κάποιες σημειώσεις οι οποίες βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνών στα σπίτια τους, αξιολογούνται από την Ασφάλεια.

Οσο για το άτομο το οποίο δεν συνελήφθη και αναζητείται, είναι ένας 32χρονος κάτοικος Αθηνών και φέρεται ότι προμήθευε με τα αναβολικά τον κατηγορούμενο ως αρχηγό, που μαζί με το Σέρβο κατηγορούμενο φέρονται ότι διοχέτευαν σε ερασιτέχνες αθλητές στην Καλαμάτα.

Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ

Σύμφωνα με το δελτίο της Αστυνομίας σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για -τα κατά περίπτωση- αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων, εκβίασης, επικίνδυνης σωματικής βλάβης, απειλής και παραβάσεις των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα και περί συμπληρωμάτων διατροφής και καταπολέμησης του ντόπινγκ.

Πραγματοποιήθηκαν έρευνες με τη συνδρομή δικαστικών λειτουργών, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν πάνω από 50.000 ευρώ, αναβολικές ουσίες, ηλεκτρονικές συσκευές, πιστόλι, οχήματα κ.ά.

Η εγκληματική οργάνωση εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη και μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας και τα μέλη της κατηγορούνται ότι δρούσαν με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες στην περιοχή της Μεσσηνίας. Για την εξάρθρωσή της πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις στην Καλαμάτα κα σε περιοχές της Αθήνας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, της ΟΠΚΕ Μεσσηνίας και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (ΥΔΕΖΙ/ Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών). Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων, συνελήφθησαν δέκα Ελληνες, ηλικίας από 25 έως 52 ετών και ένας 34χρονος Σέρβος, όλοι τους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ κατηγορείται ακόμη ένας 32χρονος Ελληνας.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, μετά από συστηματική και πολύμηνη αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, ευρήματα, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι οι ανωτέρω συγκρότησαν τουλάχιστον από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2019 εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα, σε περιοχή της Καλαμάτας, αποκομίζοντας σημαντικά χρηματικά ποσά. Επιπλέον, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ενεργώντας με ιεραρχική διάρθρωση και διακριτούς ρόλους, ασκούσαν σωματική βία ή απειλή βίας σε ιδιοκτήτες και εργαζομένους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να πετύχουν βλάβη της επιχείρησής τους.

ΤΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ

Επίσης, ως μέλη της εγκληματικής ομάδας-συμμορίας, συγκεκριμένα ο 45χρονος φερόμενος ως αρχηγός και ο 34χρονος Σέρβος, καθώς και ο 32χρονος που αναζητείται, όπως προέκυψε, τουλάχιστον από τις αρχές του 2020 δραστηριοποιούνταν και στην προμήθεια, αποθήκευση, διακίνηση και εμπορία απαγορευμένων μέσων και συγκεκριμένα αναβολικών ουσιών, με σκοπό τη βελτίωση της αγωνιστικής διάθεσης, ικανότητας και απόδοσης ερασιτεχνών αθλητών.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή δικαστικών λειτουργών, σε σπίτια, οχήματα κ.ά., βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

– το χρηματικό ποσό των 50.207,80 ευρώ,

– συσκευές κινητής τηλεφωνίας και λοιπές ηλεκτρονικές συσκευές (φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, υπολογιστές παλάμης, μέσα αποθήκευσης κ.λπ.),

– φυσίγγια πυροβόλων και κυνηγετικών όπλων,

– ένα πιστόλι (το οποίο βρέθηκε στην κατοχή του Σέρβου), άνευ άδειας μετά τριών γεμιστήρων,

– αναβολικές ουσίες σε ενέσιμη μορφή και σε μορφή χαπιών,

– πληθώρα ιδιόχειρων σημειώσεων σχετικών με τη διερευνώμενη υπόθεση,

– μία μηχανή καταμέτρησης κερμάτων,

– μία μηχανή καταμέτρησης χαρτονομισμάτων,

– τρία αυτοκίνητα και

– μία μοτοσυκλέτα.

Πηγή: www.eleftheriaonline.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ