Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΥΓΕΙΑΟι γιατροί γυρνούν τη πλάτη στις Τοπικές Μονάδες Υγείας- Θεωρούν απαξιωτικές τις...

Οι γιατροί γυρνούν τη πλάτη στις Τοπικές Μονάδες Υγείας- Θεωρούν απαξιωτικές τις αμοιβές

Καταρρέει πριν καν τεθεί σε εφαρμογή η μεταρρύθμιση του οικογενειακού γιατρού, με τους γιατρούς να γυρνούν την πλάτη τόσο στις Τοπικές Μονάδες Υγείας, όσο και στις επιχειρούμενες νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ για τους ελευθεροεπαγγελματίες.

 

Σε ανακοίνωσή της η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος κάνει λόγο για παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης να στελεχώσει τις ΤΟΜΥ και όπως σημειώνει, από τις 953 θέσεις στην Αττική, μόλις 46 ιατροί τοποθετήθηκαν. Σε ότι αφορά τη σύναψη συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, αναφέρει ότι από τους 1.900 ήδη συμβεβλημένους με τον Οργανισμό παθολόγους και γενικούς γιατρούς, λιγότεροι από 500 επιθυμούν να συμβληθούν ως οικογενειακοί ιατροί.

“Απορούμε γιατί ο ασθενής θα πρέπει να επισκέπτεται έναν ιατρό που δεν έχει επιλέξει οικιοθελώς και δε θα μπορεί να παρακολουθείται από τον ιατρό της επιλογής του. Ο μέγιστος πληθυσμός ευθύνης τους 2.250 ασθενείς ανά ιατρό είναι πέρα από κάθε διεθνή επιστημονική πρακτική και εγκυμονεί κινδύνους σοβαρών ιατρικών λαθών” τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ένωση, ζητώντας την ελεύθερη επιλογή ιατρού χωρίς χωροταξικούς ή άλλους περιορισμούς και την κατάργηση του λεγόμενου “gatekeeping”, δηλαδή την παραπομπή σε ειδικούς γιατρούς αποκλειστικά από τον οικογενειακό γιατρό στον οποίο θα υπαγόμαστε.

Σε “υποχώρηση” αναγκάστηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας βλέποντας πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον για να προχωρήσει το μοντέλο του οικογενειακού γιατρού. Σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τους όρους των συμβάσεων ανακοίνωσε την αμοιβή των γιατρών από τους ασθενείς που εξετάζονται εκτός του προβλεπόμενου 4ωρου ημερησίως και την άρση του περιορισμού υποχρεωτικής εξέτασης όλες τις μέρες του 5μερου με την προϋπόθεση ότι τηρείται το υποχρεωτικό 20ωρο εβδομαδιαίως.

Ταυτόχρονα, στις συμβατικές υποχρεώσεις του γιατρού δεν συμπεριλαμβάνονται οι κατ’ οίκον επισκέψεις, ενώ οι επισκέψεις που θα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της 4ωρης απασχόλησης  δεν θα υπερβαίνουν τις 16 ημερησίως. Όπως αναφερόταν σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας, προχωρά σε αναπροσαρμογές με στόχο το σύστημα να είναι πιο λειτουργικό και πιο “ελκυστικό” για τους ελευθεροεπαγγελματίες που θα κληθούν να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις μέχρι τις 30 Ιουλίου προκειμένου να συμβληθούν με τον Οργανισμό.

Οι οικογενειακοί γιατροί -γενικοί, παθολόγοι και παιδίατροι- είτε θα στελεχώνουν τις κατά τόπους τοπικές μονάδες υγείας (ιατρεία της γειτονιάς), είτε θα έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η εγγραφή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ώστε το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας να μπει σε πλήρη εφαρμογή από το 2019.

Η τελευταία προκήρυξη αφορούσε στην πρόσληψη με σύμβαση εργασίας διετούς διάρκειας, συνολικά 953 ιατρών, εκ των οποίων 809 παθολόγοι και 144 παιδίατροι. Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος είχε πάντως ανακοινώσει πως οι τα μέλη της αρνούνται την ένταξη τους τόσο στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού όσο και στη στελέχωση των ΤΟΜΥ, καθώς θεωρούν απαξιωτικές τις αμοιβές.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ