Η Νέα Δημοκρατία για το Σκοπιανό και την κατάτμηση της Β’ Αθηνών

- Advertisement -

Καμία λύση σε δόσεις δε θα γίνει αποδεκτή. Η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ μια ενιαίας λύσης με άμεση αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ, μια λύση που υποστηρίζεται φυσικά από όλους εντός του κόμματος.

Απαράβατη προϋπόθεση και θεμελιώδης εγγύηση για οριστική λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι η αλλαγή του Συντάγματός τους. Αλλαγή που προφανώς δεν θα προσδιορίζεται στο μέλλον, αλλά θα έχει γίνει πράξη πριν από την κύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας.
Η Νέα Δημοκρατία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεχθεί καμία λύση σε δόσεις. Μια συμφωνία που δεν θα επιλύει το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων και θα μεταθέτει την εκπλήρωση των σκοπιανών δεσμεύσεων για το μέλλον είναι απλά απαράδεκτη.

- Advertisement -

Η όποια λύση πρέπει να περιέχει απάλειψη των αλυτρωτισμών, αλλά και να ισχύει έναντι όλων (erga omnes). Χρειάζεται άμεση αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων πριν η ελληνική πλευρά συναινέσει σε οποιαδήποτε περαιτέρω προσέγγιση της πΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Το δε θέμα της κομματικής πειθαρχίας, εάν παρουσιαστεί μια τέτοια συμφωνία στη Βουλή, δεν απασχολεί καν τη Νέα Δημοκρατία, δεδομένου ότι ζητάει το απολύτως αυτονόητο από την κυβέρνηση. Μια ενιαία λύση που να πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις και φυσικά να μην αναβάλει τις δεσμεύσεις των γειτόνων για το μέλλον. Σε αυτή την θέση εθνικής ευθύνης είναι προφανές ότι συμφωνούν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και δεν είναι τυχαίο ότι κανείς δεν έχει εκφράσει την παραμικρή επιφύλαξη όλους αυτούς τους μήνες

Β. Για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών.
Η Κυβέρνηση καλείται να συναινέσει στην πρότασή της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και ταυτόχρονα να προχωρήσει στην κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών. Να φέρει στη Βουλή τις δύο αυτές αλλαγές και να ψηφιστούν μαζί.

Ήδη από το 2006, δηλαδή δέκα ολόκληρα χρόνια πριν εκλεγεί Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ταχθεί υπέρ της ανάγκης να σπάσει η Β’ Αθηνών σε τρεις μικρότερες περιφέρειες, όπως και ή περιφέρεια Αττικής σε δύο μικρότερες περιφέρειες. Παράλληλα δυο φορές από το 2016 μέχρι σήμερα η Νέα Δημοκρατία είχε καταθέσει πρόταση νόμου με συγκεκριμένες ρυθμίσεις προκειμένου οι Έλληνες του εξωτερικού, που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν στις πρεσβείες και τα προξενεία της χώρας που βρίσκονται στον τόπο της διαμονής τους.

Την περασμένη Κυριακή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», επανέφερε τη διπλή αυτή πρότασή. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ -που αρχικά δεν ήθελε ούτε καν να ακούσει για κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών- τώρα την υιοθετεί. Ακόμη και τώρα, όμως, αρνείται να δώσει στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους -ανάμεσα στους οποίους και οι Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης από τη χώρα -τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο της διαμονής τους. Και αυτό, γιατί φοβάται την ψήφο τους.

Πρέπει να ψηφιστούν από κοινού οι δύο αυτές αλλαγές στον εκλογικό νόμο και έτσι αφενός να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες που δημιουργεί η ύπαρξη πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών και αφετέρου να δοθεί στους Έλληνες εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό η δυνατότητα να ασκήσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα από τον τόπο που βρίσκονται, όπως συμβαίνει με σχεδόν όλους τους πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Και βέβαια αυτό ισχύει τόσο για τους νέους του brain drain όσο και για όλους τους άλλους Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτά που ψέλλισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συνιστούν μια ακόμη υπεκφυγή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κυβέρνηση ας καταλάβει επιτέλους ότι δεν πείθει κανέναν με τις ψεύτικες υποσχέσεις της. Πόσο μάλλον όταν υπονοεί ότι θα επιχειρήσει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο τρεις φορές στη διάρκεια μίας θητείας, κάτι που είναι πρωτοφανές στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας. Καλείται επιτέλους να συναινέσει στην πρότασή της Νέας Δημοκρατίας να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες τους εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους και ταυτόχρονα να προχωρήσει στην κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών που επίσης είναι πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας. Να φέρει στη Βουλή τις δύο αυτές αλλαγές και να ψηφιστούν μαζί.

- Advertisement -