Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗΝεκρός από πυρά αστυνομικών έπεσε ο δράστης της επίθεσης στο κέντρο του...

Νεκρός από πυρά αστυνομικών έπεσε ο δράστης της επίθεσης στο κέντρο του Στρασβούργου

Ο Σερίφ Σεκάτ σκοτώθηκε από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης στη συνοικία Νεντόρφ όπου μεγάλωσε, κατά τη διάρκεια μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης το βράδυ της Πέμπτης.

Ο δράστης εντοπίστηκε από τρεις αστυνομικούς στο δρόμο. Προσπάθησαν να τον συλλάβουν, αλλά εκείνος αντιστάθηκε και «άνοιξε πυρ» εναντίον τους, με τους αστυνομικούς να ανταποδίδουν και να τον εξουδετερώνουν».

«Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ένδειξη που να μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι υπάρχουν συνεργοί του, αλλά η έρευνα θα συνεχιστεί μέχρι να καταλάβουμε πλήρως τι έχει συμβεί, έτσι ώστε οι Γάλλοι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς. Υπήρξε μεγάλη διεθνής κινητοποίηση, από τη Γερμανία για παράδειγμα και από άλλες χώρες», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ.

Ο Σερίφ Σεκάτ, είχε περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του στη φυλακή, καθώς είχε βαρύ ποινικό μητρώο. Εκεί μετατράπηκε σε ριζοσπαστικοποιημένο ισλαμιστή και προχώρησε στη συνέχεια στην επίθεση στο Στρασβούργο, κοντά στην πολυσύχναστη χριστουγεννιάτικη αγορά, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους.

Ο Σερίφ Σεκάτ «ανήκε στους στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους», ισχυρίστηκε έπειτα από τη μετάδοση της είδησης του θανάτου του το πρακτορείο «ειδήσεων» AMAQ, όργανο προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Ε. Μακρόν: Δέσμευση στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε μέσω Twitter «το σύνολο των υπηρεσιών που κινητοποιήθηκαν», μετά την εξουδετέρωση του δράστη της επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνησή του είναι «απόλυτα» δεσμευμένη στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Ευχαριστώ το σύνολο των υπηρεσιών που κινητοποιήθηκαν, τους αστυνομικούς, τους χωροφύλακες και τους στρατιωτικούς. Η δέσμευσή μας εναντίον της τρομοκρατίας είναι απόλυτη», ανέφερε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Το χρονικό της επίθεσης στην καρδιά του Στρασβούργου
Κραυγάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ», σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Σεκάτ άνοιξε πυρ επανειλημμένα εναντίον διερχόμενων, ενώ επιτέθηκε σε άλλους με μαχαίρι, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, ανάμεσά τους έναν Ταϊλανδό τουρίστα, και τραυματίζοντας άλλους 13.

Έπειτα από ανταλλαγές πυρών με στρατιωτικούς, οι οποίοι τον τραυμάτισαν στο χέρι, κατάφερε να διαφύγει παίρνοντας ένα ταξί και μεταβαίνοντας στην κοντινή συνοικία Νεντόρφ, όπου αντάλλαξε ξανά πυρά με αστυνομικούς πριν εξαφανιστεί.

Πάνω από 700 αστυνομικοί και χωροφύλακες είχαν κινητοποιηθεί για να τον βρουν, ζωντανό ή νεκρό, ενώ οι αρχέςτης Γερμανίας, της Ελβετίας και του Λουξεμβούργου είχαν επίσης επίσης σε κατάσταση συναγερμού.

Οι τηλεφωνικές κλήσεις και οι μαρτυρίες των πολιτών ήταν καθοριστικές. Κατά πηγή προσκείμενη στην έρευνα, μια γυναίκα ενημέρωσε ότι είδε τον Σεκάτ νωρίς το απόγευμα. Σχολίασε ότι έμοιαζε με φυγά και είχε τραύμα στο χέρι.

Γεννημένος στο Στρασβούργο, με φάκελο «S» («sûreté de l’État», αυτό σημαίνει πως θεωρείτο απειλή για τη δημόσια ασφάλεια και τελούσε υπό παρακολούθηση), ο 29χρονος Σερίφ Σεκάτ είχε καταδικαστεί 27 φορές στη Γαλλία, στη Γερμανία και την Ελβετία για κακουργήματα του ποινικού δικαίου.

«Έχει ήδη φυλακιστεί επανειλημμένα» και «ήταν γνωστός στη σωφρονιστική διοίκηση για τη ριζοσπαστικοποίησή του και τη συμπεριφορά του ως προσήλυτου το 2015», όπως είχε διευκρινίσει ο εισαγγελέας Ρεμί Ετζ. Στο κελί όπου εξέτιε μια από τις ποινές του είχε στον τοίχο μια αφίσα του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ο Σερίφ Σεκάτ παρακολουθείτο από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, όπως και δεκάδες χιλιάδες άλλοι φερόμενοι ως ριζοσπαστικοποιημένοι ισλαμιστές. Επρόκειτο να συλληφθεί από άνδρες της γαλλικής χωροφυλακής το πρωί της Τρίτης, της ημέρας που διέπραξε την επίθεση, στο πλαίσιο έρευνας για υπόθεση του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά κατάφερε να διαφύγει.

Συνεχίζονται οι έρευνες – Επιστρέφει στην κανονικότητα το Στρασβούργο
Η αντιτρομοκρατική διεύθυνση της γαλλικής εισαγγελίας διενεργεί έρευνα για την υπόθεση.

Η ζωή άρχισε σιγά-σιγά να επανέρχεται σε φυσιολογικούς ρυθμούς στο Στρασβούργο, όπου τα σχολεία άνοιξαν ξανά. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η χριστουγεννιάτικη αγορά, η οποία προσελκύει κάθε χρόνο δύο εκατομμύρια τουρίστες, θα λειτουργήσει κανονικά.

Μετά την επίθεση, η γαλλική κυβέρνηση ανέβασε στην ανώτατη κλίμακα το επίπεδο συναγερμού για τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών, στο πλαίσιο του σχεδίου Vigipirate.

Η παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου ήταν ο στόχος μιας σχεδιαζόμενης επίθεσης, που όμως απετράπη, τον Δεκέμβριο του 2000.

Πόλη «τουριστική», με «ταυτότητα γαλλική και ευρωπαϊκή», το Στρασβούργο «είναι περιπόθητος στόχος εδώ και πάρα πολλά χρόνια», επισήμανε η Αν Τζουντιτσελί, διευθύντρια του κέντρου μελετών Terrorisc.

Η επίθεση καταγράφηκε ενώ στη Γαλλία παραμένουν σε ισχύ αυστηρά μέτρα εξαιτίας της αυξημένης απειλής διάπραξης τρομοκρατικών ενεργειών μετά το κύμα τζιχαντιστικών επιθέσεων χωρίς προηγούμενο, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 246 ανθρώπους από το 2015, χωρίς να λογαριάζονται τα θύματα της επίθεσης στο Στρασβούργο.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ