Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΨΥΧΑΓΩΓΙΑΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου την 26 Ιανουαρίου 2017 στο Άργος...

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου την 26 Ιανουαρίου 2017 στο Άργος και στην Αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού ‘Μέγας Αλέξανδρος”- Το πρόγραμμα

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ στο επίκεντρο του 3ου Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου
Τις πόρτες του ανοίγει το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου την 26 Ιανουαρίου 2017 στο Άργος και στην Αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού ‘Μέγας Αλέξανδρος” και θα διαρκέσει ως τις 29 Ιανουαρίου. Φέτος το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Προσφυγικό».
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και φέτος στην εκπαιδευτική ζώνη (για το μαθητικό κοινό υπάρχει ειδική εκπαιδευτική ζώνη κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ καθημερινά 9π.μ. με 1μ.μ) με πρόγραμμα 3 θεματικών: Ανθρώπινα δικαιώματα , Αρχαιολογία και Πολιτιστική Κληρονομιά, Οικολογία.
Αφιέρωμα με θέμα «Ινδία-Γκάντι- Γιόγκα » θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την ΕΛΙΝΕΠΑ (Ελληνο-Ινδική Εταιρεία Πολιτισμού και Ανάπτυξης) και την ομάδα Kriya Yoga – διαλογισμού SRF Καλαμάτας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 18:00

Landfill Harmonic – A Symphony of the Human Spirit 84’ / Brad Allgood, Graham Townsley, USA-Paraguay-Norway-Brazil

Η ορχήστρα της ανακύκλωσης – Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τους Recycled Orchestra of Cateura, μία ορχήστρα από την Παραγουάη που χρησιμοποιεί όργανα κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από σκουπίδια. Όταν η ιστορία τους γίνεται viral, η ορχήστρα εκτοξεύεται στο παγκόσμιο προσκήνιο. Υπό την καθοδήγηση του ιδεαλιστή μουσικού διευθυντή Φάβιο Τσάβες, η ορχήστρα πρέπει να βρει την πορεία της σε έναν παράξενο καινούργιο κόσμο από μεγάλες σκηνές και sold out συναυλίες. Ωστόσο, όταν μια φυσική καταστροφή πλήττει τη χώρα τους, ο Φάβιο πρέπει να βρει τρόπο να προστατεύσει την ορχήστρα και να προσφέρει μια πηγή ελπίδας για την πόλη τους. Η ταινία μαρτυρά τη δύναμη που έχει η μουσική να μεταμορφώνει και την προσαρμοστικότητα του ανθρώπινου πνεύματος.

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 19:30

LUDLOW, Οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα / Λεωνίδας Βαρδαρός, 71

Ο Πόλεμος του άνθρακα του Κολοράντο είναι η πιο βίαιη και αιματηρή σελίδα του εργατικού κινήματος της Αμερικής. Σε αυτήν τη μετωπική σύγκρουση μεταξύ του Ρόκφελερ και του συνδικάτου των ανθρακωρύχων, σημαντικό ρόλο έπαιξαν 500 Έλληνες που αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά του αντάρτικου στρατού που έφτιαξε το συνδικάτο για να εκδικηθεί τη Σφαγή του Λάντλοου – τις δολοφονίες 20 γυναικόπαιδων και του ηγέτη των Ελλήνων Λούι Τίκα στις 20 Απριλίου του 1914. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την άγνωστη ιστορία αυτής της σύγκρουσης, φωτίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων, μέσα από μαρτυρίες απογόνων τους στο Κολοράντο, συνεντεύξεις με Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς ιστορικούς και σπάνιο αρχειακό υλικό (βίντεο-συνεντεύξεις επιζώντων απεργών, φωτογραφίες, άρθρα εφημερίδων, κείμενα ντοκουμέντα και τραγούδια).

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 21:00

Daughter of the Lake. Sergio García Locatelli 90’ Spain

Η κόρη της λίμνης. Στο ύψος του περουβιανού Gold Rush, μια γυναίκα των ‘Ανδεων είναι σε θέση να επικοινωνήσει με τα πνεύματα του νερού και χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της για να αποτρέψει μια εταιρεία εξόρυξης από την καταστροφή της λίμνης που θεωρεί ότι είναι η μητέρα της.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 18:00

Με τη ματιά του Ιανού : Πρόσφυγες στο δρόμο προς την Ευρώπη/ Δημήτρης Παπαγεωργίου, 90’

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την πορεία των προσφύγων από τις τουρκικές ακτές μέχρι την Ειδομένη, το τελευταίο ελληνικό σύνορο, πριν επιχειρήσουν να συνεχίσουν προς τις χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης, που αποτελούν και τον τελικό στόχο των περισσότερων.

Μέσα από αυτή την πορεία αναδύονται πολλές επί μέρους αφηγήσεις και προσεγγίσεις που προσπαθούν να φωτίσουν όψεις και εκδοχές των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες σε αυτό το μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι, καθώς και των αντιλήψεων που διαμορφώνουν για τους εαυτούς τους και τις χώρες προέλευσής τους, αλλά και την ιδεατή «Ευρώπη» που ονειρεύονται.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 19:30

Women for Justice – A story about the power of solidarity. Sybille Fezer and Daniel Burkholz 53’ Germany

Γυναίκες για την Δικαιοσύνη – Μια ιστορία για τη δύναμη της αλληλεγγύης. Αναγκαστικοί γάμοι, ενδοοικογενειακή βία, πάνω από 100.000 γυναίκες νεκρές από πυρκαγιές των λεγόμενων «οικιακών ατυχημάτων» κάθε χρόνο – στην Ινδία, η βία κατά των γυναικών είναι πανταχού παρούσα και σχεδόν όλες οι γυναίκες, ανεξάρτητα από την τάξη, την κάστα και τη θρησκεία υποβάλλονται σ’ αυτή. Επειδή η αστυνομία και η δικαιοσύνη δύσκολα παρέχουν προστασία ή ενίσχυση, οι γυναίκες στην Ινδία έχουν οργανώσει την καταπολέμηση αυτής της βίας και της αδικίας, ιδρύοντας την οργάνωση «Γυναίκες για τη Δικαιοσύνη» και τα δικαστήρια «Nari Adalat» των γυναικών. Κάθε εβδομάδα συγκεντρώνονται στην ταράτσα του γραφείου της τοπικής αυτοδιοίκησης ή σε ένα σκονισμένο χώρο κάτω από ένα δέντρο και μοιράζουν οι ίδιες δικαιοσύνη.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 21:00
This is Exile: Diaries of Child Refugees. Mani Y. Benchelah 57’ Lebanon- Switzerland
Εδώ εξορία: Ημερολόγια από παιδιά πρόσφυγες.

Ένα εξαιρετικά, ευαίσθητο πορτρέτο των προσφυγόπουλων που αναγκάζονται να διαφύγουν από τη βία του εμφυλίου πολέμου στη Συρία για τον γειτονικό Λίβανο. Το ντοκιμαντέρ, που γυρίστηκε μέσα σε έναν χρόνο, αφηγείται την ιστορία της ζωής των παιδιών μέσα από δικά τους λόγια και αποτυπώνει τη συγκινητική αλήθεια για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την απώλεια, τις κακουχίες και τη συντριβή της ελπίδας. Η μαρτυρία τους σε αυτήν την ταινία είναι ένας ωραία σχηματισμένος μικρόκοσμος του ανθρώπινου κόστους που έχει ο συνεχιζόμενος εμφύλιος στη Συρία, ο οποίος έχει εξαναγκάσει πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους να βρουν τρόπο να ξεφύγουν, ενώ οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά.

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 18:00

33.333 Η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη / Μένιος Καραγιάννης, Ελλάδα-Σουηδία-ΗΠΑ 90’

Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι παγκοσμίως γνωστός για τα μυθιστορήματά του. Λίγοι όμως γνωρίζουν, και ακόμη λιγότεροι έχουν διαβάσει την Οδύσσεια, ένα επικό ποίημα 33.333 στίχων, το πιο σπουδαίο, κατά τον ίδιο, έργο του. Στη Σουηδία, ένας άντρας 102 ετών, μαθαίνει ελληνικά και μεταφράζει την Οδύσσεια. Το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει στη Σουηδία, στην Αμερική, στην Κρήτη, στην Αθήνα, στην Τήνο. Είναι ένα ταξίδι αναζήτησης, τόσο στις πτυχές του άγνωστου αυτού έργου, όσο και στην προσωπικότητα του συγγραφέα. H Οδύσσεια συγκινεί, θυμώνει, προβληματίζει. Φιλοσοφικές, φιλολογικές, υπαρξιακές και ψυχολογικές προσεγγίσεις επιχειρούν να φωτίσουν ένα έργο που, αν διαβαστεί προσεκτικά, μπορεί να αλλάξει την ψυχή του αναγνώστη…

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 19:30

Know Your Freedom. Ghalia Al Aqili, 77’ United Arab Emirates

Γνώριζε την Ελευθερία σου.

Καθώς ακολουθούν τα αθλητικά όνειρα τους, οι τρεις πρωταγωνίστριές μας – όλες αθλήτριες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαπραγματεύονται μέσα από ένα σύνθετο πλέγμα κοινωνικών ταμπού ώστε να ανταγωνιστούν στην διεθνή σκηνή. Μια ιστορία θάρρους και σθένους ενώ κάνουν εντυπωσιακές επιλογές σε μια άκρως παραδοσιακή κοινωνία.

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 21:00 ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Ύστερα μένει η θάλασσα / Χρίστος Γεωργίου, Γιώργος Κούμουρος, Κύπρος-Ελλάδα 81’

Είναι ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ που, μέσα από τις ιστορίες ζωής δέκα ανθρώπων, αφηγείται την ιστορία της Γιαλούσας, ενός χωριού στην άκρη της Κύπρου, από το 1960 και τις μέρες αγροτικής ζωής, την Τούρκικη εισβολή του 1974 και τον εγκλωβισμό, μέχρι σήμερα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΩΡΑ 18:00

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ – ΓΙΟΓΚΑ

Σε συνεργασία με την ΕΛΙΝΕΠΑ (Ελληνο-ινδική εταιρεία πολιτισμού και ανάπτυξης)

30 Ιανουαρίου. Επέτειος της δολοφονίας του Μαχάτμα Γκάντι πολιτικού, στοχαστή , διαλογιστή, και υπερασπιστή της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Λίγα λόγια για τον Γκάντι

Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι (2 Οκτωβρίου 1869) Ινδός πολιτικός, στοχαστής, και επαναστάτης ακτιβιστής. Υπήρξε η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών. Η διδασκαλία του επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη και μαζί με τον ασκητικό βίο του συνέτειναν στο να καταστεί παγκόσμιο σύμβολο και ορόσημο της φιλοσοφικής και κοινωνικοπολιτικής διανόησης του 20ού αιώνα. Έγινε ευρύτερα γνωστός με την προσωνυμία Μαχάτμα, που στα σανσκριτικά σημαίνει Μεγάλη Ψυχή.Ο Μαχάτμα Γκάντι δολοφονήθηκε στο Νέο Δελχί στις 30 Ιανουαρίου 1948 από έναν εθνικιστή Ινδό ονόματι Γκόντσε.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν 2 ντοκιμαντέρ

18:00 Mahatma A great soul of the 20th century 48’ του Vitalbhai K. Jhaveri

Βιογραφικό ντοκιμαντέρ για τον Μαχάτμα Γκάντι με πλούσιο αρχειακό υλικό. Ενα ντοκιμαντέρ που καταγράφει τη ζωή του Mohandas Karamchand Γκάντι και την κοινωνική, πολιτική και πνευματική επιρροή του στη χώρα κατά τη διάρκεια της προ και μετά ανεξαρτησίας εποχής.

19:00 AWAKE :ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ

Η είσοδος είναι ελευθερή για το κοινό

Διοργάνωση :Δήμος Άργους Μυκηνών

Οργανωτική επιτροπή:Κων/νος Μαρλαγκούτσος

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ