Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΚαμίνι όλη η χώρα με 45άρια - Η πρόβλεψη για κάθε περιφέρεια

Καμίνι όλη η χώρα με 45άρια – Η πρόβλεψη για κάθε περιφέρεια

Σε “αναμμένα κάρβουνα” μοιάζει να βρίσκεται ολόκληρη η χώρα, καθώς ετοιμάζεται για ένα εφιαλτικό Σαββατοκύριακο κορύφωσης του δεύτερου κύματος καύσωνα που την πλήττει.

Με ορισμένες προβλέψεις να κάνουν λόγο για θερμοκρασίες οι οποίες θα ξεπεράσουν ακόμα και τους 45 βαθμούς Κελσίου, οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι, σε κάθε περίπτωση, ο υδράργυρος θα κινείται στην περιοχή των 40 βαθμών μέχρι και το τέλος του μήνα. Οι Αρχές προτείνουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρούνται -ιδιαίτερα την Κυριακή- ακόμα και τις βραδινές ώρες.

Το κύμα καύσωνα είναι τόσο παρατεταμένο και με τόσο ακραία υψηλές θερμοκρασίες που η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία διαπιστώνει ότι η χώρα έχει να ζήσει κάτι παρόμοιο από το εφιαλτικό καλοκαίρι του 1987. Κάποιοι μετεωρολόγοι, μάλιστα, αναμένουν ότι αυτό το Σαββατοκύριακο θα σπάσει το ρεκόρ εκείνου του φονικού καύσωνα, όταν η ακραία ζέστη επέμενε για 12 με 13 ημέρες, καθώς η διάρκεια του τρέχοντος κύματος θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Η ΕΜΥ, η οποία εξέδωσε επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, αναμένει ότι σήμερα ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει κατά τόπους στους 44 βαθμούς Κελσίου, με την κορύφωση να έρχεται την Κυριακή, τη θερμότερη μέρα της πενταετίας, όταν και θα πιάσει τους 45. Βάσει της πρόγνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ολόκληρη η χώρα, από τη Μακεδονία και την Ήπειρο, μέχρι τα νησιά και την Κρήτη, θα δει θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, με τις υψηλότερες να επικρατούν στην ανατολική Στερεά, όπου το θερμόμετρο θα δείξει μέχρι και 44 βαθμούς Κελσίου.

Η θερμική έξαρση η οποία ξεκίνησε από χθες και θα κορυφωθεί την Κυριακή, θα ακολουθηθεί από τρίτο κύμα καύσωνα, την ερχόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τη Δευτέρα αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Η τρίτη θερμική έξαρση αναμένεται από την ερχόμενη Τρίτη έως και την Πέμπτη με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες να διατηρούνται ως και την Παρασκευή.

Ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ έκτακτα μέτρα, με τις κρατικές υπηρεσίες να βρίσκονται σε “κόκκινο συναγερμό”, κλιματιζόμενες αίθουσες να παραμένουν ανοιχτές, παγωμένα νερά να μοιράζονται στο κέντρο της Αθήνας, ενώ τα πάρκα αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής θα μείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους. Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία τροποποιούν τα ωράριά τους, με τελευταία είσοδο στις 12.00 και επανέναρξη λειτουργίας στις 17.30, ενώ το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει θέσει σε ισχυή έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τον κίνδυνο θερμοπληξίας.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού της ΕΜΥ:

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά κυρίως της βόρειας χώρας τις απογευματινές ώρες, οπότε ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα βορειοανατολικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 39 με 41 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 42 βαθμούς, στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 42 με 43 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 44 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς και στη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στο Σαρωνικό νότιοι 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 28 έως 41 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 39 με 41 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 42 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 42 και στα ηπειρωτικά έως 43 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Άνεμοι: Δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 42 με 43 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά έως 44 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 39 με 41 και στην Κρήτη κατά τόπους έως 42 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

πηγη protothema.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ