Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΕΔΕ: Να αποσυρθεί ο νόμος για τους ΦΟΔΣΑ

ΚΕΔΕ: Να αποσυρθεί ο νόμος για τους ΦΟΔΣΑ

Την ανάγκη να αναλάβουν επιτέλους το κράτος και η Περιφέρεια τις ευθύνες τους και να δρομολογήσουν ριζικές λύσεις στα ζητήματα που σχετίζονται με την ανακύκλωση αποβλήτων συσκευασιών και τη διαχείριση απορριμμάτων προκειμένου να σταματήσει να είναι η χώρα μας ουραγός της Ευρώπης, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

 

Κατά τη σημερινή σχετική συζήτηση στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης ο κ. Πατούλης επισήμανε πως η Πολιτεία ζητά από την Αυτοδιοίκηση να εναρμονιστεί με το νέο νόμο για την ανακύκλωση ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει με ποιους πόρους, ποιες διαδικασίες και σε ποιο χρονικό ορίζοντα.
«Κάποιοι θέλουν να πετάξουν το μπαλάκι των ευθυνών επάνω μας. Εμείς έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι έχουμε τη βούληση να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός ζητήματος που αφορά στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Ωστόσο δεν μας έχουν δοθεί τα εργαλεία που απαιτούνται και επιμένουν να αγνοούν βασικά μας προβλήματα όπως είναι οι ελλείψεις πόρων, προσωπικού και υλικοτεχνικών υποδομών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πατούλης επικαλούμενος την πρόσφατη επίσκεψη του στη χωματερή της Φυλής καταλόγισε στη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής απαράδεκτη αδράνεια και έλλειψη προγραμματισμού που έχει σαν αποτέλεσμα, όπως ανέφερε, το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων να έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

Τη συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης απασχόλησε και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο νόμος για τους ΦΟΔΣΑ. Όπως επεσήμαναν ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ «μετά από τρία χρόνια συζητήσεων και παρά τις ομόφωνα αποδεκτές θέσεις της ΚΕΔΕ και του δικτύου ΦΟΔΣΑ, το υπουργείο επιμένει στην εφαρμογή ενός νόμου ο οποίος οδηγεί σε βέβαιο αδιέξοδο, λόγω των νομικών του κενών. Παράλληλα οι αποκεντρωμένες διοικήσεις δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν το χαοτικό περιεχόμενο του νόμου».

Η ΚΕΔΕ ζήτησε με απόφαση της, την άμεση απόσυρση του νόμου και την εφαρμογή των προτάσεων της Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα εξετάστηκε η πρόταση να υπάρξει συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον αρμόδιο Επίτροπο Περιβάλλοντος προκειμένου να τον ενημερώσουν για το γεγονός ότι μέχρι στιγμής το κράτος δεν καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο που απαιτείται για την υλοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων».

«Η διαχείριση των απορριμμάτων από την Περιφέρεια Αττικής έχει οδηγήσει την κατάσταση σε απόλυτο αδιέξοδο. Είναι εμφανής η έλλειψη σχεδιασμού και υποδομών για ένα ζήτημα το οποίο έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Αν δεν δράσουν άμεσα θα είναι υπόλογοι στις επόμενες γενιές».

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ