Τις τελευταίες εξελίξεις στις έρευνες υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, την προκλητικότητα της Τουρκίας, καθώς και τις αναγκαίες ελλαδικές πρωτοβουλίες για την προστασία των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, θα παρουσιάσει ο καθηγητής Γιάννης Μανιάτης.
Η ομιλία-παρουσίαση του πρώην βουλευτή Αργολίδας, θα γίνει την Κυριακή, 13/10/2019, στις 14:00, στην αίθουσα του Βουλευτικού και στο πλαίσιο του 6ου Διεπιστημονικού Συμποσίου «ΜΥΚΗΝΕΣ – Ορόσημο Πολιτισμού και Ανάπτυξης».
Να σημειώσουμε ότι στις 9 του μήνα, ο κ.Μανιάτης ήταν καλεσμένος στο Kontra Channel, όπου ανέλυσε, με τον πρέσβη ε.τ. Δημ. Καραιτίδη, τις έρευνες υδρογονανθράκων σε ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, τη «Γαλάζια Πατρίδα» του Ερντογάν, την εισβολή στη Συρία με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του προέδρου Trump. “Χρέος της ΕΕ, να απαιτήσει από την Τουρκία, να κυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας UNCLOS, αφού η ίδια ισχυρίζεται ότι οι απαιτήσεις της είναι σύμφωνες με αυτό. Εδώ, είναι καθοριστικός ο ρόλος Ελλάδας κ Κύπρου. Αυτό να απαιτήσουμε να είναι ο πυρήνας των αποφάσεων του Ευρωπαικού Συμβουλίου, μαζί με τις σκληρές κυρώσεις που πρέπει να της επιβληθούν”, τόνισε μεταξύ άλλων.
Επίσης, τον προηγούμενο μήνα μίλησε στο 4ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο 2019.
«Αν θέλουμε να υλοποιήσουμε το εθνικό όραμα της ανάπτυξης και γεωπολιτικής αναβάθμισης, πρέπει να κάνουμε συμμέτοχο και πρωταγωνιστή τον κάθε πολίτη, να βαδίσουμε παράλληλα με την Κοινωνία των Πολιτών. Δυστυχώς έχουμε χάσει πολύτιμο εθνικό χρόνο. Οι περιφερειακές συνεργασίες, η αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, η προώθηση των αγωγών φυσικου αερίου, η παροχή στις τοπικές κοινωνίες οικονομικών ανταποδοτικών ωφελημάτων, αποτελούν το κλειδί για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Το 25% των δημοσίων εσόδων απο την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και της δημόσιας περιουσίας, επενδύεται για έργα περιβάλλοντος στις τοπικές οικονομίες. Το 75%, σύμφωνα με το Ν.4162/2013 για το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, επενδύεται στην ενίσχυση του ασφαλιστικού μας συστήματος, παρέχοντας περίπου 1.000€/χρόνο, σε καθε έναν απο τους 2.500.000 Έλληνες συνταξιούχους.
Κλιματική Αλλαγή, 4η Βιομηχανική Επανάσταση, έξυπνη ενέργεια, ενεργειακή δημοκρατία μέσω της αποκεντρωμένης παραγωγής πράσινης ενέργειας, αποτελούν βασικούς πυλώνες της Ελλάδας των μεταρρυθμίσεων, της ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημιουργίας εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας», ανέφερε, μεταξύ άλλων.