Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΓΥΝΑΙΚΑΠοιες μητέρες και πότε θα πάρουν επίδομα γέννας

Ποιες μητέρες και πότε θα πάρουν επίδομα γέννας

Σχεδόν όλες οι νέες μητέρες θα παίρνουν από την Πρωτοχρονιά το επίδομα των 2.000 ευρω για κάθε παιδί που θα φέρνουν στον κόσμο.

Μιλώντα στο Star η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, εξηγεί ποιοι και πότε θα πάρουν τα χρήματα.

Το επίδομα γέννας
Το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται θα δίνεται από 01.01.20 και όπως διευκρίνισε η υφυπουργός Εργασίας πρόκειται για επίδομα που στοχεύει στη λύση του δημογραφικού προβλήματος κι όχι για ένα προνοιακό επίδομα.

«Γι’ αυτό δεν χρησιμοποιούμε τα κριτήρια που χρησιμοποιούμε για όλα τα άλλα προνοιακά, δηλαδή τα πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια, για να ενταχθεί κάποιος» επισημαίνει η κ. Μ Μιχαηλίδου.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα υπογεννητικότητας , το οποίο επιδεινώθηκε στην κρίση. Το 2018 οι γεννήσεις στη χώρα μας έφτασαν μόλις τις 87.000, δηλαδή 34.00 λιγότερες από τους θανάτους. Τα μέτρα στήριξης των νέων ζευγαριών κρίθηκαν αναγκαία από την κυβέρνηση.

«Θα το πάρουν όλοι! Το 90%. Θα αποκλειστεί μόνο το 10%, οι πολύ πλούσιοι, γιατί πρέπει να είναι δίκαιο! Επίσης θα το πάρουν όλοι οι Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και οι γονείς από τρίτες χώρες που όμως ζουν μόνιμα στη χώρα τα τελευταία 10 χρόνια» δηλώνει επίσης η κ. Μιχαηλίδου.

Το κόστος για το επίδομα γέννας
Στα 123 εκατ. ευρώ προϋπολογίζεται το επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στις νέες οικογένειες, ενώ άλλα 12 εκατ. ευρώ αναμένεται να κοστίσει η μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ για τα είδη βρεφικής ηλικίας και για τα κράνη ασφαλείας.

Αναλυτικά περιλαμβάνει:

-Χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν το 90% των οικογενειών.-Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας.

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί
Από τη νέα σχολική χρονιά, το υπουργείο Εργασίας θα δώσει και περισσότερα κουπόνια σε μητέρες που θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ θα δρομολογήσει και την δημιουργία νέων δομών, ώστε να φιλοξενηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά.

πηγη www.in.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ