Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗΑποδυναμώθηκαν αλλά δεν ηττήθηκαν τα «κίτρινα γιλέκα» στην Γαλλία

Αποδυναμώθηκαν αλλά δεν ηττήθηκαν τα «κίτρινα γιλέκα» στην Γαλλία

Οι συγκρούσεις μεταξύ «κίτρινων γιλέκων» και αστυνομίας το Σάββατο στην πόλη Νάντ δείχνουν ότι το κίνημα διαμαρτυρίας μπορεί να αποδυναμώθηκε τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν παραιτείται. 

 

Μετά την κινητοποίηση σχεδόν 2.000 διαδηλωτών στη Νάντ ξέσπασαν επεισόδια και οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες προχώρησαν σε 35 συλλήψεις. Με εξαίρεση τη Νάντ δεν δημιούργησαν ιδιαίτερα προβλήματα στις άλλες μεγαλουπόλεις, όπως το Παρίσι και η Μπορντώ. Η Νάντ όμως, πόλη τραυματισμένη από τον πνιγμό στον Λίγηρα ποταμό του 24χρονου Στηβ, ύστερα από έφοδο της αστυνομίας τη νύχτα της 21ης Ιουνίου στη Γιορτή της Μουσικής, είχε ορισθεί ως το επίκεντρο διαμαρτυρίας, τόσο για τα «κίτρινα γιλέκα» όσο και για όσους διαμαρτύρονται κατά της αστυνομικής βίας.

Η χλιαρή κινητοποίηση στις άλλες γαλλικές πόλεις και η εικόνα του κίτρινου των γιλέκων που σιγά σιγά δείχνει να αντικαθίσταται από το μαύρο θέτουν το ερώτημα κατά πόσο το κίνημα έχει πλέον αποδυναμωθεί. Το νέο κάλεσμα με πανό αλλά και μέσω Facebook που προαναγγέλλεται για το ερχόμενο Σάββατο: «Όλη η Γαλλία στο Παρίσι, για την πράξη 45» των «κίτρινων γιλέκων».

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ