Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΜεγάλες αλήθειες ακούστηκαν στο 1ο Συνέδριο για το Μέλλον του Πορτοκαλιού στο...

Μεγάλες αλήθειες ακούστηκαν στο 1ο Συνέδριο για το Μέλλον του Πορτοκαλιού στο Ναύπλιο

Ένας ζωηρότατος διάλογος αναπτύχθηκε ανάμεσα στους συμμετέχοντες στο 1ο έκτακτο «Συνέδριο για το Μέλλον του Πορτοκαλιού» που διοργανώθηκε το Σάββατο 27 Ιανουαρίου στο Ναύπλιο.

Οι παραγωγοί πορτοκαλιού και οι εκπρόσωποι των Συνεταιρισμών που απάντησαν στην πρόσκληση της διοργανώτριας εταιρίας «Orangeland» δεν φάνηκαν να ανησυχούν για την διαφαινόμενη ανακατεύθυνση των εξαγωγών της Αιγύπτου, που φέτος αναμένεται να πετύχει ρεκόρ διαθέσιμων ποσοτήτων φτάνοντας τα 2 εκατομμύρια τόνους. Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω των αναταραχών στην Ερυθρά θάλασσα υπολογίζεται ότι μεγάλο μέρος των 400.000 τόνων που στέλνει η Αίγυπτος στην Κίνα κάθε χρόνο, δεν θα καταφέρουν φέτος να φτάσουν στους συνήθεις πελάτες και άρα θα διακινηθούν δια μέσω της Μεσογείου.

Οι Αργείτες παραγωγοί εμφανίστηκαν σίγουροι ότι λόγω της υψηλής ποιότητας του προϊόντος τους -τόσο σε επίπεδο καρπού, όσο και συσκευασίας- δεν κινδυνεύουν από το αιγυπτιακό πορτοκάλι, το οποίο δεν καλύπτει ούτε κατά διάνοια τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άρα κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξει στην Ρωσία και την Μέση Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αυτό που φάνηκε να προβληματίζει τους παραγωγούς είναι το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να συνεχίσουν τις δημοπρασίες της ποικιλίας Νάβελ που ξεκίνησαν κατά τα τέλη του 2023, διεκδικώντας άνοδο της τιμής που έχει διαμορφωθεί από τους χυμοποιούς και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 200 ευρώ ανά τόνο πορτοκαλιού.

Στην παρέμβασή του, ο Χρήστος Παπαδημητρακόπουλος -πρόεδρος της εταιρίας «Αργολικοί Κήποι Α.Ε.»– τόνισε ότι θεωρεί την τιμή των 200 ευρώ «fair» όπως είπε χαρακτηριστικά, αποκάλυψε όμως την πρόθεση της διοίκησης των Αργολικών Κήπων να καταβάλει 240 ευρώ ανά τόνο σε όποιους παραγωγούς της περιοχής γίνουν μέτοχοι της πολυμετοχικής εταιρίας, απολαμβάνοντας έτσι τα προνόμια που συνοδεύουν την εγγραφή τους. Πιο συγκεκριμένα η αύξηση της τιμής θα γίνει σε δύο φάσεις. Στα 220 ευρώ για τους υποψήφιους μετόχους και τελικά στα 240 για όποιους ολοκληρώσουν την εγγραφή τους. Έτσι οι Αργολικοί Κήποι θεωρούν ότι θα βοηθήσουν όλους τους παραγωγούς και ιδίως τους νέους ώστε να δοθεί κίνητρο για να μην αφανιστεί η παραγωγή.

Σε αυτό το στάδιο της συζήτησης αρκετοί παραγωγοί έδειξαν ενδιαφέρον για τα οφέλη της μετοχικής συμμετοχής στους Αργολικούς Κήπους, ένα σχήμα που ήδη λειτουργεί με επιτυχία από το 2015 στην Λακωνία και έχει προσελκύσει πάνω από 300 ντόπιους παραγωγούς.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Χρήστος Παπαδημητρακόπουλος αποκάλυψε ότι για την παραγωγή των πορτοκαλιών Βαλέντσια στη Λακωνία, θα καταβάλει 300 ευρώ ανά τόνο και σε περίπτωση που κάποιος άλλος χυμοποιός ξεπεράσει έστω και λίγο αυτή την τιμή, θα ανέβει στα 360 ευρώ, αυξάνοντας κατά 30 ευρώ την τιμή για κάθε περεταίρω πλειοδοσία, με στόχο την ανάπτυξη του ανταγωνισμού και άρα να σπάσουν οι εναρμονισμένες πρακτικές που όλοι γνωρίζουν και παραδέχθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.

Κωνσταντίνος Δαυλός

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ