Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑ"Μια ελιά 650 περίπου χρόνων “ γράφει ο Μπάμπης Αντωνιάδης

“Μια ελιά 650 περίπου χρόνων “ γράφει ο Μπάμπης Αντωνιάδης

Ένα από τα καλά του εγκλεισμού είναι να ανακαλύπτεις νέα μονοπάτια για περπατήματα.

Έτσι, σε μια βόλτα στο εξαιρετικό μονοπάτι από την Αγ. Μονή προς την Αγ. Σωτήρα στου Τσέλου, στη στάση για ανάπαυση στην εκκλησία και κοιτάζοντας προσεκτικά τον περιβάλλοντα χώρο, εντόπισα μια ελιά που μου κίνησε το ενδιαφέρον. 

Την φωτογράφισα και την άλλη μέρα πήγα και μέτρησα την περίμετρο του κορμού της, αναζητώντας  τον τρόπο χρονολόγησής της. Με τη βοήθεια του Γιώργου  Κωστελένου, γεωπόνου και συγγραφέα του βιβλίου «Στοιχεία ελαιοκομίας», χρονολόγησα την ελιά.

Η ελιά είναι 650 περίπου χρόνων, έχει δε μεγάλο ενδιαφέρον ότι η χρονολόγηση αυτή συμπίπτει με την κατασκευή της Μονής Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Η κατασκευή του καθολικού της Μονής προσδιορίζεται στον 15ο αιώνα και οι  τοιχογραφίες εσωτερικά του ναού χρονολογούνται το 1570, σύμφωνα με την εκτενή κτητορική επιγραφή που βρίσκεται στον νότιο τοίχο της εκκλησίας (βλέπε κείμενα Ηλία Μηναίου, https://assini-mythika-istorika.blogspot.com/…/blog…).

Στην περίμετρο της εκκλησίας υπάρχουν και άλλες ελιές που η ηλικία τους είναι ίσως και 400 χρόνων. 

Υ.Γ. 1.  Το μονοπάτι από την Αγ. Μονή στην Αγ. Σωτήρα είναι σηματοδοτημένο από τον Σύλλογο Επαγγελματιών του Τολού και είναι εύκολο να περπατηθεί. Η διάρκεια της διαδρομής Αγ Μονή – Αγ Σωτήρα είναι μιάμιση ώρα. 

Υ.Γ.2. Αν πάτε στην εκκλησία, εκτός από τις ελιές στον περίβολο, μπορείτε να θαυμάσετε τις αγιογραφίες στο εσωτερικό της εκκλησίας αλλά και την αδιαφορία μας για την κατάρρευση του παρακείμενου πύργου.  

Υ.Γ. 3. Η φωτογραφία της ελιάς είναι από τον Τάσο Ηλιάδη. 

Υ.Γ. 4 . Ας θυμηθούμε παλαιότερη εκδήλωση στις 11-8-2018 του Συλλόγου  «Το Καστράκι Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Ασίνης και Αγίας Παρασκευής» και τις προτάσεις για την ανάδειξη της περιοχής. 

Υ.Γ. 4. Η α/μ φωτογραφία με τον πύργο στη θέση του είναι περίπου του 1920

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ