Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΥΓΕΙΑΜπορεί να έχεις δυσανεξία στη γλουτένη και να μην το ξέρεις.... Δες...

Μπορεί να έχεις δυσανεξία στη γλουτένη και να μην το ξέρεις…. Δες τα σημάδια!!

Τελευταία έχουν γίνει πολύ στη μόδα τα φαγητά χωρίς γλουτένη. Σύμφωνα με τους ειδικούς το 99% των ανθρώπων που έχει δυσανεξία στη γλουτένη ή πάσχει από κοιλιοκάκη, το πιθανότερο είναι να μην το γνωρίζει και να μην το μάθει ποτέ.

Η δυσανεξία στη γλουτένη, όσο απίστευτο κι αν σας φανεί, έχει συνδεθεί με περίπου 50 ασθένειες και οφείλεται σε δυσανεξία στην πρωτεΐνη γλουτένη, η οποία βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη και στο κριθάρι.

Ποια είναι όμως τα ένοχα σημάδια που μαρτυρούν δυσανεξία στη γλουτένη;

1. Πεπτικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα, πολλά αέρια, φουσκώματα, ή ακόμα και διάρροια. Το φαινόμενο της δυσκοιλιότητας διακρίνεται ιδιαίτερα στα παιδιά μετά την κατανάλωση γλουτένης.

2. Θυλακική Υπερκεράτωση . Αυτό το πρόβλημα είναι συνήθως αποτέλεσμα της ανεπάρκειας ενός λιπαρού οξέος. Μπορεί όμως να εμφανιστεί και από ανεπάρκεια της βιταμίνης Α επειδή η γλουτένη δημιουργεί δυσαπορρόφηση στο λίπος, όταν καταστραφεί το έντερο.

3. Κόπωση, μειωμένη αντίληψη ή αίσθηση κούρασης μετά το γεύμα που περιέχει γλουτένη.

4. Διάγνωση μιας αυτοάνοσης νόσου, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα, ο λύκος, η ψωρίαση, η σκληροδερμία ή η πολλαπλή σκλήρυνση.

5. Νευρολογικά συμπτώματα όπως ζάλη ή αίσθημα ότι είστε εκτός ισορροπίας.

6. Ορμονικές ανισορροπίες, όπως PMS, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή ανεξήγητη υπογονιμότητα.

7. Ημικρανίες

8. Χρόνια κόπωση και ινομυαλγία. Αυτές οι διαγνώσεις απλά δείχνουν ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν την αιτία της κούρασης ή τον πόνο σας.

9. Φλεγμονή, πρήξιμο ή πόνο στις αρθρώσεις, όπως στα δάχτυλα, στα γόνατα ή στους γοφούς.

10. Κακή διάθεση, άγχος, κατάθλιψη, ακόμα και οι εναλλαγές της διάθεσης σας.

 

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ