Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΈξι εργαζόμενοι της «Cumhuriyet» και πάλι στην φυλακή

Έξι εργαζόμενοι της «Cumhuriyet» και πάλι στην φυλακή

Έξι πρώην εργαζόμενοι μιας από τις παλαιότερες εφημερίδες της Τουρκίας. της «Cumhuriyet», εστάλησαν πίσω στη φυλακή, καθώς δικαστήριο επιβεβαίωσε τις καταδίκες τους σε κατηγορίες που σχετίζονται με την «τρομοκρατία».

 

Πρόκειται για σημαντική υπόθεση την οποία οι υπερασπιστές των διεθνών δικαιωμάτων ελευθερίας του Τύπου έχουν καταδικάσει ως «χαρακτηριστική επίθεση στην ελευθεροτυπία». Η ομάδα, η οποία περιλαμβάνει δημοσιογράφους, δικηγόρους, μέλη του διοικητικού συμβουλίου και λογιστή που εργάζονταν στην εφημερίδα «Cumhuriyet», είχαν καταδικασθεί σε ποινές φυλάκισης έως και πέντε ετών, πριν από ένα χρόνο και ήταν ελεύθεροι εν αναμονή της προσφυγής τους στο Εφετείο. Περιφερειακό εφετείο την περασμένη εβδομάδα όμως, απέρριψε την αίτησή τους και διέταξε να επιστρέψουν στη φυλακή.

Οι γερουσιαστές Guray Oz και Hakan Kara και ο βραβευμένος πολιτικός γελοιογράφος Musa Kart ήταν μεταξύ εκείνων που εγκλείσθηκαν στην φυλακή στην βορειοδυτική πόλη Kocaeli την Πέμπτη. Ο Kadri Gursel-  αρθρογράφος του Al-Monitor, και ο δικηγόρος Bulent Utku δεν έχουν ακόμη λάβει την κλήση τους, αλλά όπως αναμένεται θα αντιμετωπίσουν εκ νέου σύλληψη τις επόμενες ημέρες.

Όσοι εστάλησαν πάλι στη φυλακή, είναι μεταξύ των 18 ατόμων που καταδικάστηκαν μετά από απόφαση του δικαστηρίου ότι «η κάλυψη των θεμάτων από την «Cumhuriyet»  βοηθούσε  τρομοκρατικές ομάδες».

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ