Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΤα επόμενα βήματα διεθνοποίησης του Δικτύου Ασκληπιείων συζητήθηκαν στο Υπ.Εξωτερικών

Τα επόμενα βήματα διεθνοποίησης του Δικτύου Ασκληπιείων συζητήθηκαν στο Υπ.Εξωτερικών

Σύσκεψη έγινε χθές Τρίτη στο Υπουργείο Εξωτερικών, με θέμα τα επόμενα βήματα για την διεθνοποίηση του Δικτύου Ασκληπιείων.

 

Στην σύσκεψη και ο δήμαρχος Επιδαύρου, Τάσος Χρόνης, ο οποίος δήλωσε σχετικά:

“Σήμερα για να κάνουμε πράξη τη διεθνοποίηση του Δικτύου Ασκλπηπιείων. Σημαντικές αποφάσεις και συγκεκριμενοι στόχοι με τον καθηγητή κ. Λαμπρινουδάκη, τον γενικό γραμματέα Διπλωματίας, Θρησκευτικών και Προξενικών Υποθέσεων κ. Αλεξανδρή, τους συναδέλφους δημάρχους Τρίκκαιων Δημήτρη Παπαστεργίου και Κω Θεοδόση Νικηταρά και τον υπεύθυνο του Ασκληπιείου Επιδαύρου κ. Καζολιά.
Θετικό το κλίμα και άμεσα αναμένουμε θετικότερες εξελίξεις!”.

 

Τα Ασκληπιεία ήταν τα πρώτα νοσοκομεία του κόσμου. Πρόσφεραν ίαση στο σώμα και στην ψυχή με μια διαδικασία αμφίδρομη. Το θέατρο της Επιδαύρου φιλοξενούσε παραστάσεις ως μέρος της θεραπείας των ασθενών. Είναι εντυπωσιακό να αναλογιστεί κανείς ότι σε πάνω από 700 τόπους λατρευόταν ο Ασκληπιός και πως σε ολόκληρη τη Μεσόγειο είχαν ιδρυθεί περί τα 200 Ασκληπιεία, από την Ισπανία μέχρι τη Μικρά Ασία. Η Επίδαυρος ήταν το ιατρικό κέντρο της αρχαιότητας.

Ολα αυτά απασχολούν τον καθηγητή Βασίλη Λαμπρινουδάκη επί σειράν ετών και είχε την ικανοποίηση να ηγηθεί ως πνευματικός πατέρας του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίων Ασκληπιείων.

Το Δίκτυο ιδρύθηκε τον Οκτώβριο 2018 από τους τρεις δήμους της χώρας που συνδέονται άμεσα με τον Ασκληπιό, την Επίδαυρο, την Κω και τα Τρίκαλα. Θεσμικά μετέχουν το ΥΠΠΟΑ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Διεθνές Ιπποκράτειο Ιδρυμα Κω, και η διεθνοποίησή του επισφραγίζεται με τη συνεργασία των Δήμων Αθηναίων, Ρώμης, Μασσαλίας και Πάφου.

Τη διάχυση της ιατρικής εξελικτικά επισήμανε ο κ. Βασ. Λαμπρινουδάκης, υπενθυμίζοντας τη συμβολή του Ιπποκράτη, θεμελιωτή της επιστημονικής ιατρικής, στην Κω, τη δράση του Γαληνού από την Πέργαμο, τον ναό του Ασκληπιού στο γερμανικό Τρίερ, που δείχνει το εύρος της διάχυσης της λατρείας του Ασκληπιού, και πολλών ακόμη που δείχνουν τις δυνατότητες που μας παρέχονται σήμερα. Στη Ρώμη, υπάρχει και σήμερα νοσοκομείο στη θέση του αρχαίου Ασκληπιείου (στη νήσο Τιβερίνα στον Τίβερη).

Το Διεθνές Δίκτυο Ασκληπιείων προσφέρει σύγχρονα αναπτυξιακά εργαλεία. Συνδέεται με τον θεματικό ιατρικό τουρισμό, την ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης, τη φιλοξενία φοιτητών ιατρικής και τη συνέχιση της έρευνας γύρω από τον Ασκληπιό και την αρχαία ιατρική. Ο Δήμος Επιδαύρου και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε μια προσπάθεια προβολής και προώθησης της σύστασης του Διεθνούς Δικτύου πόλεων που έχουν στα διοικητικά τους όρια Αρχαία Ασκληπιεία καθώς και των σκοπών που φιλοδοξεί να εξυπηρετήσει το Δίκτυο, πραγματοποίησε μια άκρως επιτυχημένη εκδήλωση, την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, προεδρεύοντος του τότε δημάρχου Επιδαύρου Κων. Γκάτζιου.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ