Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤέλος στη συλλογή αποδείξεων για το αφορολόγητο για συνταξιούχους, αγρότες και μισθωτούς

Τέλος στη συλλογή αποδείξεων για το αφορολόγητο για συνταξιούχους, αγρότες και μισθωτούς

Τέλος στην συλλογή αποδείξεων για το αφορολόγητο θα βάλει μεσα στις επόμενες ημέρες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, λύνοντας τα χέρια σε εκατομμύρια καταναλωτές, μισθωτούς, αγρότες και συνταξιούχους.

Όπως θα αναφέρεται σε νέα εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, δεν χρειάζεται να μαζεύουμε τα χαρτάκια των αποδείξεων για να χτίσουμε το αφορολόγητο.

Πλέον, με βάση την εγκύκλιο, ηοποία θα δημοσιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, θα αρκεί η βεβαίωση της τράπεζας για τις συναλλαγές μας με ηλεκτρονικό τρόπο για το χτίσιμο του αφορολόγητου για το 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ant1news.gr, στην εγκύκλιο που θα φέρει την υπογραφή του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, Γιώργου Πιτσιλή, θα αναφέρεται ό,τι θα αρκεί η μηναία ανάλυση που αποστέλλει η τράπεζα για την κίνηση του λογαριασμού του και των καρτών του φορολογούμενου (σημ: η οποία θα πρέπει να συνυποβάλλεται με την κατάθεση της φορολογικής δήλωσης), για να αποδείξει ο φορολογούμενος πως έχει δαπανήσει το 10%, 15% ή 20% του εισοδήματός του (αναλόγως ύψους) με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή μέσω τραπέζης, ώστε να ισχύει το αφορολόγητο.

Με την απόφαση ορίζεται ότι οι φορολογούμενοι οι οποίοι δικαιούνται το αφορολόγητο – μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες- δεν χρειάζεται πλέον να κρατάνε τις χάρτινες αποδείξεις προκειμένου να θωρακίσουν την έκπτωση φόρου αλλά μπορούν να επικαλούνται τα μηνιαία statement των τραπεζών για τις χρεωστικές ή τις πιστωτικές τους κάρτες και τις λοιπές πληρωμές του μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Το «χτίσιμο» του αφορολόγητου

Για τα εισοδήματα του 2017, τα οποία θα φορολογηθούν το 2018, το αφορολόγητο των 8.636 -9.545 ευρώ (αναλόγως του αριθμού των τέκνων) δικαιούνται μόνο μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες, οι οποίοι έχουν προχωρήσει στη διάρκεια του έτους σε συγκεκριμένο όριο πληρωμών μέσω πλαστικού χρήματος. Τα απαιτούμενα ποσά δαπανών με πλαστικό χρήμα ανέρχονται σε

10% του ετησίου εισοδήματος, εφόσον αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ
15% του κλιμακίου εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ και
20% για το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ εισόδημα
Στο ποσό των δαπανών που απαιτείται να πραγματοποιηθούν μέσω τραπέζης, ώστε να καλυφθεί το αφορολόγητο όριο περιλαμβάνονται όλα σχεδόν τα έξοδα για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την αναμενόμενη εγκύκλιο, αν ένα ζευγάρι έχει κοινό τραπεζικό λογαριασμό, αλλά ο ένας εκ των δύο είναι ελεύθερος επαγγελματίας (που δεν έχει αφορολόγητο) και ο άλλος μισθωτός, τότε ο επαγγελματίας μπορεί να χαρίσει τις δαπάνες που έχει κάνει ο ίδιος στον/στην σύζυγό του ώστε εκείνος/εκείνη να «χτίσει» το αφορολόγητό του, κάτι που ήδη ισχύει για ζευγάρι μισθωτών, συνταξιούχων ή αγροτών, όπου αν ο ένας έχει ηλεκτρονικές συναλλαγές επιπλέον των απαιτούμενων για το δικό του αφορολόγητο, μπορεί να «δανείσει» συναλλαγές για το χτίσιμο του αφορολόγητου του έτερου μέλους του ζεύγους!

 

 

Πηγή: paraskhnio.gr

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ