Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑφρικανική σκόνη: Πως επηρεάζει την υγεία και συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής...

Αφρικανική σκόνη: Πως επηρεάζει την υγεία και συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Η αφρικανική σκόνη που επηρεάζει την Ελλάδα είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και ιδιαίτερα όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την μεταφορά σωματιδίων σκόνης από την έρημο Σαχάρα.

Αυτό το φυσικό γεγονός μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της χώρας καθώς υποβαθμίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα του αέρα. Από αυτήν την κατάσταση επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων.

Οι σημαντικότερες επιδράσεις της σκόνης είναι στο αναπνευστικό σύστημα με τα λεπτά σωματίδια της σκόνης να μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και στα άτομα με παθήσεις όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια να επιδεινώσουν τα συμπτώματα οδηγώντας σε δύσπνοια, βήχα και δυσφορία στο στήθος. Η αφρικανική σκόνη έχει επίσης και σοβαρές καρδιαγγειακές επιδράσεις με τον κίνδυνο των καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων να καραδοκούν ιδιαίτερα στους ευάλωτους πληθυσμούς.

Η χρόνια έκθεση στην αφρικανική σκόνη σύμφωνα με μελέτες έχει συσχετιστεί με μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία όπως οι αναπνευστικές ασθένειες, η μειωμένη πνευματική λειτουργία, οι καρδιαγγειακές διαταραχές αλλά επίσης και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία έχει δώσει κάποιες συστάσεις για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο με όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες. Αρχικά, πρόληψη αποτελεί η ενημέρωση καθώς θα πρέπει όλοι να παρακολουθούν τις μετεωρολογικές προβλέψεις και να γνωρίζουν πότε θα είναι αυξημένα τα επίπεδα της σκόνης ώστε να περιοριστούν οι υπαίθριες δραστηριότητες, να παραμείνουν κλειστά τα παράθυρα και οι πόρτες και σε οποιαδήποτε έξοδο να χρησιμοποιείται η μάσκα κυρίως από τις πιο ευάλωτες ομάδες. Η σημασία της ενυδάτωσης με την κατανάλωση νερού είναι καταλυτική.

Οι ευάλωτες ομάδες και όσοι πάσχουν από καρδιοαναπνευστικά νοσήματα ενδέχεται να έχουν κάποια αύξηση στην λήψη φαρμακευτικής αγωγής αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτούν τον προσωπικό τους γιατρό.

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ