Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠαρέμβαση υπερ Κουφοντίνα απο την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Παρέμβαση υπερ Κουφοντίνα απο την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Άργα το βράδυ της Παρασκευής η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου ζήτησε την αναίρεση του ομόφωνου βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου του Βόλου, με το οποίο απορρίφθηκε η έβδομη άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα από τις φυλακές Κασσαβετείας.

 

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προχώρησε στην κίνησή της αυτή μετά την εισαγωγή του πολυισοβίτη της 17Ν Κουφοντίνα στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Βόλου.

Την οριστική απόφαση για το αν ασκηθεί ή όχι αναίρεση θα αποφασίσει το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου που θα κρίνει εάν θα εισαχθεί και πάλι το θέμα στο δικαστικό συμβούλιο Βόλου, με διαφορετική σύνθεση ή θα απορρίψει το αίτημα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Αντίθετος στην αναίρεση του βουλεύματος Κουφοντίνα, ο αρμόδιος  αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που είχε αναλάβει να μελετήσει το φάκελο του πολυϊσοβίτη. Σύμφωνα με τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, ο Δημ. Κουφοντίνας παραμένει “επικίνδυνος και αμετανόητος” και για το λόγο αυτό  δεν συντρέχουν οι “ουσιαστικές προϋποθέσεις” για να του χορηγηθεί νέα άδεια. Έτσι, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου  ήταν κατηγορηματικός πως  εκτός των νομικών θεμάτων, το “βούλευμα έχει “εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς τη μη  συνδρομή των προβλεπόμενων ουσιαστικών προϋποθέσεων”.

Σύμφωνα με  πληροφορίες, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός είχε χρεωθεί από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, την υπόθεση από τις 15 του μηνός,  και χθες την επισκέφθηκε στο γραφείο της για να την ενημερώσει πως η γνώμη του ότι δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση. Μετά την εξέλιξη αυτή, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε η ίδια την αναίρεση του βουλεύματος, επικαλούμενη στο έγγραφο της, τρεις  παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που ξεκινούν από το 1993 και φθάνουν ως το 2011 αλλά και την πρόσφατη  δημοσίευση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, ότι και οι πολυισοβίτες εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης, δικαιούνται και αυτοί άδειας.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός αναφέρει, ότι το δικαστικό συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα για περίπτωση Κουφοντίνα, και επιπλέον  προσθέτει, ότι αφού δέχτηκε το δικαστικό συμβούλιο, ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για χορήγηση άδειας,  κακώς εισήλθε στην εξέταση των ουσιαστικών προϋποθέσεων.

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου του Βόλου, έχει μεταφερθεί και νοσηλεύεται από το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Δημήτρης Κουφοντινας,για προληπτικούς λόγους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Κουφοντίνας μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ, χωρίς να διατρέχει κάποιο κίνδυνο προς το παρόν η ζωή του, επειδή παρουσίασαν προβλήματα αρρυθμίας οι ηλεκτροκαταλύτες του οργανισμού του, μετά από την πολυήμερη απεργία πείνας που εξακολουθεί να τηρεί.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ