Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΟλοκληρώθηκε με επιτυχία το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus + της ΣΑΕΚ Άργους

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus + της ΣΑΕΚ Άργους

Ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus + της ΣΑΕΚ Άργους ως προς το σκέλος της 2ης Ροής, που αφορούσε μετακίνηση και πρακτική άσκηση σπουδαστών τεχνικών Η/Υ στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Συνολικά το πρόγραμμα έχει τίτλο: «Νέες Τεχνολογίες και εξειδίκευση στον ψηφιακό και υγειονομικό τομέα: πρακτική άσκηση και εξοικείωση» και ο κωδικός του είναι 2023 1 EL01 KA122 VET 134759. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και την Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό οι σπουδαστές Η/Υ είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικές πτυχές του επαγγέλματός τους (γλώσσες προγραμματισμού, τηλεπικοινωνιακά κέντρα, δίκτυα υπολογιστών, τηλεπικοινωνιακές εταιρείες με εξειδίκευση σε λύσεις λογισμικών για άλλες εταιρείες κ.α.) και να υλοποιήσουν μια ποικιλία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, όπως πρακτική άσκηση, τεχνικές επισκέψεις, παρακολούθηση εργασίας – job shadowing και εκπαιδευτικές δραστηριότητες γνωριμίας με το τεχνικό και επαγγελματικό περιβάλλον φορέων και εταιρειών.

Παράλληλα αναδείχθηκε και η σημασία της γνωριμίας με τον ισπανικό πολιτισμό και την τοπική κουλτούρα: η εκπαιδευτική εκδρομή στις πόλες Girona και Besalu, η ξενάγηση στο κέντρο της πρωτεύουσας της Καταλονίας και η επίσκεψη στο πάρκο Guell, ιδιαίτερο δείγμα τοπικής αρχιτεκτονικής και αστικού σχεδιασμού.

Το πρόγραμμα ήταν απαιτητικό τόσο με πολύωρες παρακολουθήσεις και μετακινήσεις από τη μία στην άλλη δραστηριότητα όσο και με υψηλές τεχνικές γνώσεις που έπρεπε να διαθέτει και να καλλιεργήσει ο εκπαιδευόμενος για να ανταποκριθεί στην παρακολούθηση της δραστηριότητας.

Ενδεικτικά από το πλήθος των δραστηριοτήτων θα αναφερθούν οι εξής:

Η επίσκεψη στο κέντρο υπερυπολογιστών της πόλης (Barcelona Supercomputing Center, https://www.bsc.es/ ) στο οποίο υλοποιούνται μεγάλης κλίμακας τεχνικές προσομοιώσεις και πειράματα καθώς η εγκατάσταση προσφέρει υπερυψηλές ταχύτητες και δυνατότητες πολλαπλής επεξεργασίας δεδομένων.

Η επίσκεψη στην έκθεση AI: Artificial Intelligence (https://www.cccb.org/en), που διερευνά το παρόν και το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και θέτει ερωτήματα ηθικής και δεοντολογίας σχετικά με την παρουσία της AI στην ανθρώπινη κοινωνία

Η επίσκεψη στο κέντρο ελέγχου δικτύου του μετρό της Βαρκελώνης (https://www.tmb.cat), ενός τεράστιου οργανισμού που συντονίζει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα αστικών μετακινήσεων στην Ευρώπη.

Η πρακτική άσκηση στην εταιρεία Avannubo (https://avannubo.com/ ) που σχεδιάζει εξατομικευμένα πακέτα – λύσεις επικοινωνίας για εταιρείες που διαθέτουν τμήμα εξυπηρέτησης πελατών.

Για την υλοποίηση του προγράμματος εργάστηκε συστηματικά ο κ. Γιαμάς Αθανάσιος, υπεύθυνος του φορέα υποδοχής MOVEU με έδρα τη Βαρκελώνη, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία.

Ο κ. Δέδες Κωνσταντίνος, εκπαιδευτής της ΣΑΕΚ Άργους και διευθυντής του Γυμνασίου Αγίας Τριάδας συνέβαλε επίσης καθοριστικά στη διαμόρφωση του τεχνικού μέρους της αίτησης και συνόδευσε ως ο πλέον αρμόδιος από άποψη αντικειμένου την ομάδα κινητικότητας την πρώτη εβδομάδα. Τον ευχαριστούμε για τη συνολική υποστήριξη.

Σημειώνουμε, κλείνοντας, ότι η ΣΑΕΚ Άργους καλλιεργεί συστηματικά την εξωστρέφεια του εκπαιδευτικού οργανισμού μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα. Ήδη από τον Ιανουάριο διεξάγεται παράλληλα η πρώτη ροή μακροχρόνιας κινητικότητας Erasmus Pro, στην Κύπρο με αποστολή δυο σπουδαστών – διασωστών, οι οποίοι εργάζονται για έξι μήνες στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας της χώρας.

Φίλιππος Δελής Δ/ντής Σ.Α.Ε.Κ. Άργους

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ