Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ«Μέσα στην τετραετία θα έχει λυθεί το πρόβλημα των απορριμμάτων στη χώρα»...

«Μέσα στην τετραετία θα έχει λυθεί το πρόβλημα των απορριμμάτων στη χώρα» υποστήριξε ο πρωθυπουργός από την Ήπειρο

Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων θα έχει επιλυθεί μέσα στην τετραετία, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στην μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων.

 

Ο Πρωθυπουργός έφθασε στη μονάδα, όπου τον υποδέχθηκαν οι υπεύθυνοι, οι τοπικοί βουλευτές και παράγοντες της περιοχής. Συνοδευόταν από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη.

Ο Πρωθυπουργός μετείχε σε σύσκεψη όπου ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους της μονάδας και από τους τοπικούς παράγοντες για την ολοκλήρωση και την λειτουργία του έργου. Υπογράμμισε ότι «η αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι δέσμευση της κυβέρνησης για ένα πρόβλημα που της κληροδοτήθηκε από το παρελθόν αλλά που πρέπει να λυθεί με όρους μέλλοντος, με την αξιοποίηση της καλύτερης δυνατής τεχνολογίας αλλά και με τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα που είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να προχωρούν αυτού του είδους τα έργα».

Σημείωσε, ότι όσο εντυπωσιακό είναι το έργο στο Ελευθεροχώρι τόσο εξοργιστικό είναι ότι δεν έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αποκομιδής των σκουπιδιών στην χώρα.

Αφού συνεχάρη τους παράγοντες του έργου, ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι ένα πρότυπο συνεργασίας του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα και πρόσθεσε ότι είναι το μοντέλο που πρέπει να ακολουθηθεί και στις άλλες περιφέρειες. Σημείωσε δε, απευθυνόμενος στη νέα περιφερειάρχη Ιονίων, Ρόδη Κράτσα, που βρισκόταν εκεί ότι αποτελεί και ένα μέτρο σύγκρισης για την Κέρκυρα: Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο περιφερειάρχης κινήθηκε γρήγορα και αποφασιστικά, και έλυσε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αντίθετα στην Κέρκυρα, όπου η Περιφέρεια ελεγχόταν ως τον Μάιο από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε αδράνεια με τη γνωστή συνέχεια.»

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι το ίδιο ισχύει και στην Αττική, και δείχνει ότι γενικότερα οι περιφερειάρχες του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησαν όπως έπρεπε.

Ο υπουργός Εσωτερικών, σημείωσε ότι τα ΣΔΙΤ εξασφαλίζουν ποιότητα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, και είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί. Η μονάδα χρησιμοποιεί ακόμη υπερσύγχρονο πληροφορικό σύστημα τόσο για την εσωτερική παρακολούθηση και έλεγχο, όσο και για τις εμπορικές της λειτουργίες (ζύγιση και χρέωση, κατηγοριοποίηση και πώληση ανακυκλώσιμων) με ταυτόχρονη ενημέρωση της Αναθέτουσας Αρχής που είναι η Περιφέρεια Ηπείρου. Σημειώνεται δε, ότι η μονάδα επεξεργασίας ψηφίστηκε από τον τεχνικό κόσμο της χώρας ως «το Εργο της Χρονιάς 2018».

Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη μονάδα έχει καταστεί ήδη σημείο αναφοράς στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μαθητών, συμβάλλοντας έτσι στην αλλαγή νοοτροπίας που ταύτιζε ως τώρα τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων με επικίνδυνες χωματερές.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ