Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑνακοίνωση Χρήστου Παπαδημητρακόπουλου, Προέδρου των πολυμετοχικών εταιριών «Λακωνικοί Κήποι» και «Αργολικοί...

Ανακοίνωση Χρήστου Παπαδημητρακόπουλου, Προέδρου των πολυμετοχικών εταιριών «Λακωνικοί Κήποι» και «Αργολικοί Κήποι»

Ανακοίνωση Χρήστου Παπαδημητρακόπουλου, Προέδρου των πολυμετοχικών εταιριών «Λακωνικοί Κήποι» και «Αργολικοί Κήποι»

Την απόφασή μου να αποχωρήσω από την αγορά πορτοκαλιού της Αργολίδας έκανα γνωστή κατά τη διάρκεια του 1ου έκτακτου «Συνεδρίου για το Μέλλον του Πορτοκαλιού» που διοργανώθηκε στο Ναύπλιο. Κύρια αιτία αυτής της εξέλιξης είναι το κατεστημένο που τελικά διέπει την αγορά πορτοκαλιού της περιοχής, το οποίο έχει δημιουργήσει συνθήκες στρεβλού ανταγωνισμού, ή για να το πω πιο σωστά, συνθήκες εναρμονισμένων πρακτικών.
Θέλοντας όμως να σπάσω αυτό το καθεστώς, το οποίο μάλιστα όλοι οι παρευρισκόμενοι στο Συνέδριο αναγνώρισαν, και κατόπιν των αιτήσεων κάποιων λίγων Συνεταιρισμών, κατέληξα ότι οι «Αργολικοί Κήποι», η ανώνυμη εταιρία της οποίας είμαι πρόεδρος, θα καταβάλουν την τιμή που έχουν ήδη ανακοινώσει από τον Δεκέμβριο του 2023, που είναι 200 ευρώ ανά τόνο για τα
πορτοκάλια Νάβελ προσαυξημένα ως εξής:
• +20 ευρώ ανά τόνο για όσους ενταχθούν ως υποψήφιοι μέτοχοι στο πολυμετοχικό σχήμα
• + 20 ευρώ ανά τόνο για εκείνους που τελικά θα ολοκληρώσουν την εγγραφή τους και θα γίνουν συνοδοιπόροι μας σε αυτό το εγχείρημα.
Οι πολυμετοχικές εταιρίες είναι ένα εγχείρημα που έχω ήδη θέσει σε εφαρμογή από το 2015 στην Λακωνία, το οποίο λειτουργεί προς όφελος των παραγωγών και έχει πάνω από 140 μέλη. Μέσα από αυτό το σχήμα οι μέτοχοι απολαμβάνουν μία σειρά από προνόμια και διευκολύνσεις στην παραγωγή και την συγκέντρωση του καρπού, διατηρούν όμως την ίδια στιγμή το ελεύθερο να
διαθέσουν το σύνολο της παραγωγής του όπως εκείνοι θέλουν χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να το προσφέρουν στην εταιρία. Με τον τρόπο αυτό και οι «Αργολικοί Κήποι» είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν άμεσα με υψηλότερη τιμή όποιον εκφράσει την πρόθεσή του να ανεβεί στο «άρμα» μας και στη συνέχεια να επιβραβεύσουν με ακόμη υψηλότερη τιμή εκείνους που θα μας στηρίξουν
ώστε να δούμε να αλλάζει κάτι προς το καλύτερο, στον τρόπο παραγωγής του πορτοκαλιού με άμεσο όφελος για τον αγρότη. Έτσι, πιστεύω ότι θα βοηθήσουμε τόσο τους υφιστάμενους παραγωγούς, αλλά παράλληλα θα δώσουμε κίνητρο και στους νέους αγρότες όλων των ηλικιών, ώστε να μην αφανιστεί η παραγωγή.
Όσον αφορά την ποικιλία Βαλέντσια στη Λακωνία, για αυτήν οι «Λακωνικοί Κήποι» θα καταβάλουν 300 ευρώ ανά τόνο και σε περίπτωση που κάποιος άλλος χυμοποιός ξεπεράσει έστω και για λίγο αυτή την τιμή φτάνοντας για παράδειγμα στα 305, εμείς θα ανεβούμε στα 360 ευρώ. Στη συνέχεια αν υπάρξουν κι άλλες ανατιμήσεις, για κάθε αύξηση θα ανεβάζουμε την τιμή κατά 30 ευρώ, πηγαίνοντας στα 390 ή ακόμη και στα 420 αν χρειαστεί. Θεωρώ ότι αυτή η ιδιότυπη κόντρα θα είναι μόνο επ’ ωφελειά του αγρότη καθώς θα αυξήσει το εισόδημά του, βάζοντας ταυτόχρονα τέλος στην εποχή των εναρμονισμένων πρακτικών που παίζονταν στην πλάτη του Έλληνα παραγωγού.
Την ίδια στιγμή, όπως τόνισα και στο Συνέδριο του Ναυπλίου, στόχος των Κήπων είναι να μην κλείσει κανένα χυμοποιείο, καθώς όπου έκλεισαν τα χυμοποιεία αφανίστηκε η παραγωγή, όπως έγινε για παράδειγμα στην Άρτα. Για τον λόγο αυτό τονίζω προς όλους ότι είμαι ανοιχτός για συνεργασίες που θα βοηθήσουν ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης πορτοκαλιών
και χυμού.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου για το συνέδριο 1ο έκτακτο «Συνέδριο για το Μέλλον του Πορτοκαλιού»

Μεγάλες αλήθειες ακούστηκαν στο 1ο Συνέδριο για το Μέλλον του Πορτοκαλιού.
Ένας ζωηρότατος διάλογος αναπτύχθηκε ανάμεσα στους συμμετέχοντες στο 1ο έκτακτο «Συνέδριο για το Μέλλον του Πορτοκαλιού» που διοργανώθηκε το Σάββατο 27 Ιανουαρίου στο Ναύπλιο.

Οι παραγωγοί πορτοκαλιού και οι εκπρόσωποι των Συνεταιρισμών που απάντησαν στην πρόσκληση της διοργανώτριας εταιρίας «Orangeland» δεν φάνηκαν να ανησυχούν για την διαφαινόμενη ανακατεύθυνση των εξαγωγών της Αιγύπτου, που φέτος αναμένεται να πετύχει ρεκόρ διαθέσιμων ποσοτήτων φτάνοντας τα 2 εκατομμύρια τόνους. Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω των αναταραχών στην Ερυθρά θάλασσα υπολογίζεται ότι μεγάλο μέρος των 400.000 τόνων που στέλνει η Αίγυπτος στην Κίνα κάθε χρόνο, δεν θα καταφέρουν φέτος να φτάσουν στους συνήθεις πελάτες και άρα θα διακινηθούν δια μέσω
της Μεσογείου.

Οι Αργείτες παραγωγοί εμφανίστηκαν σίγουροι ότι λόγω της υψηλής ποιότητας του προϊόντος τους -τόσο σε επίπεδο καρπού, όσο και συσκευασίας- δεν κινδυνεύουν από το αιγυπτιακό πορτοκάλι, το οποίο δεν καλύπτει ούτε κατά διάνοια τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άρα κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξει στην Ρωσία και την Μέση Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αυτό που φάνηκε να προβληματίζει τους παραγωγούς είναι το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να συνεχίσουν τις δημοπρασίες της ποικιλίας Νάβελ που ξεκίνησαν κατά τα τέλη του 2023, διεκδικώντας άνοδο της τιμής που έχει διαμορφωθεί από τους χυμοποιούς και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 200 ευρώ ανά τόνο πορτοκαλιού.

Στην παρέμβασή του, ο Χρήστος Παπαδημητρακόπουλος -πρόεδρος της εταιρίας
«Αργολικοί Κήποι Α.Ε.»- τόνισε ότι θεωρεί την τιμή των 200 ευρώ «fair» όπως είπε χαρακτηριστικά, αποκάλυψε όμως την πρόθεση της διοίκησης των Αργολικών Κήπων να καταβάλει 240 ευρώ ανά τόνο σε όποιους παραγωγούς της περιοχής γίνουν μέτοχοι της πολυμετοχικής εταιρίας, απολαμβάνοντας έτσι τα προνόμια που συνοδεύουν την εγγραφή τους. Πιο συγκεκριμένα η αύξηση της τιμής θα γίνει σε δύο φάσεις. Στα 220 ευρώ για τους υποψήφιους μετόχους και τελικά στα 240 για όποιους ολοκληρώσουν την εγγραφή τους. Έτσι οι Αργολικοί Κήποι θεωρούν ότι θα βοηθήσουν όλους τους παραγωγούς και ιδίως τους νέους ώστε να δοθεί κίνητρο για να μην αφανιστεί η παραγωγή.

Σε αυτό το στάδιο της συζήτησης αρκετοί παραγωγοί έδειξαν ενδιαφέρον για τα οφέλη της μετοχικής συμμετοχής στους Αργολικούς Κήπους, ένα σχήμα που ήδη λειτουργεί με επιτυχία από το 2015 στην Λακωνία και έχει προσελκύσει πάνω από 300 ντόπιους παραγωγούς.
Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Χρήστος
Παπαδημητρακόπουλος αποκάλυψε ότι για την παραγωγή των πορτοκαλιών Βαλέντσια στη Λακωνία, θα καταβάλει 300 ευρώ ανά τόνο και σε περίπτωση που κάποιος άλλος χυμοποιός ξεπεράσει έστω και λίγο αυτή την τιμή, θα ανέβει στα 360 ευρώ, αυξάνοντας κατά 30 ευρώ την τιμή για κάθε περεταίρω πλειοδοσία, με στόχο την ανάπτυξη του ανταγωνισμού και άρα να σπάσουν οι εναρμονισμένες πρακτικές που όλοι γνωρίζουν και παραδέχθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ