Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗΤέλος στις υπερβολικές χρεώσεις για Διασυνοριακές πληρωμές στην ΕΕ εκτός Ευρωζώνης

Τέλος στις υπερβολικές χρεώσεις για Διασυνοριακές πληρωμές στην ΕΕ εκτός Ευρωζώνης

Οι καταναλωτές προστατεύονται από υπερβολικές χρεώσεις για μετατροπές συναλλάγματος

 

Το εκτιμώμενο πλήρες κόστος μετατροπής νομισμάτων για τραπεζικές μεταφορές θα είναι ξεκάθαρο πριν εκτελεστεί η συναλλαγή

Εξίσωση του κόστος διασυνοριακών πληρωμών σε ευρώ και των εγχώριων πληρωμών και διαφανείς χρεώσεις μετατροπής συναλλάγματος, σύμφωνα με τους νέους κανόνες.

Νέους κανόνες για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των χρηστών υπηρεσιών πληρωμών στην ΕΕ αλλά έξω από την Ευρωζώνη, υιοθέτησε την Πέμπτη το ΕΚ. Ενώ οι καταναλωτές στην ευρωζώνη επωφελούνται από τον ενιαίο χώρο πληρωμών σε ευρώ (ΕΧΠΕ), αυτοί οι οποίοι ζουν εκτός εξακολουθούν να πληρώνουν υψηλό κόστος για τις διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ.

Εντός ενός έτους, τα τέλη για διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ εντός της ΕΕ πρέπει να συμβαδίζουν με τα τέλη για τις εθνικές πληρωμές που πραγματοποιούνται στο επίσημο τοπικό νόμισμα (κανόνας «ίσης επιβάρυνσης»). Επιπλέον, τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να επιβάλουν στις τράπεζες κανόνες για τη χρήση ίσων τελών στις διασυνοριακές και τις εγχώριες πληρωμές εκτός ευρώ.

Διαφανείς μετατροπές νομισμάτων για συναλλαγές που γίνονται μέσω κάρτας και τραπεζικές μεταφορές

Τα νέα μέτρα θα προστατεύσουν επίσης τους καταναλωτές από την επιβολή αυθαίρετων χρεώσεων για μετατροπές συναλλάγματος. Σε κάθε συναλλαγή, θα ενημερώνονται για το ποσό που θα πληρωθεί στο τοπικό νόμισμα και στο νόμισμα του λογαριασμού τους. Για να καταστούν οι τιμές μετατροπής πιο διαφανείς, θα υπάρχει μια ενιαία βάση για τον υπολογισμό των χρεώσεων μετατροπής συναλλάγματος για πληρωμές σε σημείο πώλησης ή ATM (επιτόκιο αναφοράς ΕΚΤ + x%, με μέγιστους δείκτες επιτοκίων που ορίζονται ξεχωριστά από τις τράπεζες).

Οι καταναλωτές θα λαμβάνουν ηλεκτρονική ειδοποίηση προώθησης, όπως SMS, e-mail ή ειδοποίηση μέσω της εφαρμογής κινητής τηλεφωνίας ή την εφαρμογή «web banking» του πληρωτή σχετικά με τις ισχύουσες χρεώσεις μετατροπής νομίσματος. Αυτές οι υπηρεσίες κοινοποίησης θα προσφέρονται δωρεάν.

Οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να αποκαλύπτουν το εκτιμώμενο πλήρες κόστος μετατροπής νομισμάτων σε περιπτώσεις τραπεζικών μεταφορών πριν εκτελεστεί η πληρωμή.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ