Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΣτρατηγική χαμηλής έντασης και διαλόγου απέναντι στους αγρότες ενόψει της κλιμάκωσης των...

Στρατηγική χαμηλής έντασης και διαλόγου απέναντι στους αγρότες ενόψει της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων

Χαμηλούς τόνους έναντι των διαμαρτυρόμενων αγροτών επιστρατεύει το Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων αυτή την εβδομάδα.

Το μήνυμα που η κυβέρνηση θέλει να περάσει είναι ότι οι πόρτες των συναρμόδιων υπουργείων είναι ανοιχτές προς συζήτηση για τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να υπάρχουν υπερβολικές προσδοκίες. Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι αποζημιώσεις σε παραγωγούς, αν και αναγνωρίζουν ότι η πρωτόγνωρη καταστροφή στη Θεσσαλία κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα, ειδικά για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους πληγεισών περιοχών, όπως η Καρδίτσα.

Στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχαν αρκετοί υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης έγινε μια συνολική επισκόπηση της κατάστασης, με επίκεντρο τη Θεσσαλία, αλλά και μια πιο συγκεκριμένη συζήτηση για τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Παρόντες από το Μέγαρο Μαξίμου Γιάννης Μπρατάκος, Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος, Παύλος Μαρινάκης και Θανάσης Νέζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς κ.α.

Από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι η πορεία των αποζημιώσεων είναι γρήγορη, ίσως πιο γρήγορη από κάθε άλλη αντίστοιχη περίσταση, αλλά το μέγεθος του προβλήματος στη Θεσσαλία είναι συντριπτικό. Κάτι που αναγνωρίζουν από την κυβέρνηση ως πρόβλημα ήταν τα λάθη που έγιναν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις πληρωμές το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να «ξηλωθεί» η ηγεσία του. Σημειωτέον, ο Λευτέρης Αυγενάκης πριν και μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου είχε απανωτές συσκέψεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ για να «τρέξουν» οι πληρωμές το επόμενο διάστημα.

Κυβερνητικά στελέχη θυμίζουν μια σειρά παρεμβάσεων που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα υπέρ του κόσμου της παραγωγής, από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, τη μείωση του ΦΠΑ για τα αγροτικά λιπάσματα και τα αγροτικά μηχανήματα, αλλά και την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, τις πλείστες όσες αποζημιώσεις από την ΕΛΓΑ κ.ο.κ. Παράλληλα, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπογραμμίζουν ότι ως το τέλος Ιουνίου θα έχουν εξοφληθεί οι αγρότες της Θεσσαλίας, με διαδικασία που θεωρείται ταχεία με δεδομένο και τον έλεγχο από τις Βρυξέλλες.

Πάντως, αρμόδιες πηγές λένε στο protothema.gr ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν επιπρόσθετοι πόροι για τους αγρότες, καθώς η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είναι συγκεκριμένη και ελέγχεται αυστηρά. Από εκεί και πέρα, οι ίδιες πηγές αφήνουν ένα παράθυρο διαλόγου σε ό,τι αφορά το ρεύμα των αγροτών, αλλά και το αγροτικό πετρέλαιο, αν και οι δημοσιονομικές ισορροπίες είναι στενές.

Σχεδιασμός για τα μπλόκα

Η παρουσία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Μέγαρο Μαξίμου χθες δείχνει, πάντως, ότι η κυβέρνηση θέλει γενικότερα…ηρεμία και να μην κλείσουν βασικές οδικές αρτηρίες, καθώς οι αγρότες θα θελήσουν τις επόμενες μέρες να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Στην ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει κατά τόπος επιχειρησιακός σχεδιασμός, με στόχο να μην κλείσει καμία εθνική οδός. Από την άλλη, υπάρχει επαυξημένης συναγερμός και για την έκθεση Agrotica που ξεκινά την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Εκεί οι αγρότες ανεβαίνουν με…άγριες διαθέσεις, ενώ παρόντες θα είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Στην κυβέρνηση δεν θέλουν παρατράγουδα, γι’ αυτό και η αστυνομική παρουσία θα είναι αισθητή.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ