Υλικά
500γρ. φακές
1 μέτριο κρεμμύδι ξυσμένο στον τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες
½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 ντομάτα ξυσμένη στον τρίφτη
2 φύλλα δάφνης
ξίδι
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Καθαρίζετε και βάζετε τις φακές σε σουρωτήρι. Τις ξεπλένετε κάτω από τρεχούμενο νερό και τις αφήνετε σε ένα μπολ με κρύο νερό μέχρι να ετοιμάσετε το κρεμμύδι, τη ντομάτα και το σκόρδο.
Στραγγίζετε τις φακές και τις ρίχνετε σε μια κατσαρόλα μαζί με όσο νερό χρειάζεται να τις σκεπάζει. Τις βράζετε για 10 λεπτά και μετά τις στραγγίζετε.
Τις ξαναβάζετε στην κατσαρόλα μαζί με 6 φλιτζάνια φρέσκο νερό. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ντομάτα και τα φύλλα δάφνης. Αφήνετε τις φακές να σιγοβράσουν για περίπου μισή ώρα να μαλακώσουν.
Προσθέτετε το λάδι, το αλάτι, πιπέρι και λίγο ξίδι. Συνεχίζετε να βράζετε για 30 λεπτά επιπλέον, μέχρι να βράσουν καλά και να χυλώσουν.
Τις σερβίρετε σε πιάτα ζεστές, προσθέτοντας λίγο ξίδι σε όποιον το επιθυμεί.
Tips
Εξαιρετικές φακές είναι της Εγκλουβής από τη Λευκάδα. Βράζουν πιο γρήγορα, έχουν εκπληκτική γεύση αλλά τσιμπημένη τιμή. Η φακή Εγκλουβής έχει σπάνιο γενετικό υλικό και δείγμα της φυλάσσεται στον ΟΗΕ και στη Συρία, στο Διεθνές Κέντρο Έρευνας για Ξηρές Περιοχές.