Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑΜε τροκάνες, καντάδες και χορό γλεντάει η Πρόνοια Ναυπλίου - Οι Απόκριες...

Με τροκάνες, καντάδες και χορό γλεντάει η Πρόνοια Ναυπλίου – Οι Απόκριες της Ομάδας “Πρόνοια… συνοικία το Όνειρο”

Όπου υπάρχει κέφι και συνεργασία έρχεται και το αποτέλεσμα. Αυτό ισχύει για τα μέλη της Ομάδας Πρόνοια Ναυπλίου…συνοικία “το Όνειρο” που εδώ και πάνω από ένα χρόνο τώρα, αποφάσισαν να φέρουν στο φως όλα αυτά που έμαθαν, άκουσαν, είδαν από τους παλιούς στις γειτονιές της Πρόνοιας Ναυπλίου.

Φέτος συνεχίζουν την προσπάθεια να δώσουν ζωή στα σοκάκια της συνοικίας. Να θυμιθούν οι παλαιότεροι και να γνωρίσουν οι νεώτεροι γιατί η Πρόνοια ήταν και είναι η συνοικία “Το όνειρο” και το αποκριάτικο κλίμα της ήταν κάτι το ιδιαίτερο.

ΒΙΝΤΕΟ

 

Σήμερα Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017 τα παιδιά του 3ου Δημοτικού μασκαρεμένα πήραν ότι είχαν και βγήκαν στα σοκάκια να ντελαλήσουν την Προνοιώτικη Αποκριά. Τροκάνες, κατσαρόλες και ότι άλλο κάνει θόρυβο επιστρατεύτηκε για να εξυπηρετήσει το σκοπό.
Να ξυπνήσουν όλοι. Σήμερα είναι αποκριά. Να βγούν έξω. Να πάρουν μαζί τους το χαμόγελο τους και το κέφι τους και να ενωθούν με τους άλλους. Από τους άλλους δρόμους. Τις άλλες γειτονιές της Πρόνοιας και να γίνουν μια παρέα και να γλεντήσουν, να χορέψουν και να τραγουδήσουν.
Αυτή είναι η Προνοιώτική Αποκριά.

Το γύρω στις γειτονιές των παιδιών ντελάληδων ακολούθησαν οι κανταδόροι. Στην πλατεία τραγούδησαν για την αποκριά. Για τους Προνοιώτες που έφυγαν και αυτούς που έρχονται για να συνεχίσουν το γλέντι της προνοιώτικης κοινωνίας. Αυτής που μέσα από το κέφι και το τραγούδι ξεχνάει τον πόνο, την φτώχεια, τις ταλαιπωρίες και βρίσκει την δύναμη να σταθεί όρθια και να αγωνιστεί να κατακτήσει την επόμενη ημέρα.

Σε αυτή την Πρόνοια μεγαλώσαμε, αυτή την Πρόνοια αγαπάμε και αυτή την Πρόνοια θέλουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας.

Και κάτι ακόμη. Σε αυτή την Πρόνοια δεν χωράνε, Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί, αριστεροί και δεξιοί , με τον ένα δήμαρχο ή με τον άλλο.
Σε αυτή την Πρόνοια ήμαστε όλοι ενωμένοι. Αγωνιζόμαστε και νικάμε.

Τώρα μετά τους κανταδόρους. Το αποκριάτικο μας πάρτυ με τραγούδι. Πάντα η Αποκριά στην Πρόνοια είχε τραγούδι, φωτιές, κρασί και πειράγματα. Ας τα αναβιώσουμε και πάλι…

Και του χρόνου παιδιά. Με ακόμη πιο ψιλά τον πήχυ των προσδοκιών μας.

Μιχάλης Καζάς

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ