Για τις πυρκαγιές
Είναι ένα φαινόμενο, το οποίο δεν εμφανίστηκε φέτος και δεν θα σταματήσει δυστυχώς φέτος. Σίγουρα χρειάζεται και να το αξιολογούμε, να το αξιολογούν οι πολίτες τι γίνεται χρόνο με το χρόνο. Η χώρα μας φέτος ήταν πιο έγκαιρα προετοιμασμένη ως προς τα επιχειρησιακά σχέδια, με περισσότερους πυροσβέστες, συνολικά προσωπικό, από 15.500 σε 16.500, με περισσότερα εναέρια και επίγεια μέσα. Συνολικά αυξήθηκαν και αυτά και μάλιστα τα εναέρια μέσα σε τέσσερα χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 30%, από 60 έχουν φτάσει 89. Με πολύ νωρίτερα τη χρηματοδότηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για καθαρισμούς εκτάσεων με ένα πρόγραμμα το Αntinero II για την υλοποίηση καθαρισμού 65.000 στρεμμάτων.
Πάρα πολλές κινήσεις. Προφανώς όμως ποτέ δεν μπορεί να πει
κανείς ότι αυτές οι κινήσεις είναι αρκετές όταν έχουμε τόσο έντονη την κλιματική κρίση, καύσωνες που έχουν να έρθουν πάρα πολλές δεκαετίες, που σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους και ξηρασία καθιστούν ένα φαινόμενο πάρα πολύ δύσκολο. Η Πυροσβεστική μόνο χθες διαχειρίστηκε πάνω από 30 κλήσεις και μέχρι μια ώρα, μπορεί μέχρι το βράδυ ήταν και παραπάνω. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι
δικαιολογία για το κράτος. Το κράτος οφείλει και οφείλουμε κάθε χρόνο να είμαστε και πιο έτοιμοι.
Είναι σημαντικό ότι έχουμε καταφέρει αυτήν την ετοιμότητα να την αποτυπώνουμε στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, που είναι ύψιστη προτεραιότητα, το 112 και συνολικά τα επιχειρησιακά σχέδια, και εδώ αξίζουν συγχαρητήρια στους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες, τις γυναίκες και τους άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων. Δευτερευόντως, οι απώλειες περιουσιών να είναι όλο και λιγότερες, συνολικά έχουν καταγραφεί δυο «κόκκινα» σπίτια και δύο «κόκκινες» επιχειρήσεις ενώ συνολικά μαζί με την κίτρινη σήμανση είναι συνολικά 157 τα κτίρια είτε σπιτιών είτε επιχειρήσεων.
Για τους καθαρισμούς από τους Δήμους
Κάναμε δύο σημαντικές κινήσεις. Τα περισσότερα χρήματα και πιο έγκαιρα καταβληθέντα στους Δήμους. Και το δεύτερο είναι αυτό που είπατε ότι άλλαξε η νομοθεσία και πλέον δεν υπάρχει δικαιολογία ότι δεν συνεργάζεται ο ιδιοκτήτης. Μπορεί αυτεπαγγέλτως να μπει ο Δήμος να καθαρίσει.
Είδαμε και πολλές εικόνες που έδειξαν ότι τα καθαρισμένα οικόπεδα και εκτάσεις δεν απειλήθηκαν σε αντίθεση με τα μη καθαρισμένα, αυτά που ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, να επιδεινώνουν τις εστίες.
Άρα είναι μια από τις βασικές αιτίες. Για να είμαστε ξεκάθαροι, το κράτος έχει υποχρέωση να υλοποιεί επιχειρησιακά σχέδια, να χρηματοδοτεί εγκαίρως, να δίνει τις κατευθύνσεις και βέβαια να αξιολογεί δια των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων συνολικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και βέβαια στη συνέχεια, το κυριότερο- και αυτό για εμάς και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι μια λέξη ιερή- η λέξη λογοδοσία. Δεν θέλω να τσουβαλιάσουμε τους αυτοδιοικητικούς.
Όπως οι όλοι οι βουλευτές δεν είναι ίδιοι, τα κόμματα δεν είναι ίδια, άνθρωποι στα ίδια κόμματα δεν είναι ίδια έτσι δεν θεωρώ ότι και όλοι
οι Δήμαρχοι είναι ίδιοι.
Κανείς δεν είπε ότι μέσα σε έναν χρόνο, σε δύο σε τρία- γιατί χρόνο με τον χρόνο υπάρχει βελτίωση σε δομές, σε προσωπικό, σε επιχειρησιακά σχέδια, σε χρηματικές καταβολές στην Τ.Α. από το Κράτος- ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. Και προφανώς υπάρχει και η ατομική ευθύνη του κάθε αυτοδιοικητικού, του κάθε εκπροσώπου της κεντρικής πολιτικής σκηνής και για αυτό υπάρχει και η λογοδοσία και η κρίση των πολιτών. Να είστε σίγουροι, ειδικά ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών ότι οι πολίτες θα αξιολογήσουν όπως μας αξιολογούν όλους. Αλλά δεν πρέπει να πάμε από το ένα άκρο ότι όλοι είναι ανεπαρκείς ή στο άλλο άκρο της ασυδοσίας.
Δεν υπάρχει ασυδοσία. Άκουσα κάποιες συνεντεύξεις- δεν είναι η πλειοψηφία των Δημάρχων- και ανέφεραν πράγματα που δεν συνάδουν με τον πυρήνα του σκοπού αυτής της χρηματοδότησης, σε καμία περίπτωση εγώ δεν θα κρίνω, υπάρχουν οι Αποκεντρωμένες Αυτοδιοικήσεις. Αυτό γίνεται ήδη. Ποιος είναι ο ρόλος της; Έστω ότι ένας Δήμος έχει πάρει μια χρηματοδότηση «Χ» για έναν συγκεκριμένο σκοπό.
Εν προκειμένω, καθαρισμό εκτάσεων. Και προβλέπεται μάλιστα, αν δείτε την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών του Μαρτίου, η καταβολή έγινε λίγες ημέρες μετά, προβλέπει ακριβώς ποιες είναι οι πιθανές ενέργειες που μπορούν να γίνουν με τα χρήματα αυτά. Και λοιπόν έρχονται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και βλέπουν- ήδη γίνεται αυτό- αν τα χρήματα αυτά πήγαν για τον σκοπό που έπρεπε. Αυτό δεν γίνεται
μόνο στους Δήμους. Γίνεται σε όλους τους οργανισμούς, γίνεται παντού.
Δεν υπάρχει ασύδοτο ελληνικό κράτος σε καμία περίπτωση.
Δεν είναι κάτι που γίνεται φέτος και μόνο για τις πυρκαγιές. Αυτός είναι ο ρόλος των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Δηλαδή, αν για κάποια χρήματα που έχουν δοθεί από τους Έλληνες φορολογούμενους, το ξαναλέω δεν φύτρωσαν από κάπου τα χρήματα, χρησιμοποιούνται για τους εν λόγω σκοπούς.