Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΣυμφωνούν Ρωσία, ΗΠΑ και Κίνα για αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν

Συμφωνούν Ρωσία, ΗΠΑ και Κίνα για αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι συμφωνούν με Ρωσία και Κίνα στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα. Ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, συναντήθηκε με κινέζους και ρώσους απεσταλμένους στη Μόσχα για να συμφωνήσουν για το τέλος του πολέμου.

 

Κοινή ανακοίνωση, που υπογράφεται από τις τρεις μεγάλες δυνάμεις, καλεί σε μια ειρηνευτική διαδικασία «χωρίς αποκλεισμούς την οποία θα διενεργήσει το Αφγανιστάν. Οι τρεις πλευρές καλούν σε συντεταγμένη και υπεύθυνη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Ταλιμπάν «δεσμεύτηκαν» να πολεμήσουν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και να κόψουν τις σχέσεις τους με την Αλ Κάιντα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν το περασμένο καλοκαίρι διαβουλεύσεις με αυτούς τους ισλαμιστές αντάρτες, που αρνούνται να συνομιλήσουν με την αφγανική κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς την «μαριονέτα» υπό αμερικανικό έλεγχο. Οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν ότι οι υπό τον έλεγχό τους περιοχές δεν θα χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν άλλη χώρα, διευκρινίζει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Να σημειώσουμε οτι σχεδόν 14.000 σοβιετικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν μεταξύ 1979 και 1989 στη χώρα αυτή, κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης κατά των μουτζαχεντίν που είχαν την στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Κίνα που αύξησε τη στρατιωτική της δύναμη και την οικονομική της βοήθεια στο Αφγανιστάν, ανησυχεί μήπως μαχητές πάνε στη βορειοδυτική της περιοχή Σιντζιάνγκ, της οποίας η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι και η οποία επλήγη κατά το παρελθόν από αιματηρές επιθέσεις.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ