Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠροτάσεις για το ασφαλιστικό της Ομοσπονδίας Εμπορίου Πελοποννήσου

Προτάσεις για το ασφαλιστικό της Ομοσπονδίας Εμπορίου Πελοποννήσου

Προς
Τον κ. Γιάννη Βρούτση
Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Αθήνα

Κοινοποίηση:
Βουλευτές Ελληνικού Κοινοβουλίου

Προτάσεις της Ο.Ε.ΕΣ.Π. για το Ασφαλιστικό

Κύριε Υπουργέ,

Προκειμένου να μην αλλάξει το ασφαλιστικό αυξάνοντας τις εισφορές των ασφαλισμένων σε βάρος των αδύναμων με χαμηλά εισοδήματα και το βασικότερο οι ασφαλισμένοι χάσουν την ρύθμιση των 120 δόσεων, γιατί ρύθμισαν με βάση την μηνιαία εισφορά των 185.18€ μικτά (κλάδος σύνταξης, υγεία και ΟΑΕΔ) και μείνουν πάλι ανασφάλιστοι, προτείνουμε τα εξής:
• Η πρώτη κατηγορία να καθοριστεί σε ποσό ίσο με αυτό της κατώτατης υποχρεωτικής εισφοράς του ν. 4387/2016, προκειμένου να μην υπάρξει οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων με χαμηλά εισοδήματα σε σχέση με το ισχύον καθεστώς. Επίσης να υπάρξει πρόβλεψη για χαμηλότερη ασφαλιστική εισφορά από την πρώτη κατηγορία σε επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πολύ χαμηλό εισόδημα, δηλαδή κάτω από το όριο της φτώχειας ή με ζημιές ώστε να μην διακόπτουν την ασφάλιση λόγο αδυναμίας και μένουν ανασφάλιστοι, δημιουργώντας χρέη και να καθοριστεί στο ποσό των 126 € για όσο διαρκεί η οικονομική αδυναμία του ασφαλισμένου.
• Οι επόμενες εισφορές να συνεχίσουν όπως τις προτείνατε: Α’ επίπεδο 175 €, Β’ επίπεδο 210 €, Γ’ επίπεδο 256 €, Δ’ επίπεδο 302 €, Ε’ επίπεδο 363 €, Ζ’ επίπεδο 435 €, Η’ επίπεδο 566 €.
• Πρόβλεψη χαμηλότερης ασφαλιστικής εισφοράς σε νέες επιχειρήσεις για τα πέντε πρώτα έτη ασφάλισής τους στο ποσό των 126 €.
• Συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες – έμποροι με χαμηλά μηνιαία εισοδήματα κάτω από 800 € να μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται λαμβάνοντας ολόκληρο το ποσό της σύνταξή τους.
• Η σύνταξη να υπολογίζεται σε όλο το εργασιακό βίο του ασφαλισμένου ή τουλάχιστον από το 1990 και όχι από το 2002, γιατί τα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης η πλειοψηφία των ασφαλισμένων πληρώνει την χαμηλότερη κατηγορία, που σημαίνει ότι έτσι θα λάβει πάρα πολύ μικρή σύνταξη.
• Οι μητέρες ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ να μπορούν να λάβουν σύνταξη με ανήλικο παιδί. Επίσης πέραν από το επίδομα τοκετού, να δίνεται αποζημίωση αδείας λοχείας για τις αυτοαπασχολούμενες μητέρες, αντίστοιχο με τις εργαζόμενες στο πρώην ΙΚΑ, αφού ενοποιήθηκαν τα ταμεία ως ΕΦΚΑ. Να υπάρξει, δηλαδή ταύτιση σε όλα τα προνόμια του ΙΚΑ με τον ΟΑΕΕ.
• Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 500 € το μήνα για 12 μήνες σε όσους κλείσουν την επιχείρησή τους και έχουν πάνω από 3 χρόνια διαρκούς λειτουργίας, δίχως άλλες προϋποθέσεις.
• Ενημέρωση για το υπόλοιπο του ειδικού λογαριασμού, στον οποίο κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι το ποσό υπέρ ανεργίας καθώς και να δημιουργηθούν εύκολοι όροι πρόσβασης των συναδέλφων μας σε αυτόν.
• Η ετήσια αύξηση των εισφορών για τους μη μισθωτούς να επηρεάζεται με βάση τους δείκτες εμπορίου και των άλλων δεικτών που έχουν άμεση σχέση με τους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες και τα εισοδήματά τους, όπως παρουσιάζονται στην ΕΛΣΤΑΤ.
• Να αυξηθεί το όριο οφειλής που παρακρατείται από την σύνταξη από τα 20.000€ στις 30.000€ και να παρακρατείτε το 15% της οφειλής από την σύνταξη ή να ρυθμίζετε σε 120 δόσεις από 40 που είναι σήμερα. Το ποσό οφειλής που υπερβαίνει το προβλεπόμενο όριο να το καταβάλει σε 12 μήνες έναντι 2 μηνών που είναι σήμερα και ταυτόχρονα να του δίνεται ολόκληρη η σύνταξη, (αφού παρακρατείται το ποσό της οφειλής), για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων πράγματι έδωσε ανάσα σε πολλούς οφειλέτες, ωστόσο η λήξη της την 30-9-2019 σε συνδυασμό με τη μακρά προεκλογική περίοδο και την κρίση που συνεχίζει να πλήττει τις επιχειρήσεις, άφησε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οφειλετών εκτός ρύθμισης. Γι’ αυτό ζητάμε:

• Η πλατφόρμα ρύθμισης οφειλών σε δημόσιo και ασφαλιστικά ταμεία να είναι μόνιμα ανοικτή για τη ρύθμιση οφειλών.
• Για όσους αδυνατούν να κάνουν ρύθμιση να γίνει πάγωμα, κεφαλαιοποίηση των οφειλών, (έχοντας αφαιρέσει, τόκους και επιβαρύνσεις και με επιλογή του ασφαλισμένου με ή χωρίς επανυπολογισμό). Να γίνεται παρακράτηση από την σύνταξη κατά την συνταξιοδότηση ή να γίνεται μετατροπή της κεφαλαιοποιημένης οφειλής σε ασφαλιστικό χρόνο.
• Η ρύθμιση να χάνεται εφόσον δεν πληρωθούν 5 δόσεις και όχι 2 που είναι σήμερα.
• Μείωση του επιτοκίου στην ρύθμιση των 120 δόσεων όλων όσων έχουν μπει από την αρχή της ρύθμισης, στο 2%.

Τέλος να υπογραμμίσουμε ότι το «νέο ασφαλιστικό» θα πρέπει να προασπίζει και να στηρίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα του δημοσίου συστήματος ασφάλισης και να προσφέρει σε όλους παροχές υγείας και πρόνοιας αντίστοιχες με τις σύγχρονες ανάγκες και την πρόοδο της εποχής.
Εκ της Ομοσπονδίας

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ