Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗΤο ΕΚ επικρίνει το σχέδιο απαγόρευσης της αλιείας σε προστατευόμενες περιοχές

Το ΕΚ επικρίνει το σχέδιο απαγόρευσης της αλιείας σε προστατευόμενες περιοχές

Το Κοινοβούλιο διαφωνεί με την πρόταση της Επιτροπής για απαγόρευση της κινητής αλιείας βυθού σε προστατευόμενες περιοχές και ζητά στοχευμένες μεταρρυθμίσεις.

Μετά από ένα πρωινό αφιερωμένο στη συζήτηση της αλιευτικής στρατηγικής της ΕΕ, ιδίως των προτάσεων που περιλαμβάνονται στη δέσμη μέτρων της Επιτροπής για την αλιεία, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν και ενέκριναν τρεις εκθέσεις επί του θέματος.

Μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση για τον καθορισμό των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών

Το Κοινοβούλιο πιστεύει ότι η Επιτροπή υιοθέτησε μια υπεραπλουστευμένη προσέγγιση όταν πρότεινε τη σταδιακή κατάργηση της κινητής αλιείας βυθού σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές έως το 2030, και ζητεί να βρεθεί ισορροπία και να διασφαλιστεί η συμμετοχή των αλιέων στον καθορισμό και την εφαρμογή των μέτρων για αυτές τις περιοχές.

Η έκθεση για το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την προστασία και αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων για βιώσιμη και ανθεκτική αλιεία, που εγκρίθηκε στην ολομέλεια με 402 ψήφους, 95 κατά και 57 αποχές, αναφέρει ότι το σχέδιο δράσης της Επιτροπής στερείται συνοχής με άλλες προτεραιότητες και καταγγέλλει ότι η αύξηση των τιμών και η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης δεν έχουν ληφθεί επαρκώς υπόψη.

Αντιπροσωπεύοντας το 25% των αλιευμάτων, η απαγόρευση της κινητής αλιείας βυθού θα είχε οικονομικό αντίκτυπο σε πολλές περιοχές από τις ακτές, εμποδίζοντας την καλλιέργεια οστρακοειδών, λένε οι ευρωβουλευτές. Προβλέπουν επίσης ότι οι ζώνες που κλείνουν την πρακτική αυτή μπορούν να οδηγήσουν σε συγκρούσεις και να ασκήσουν πίεση σε άλλες αλιευτικές περιοχές.

Μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) όπου χρειάζεται

Η ΚΑλΠ πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται και, όπου είναι αναγκαίο, να μεταρρυθμίζεται και να εγκρίνεται αναλόγως, αναφέρουν οι ευρωβουλευτές σημειώνοντας ότι οι κοινωνικοοικονομικές πτυχές της δεν έχουν ληφθεί δεόντως υπόψη. Επισημαίνουν τις εκκρεμούσες ελλείψεις όσον αφορά την υποχρέωση εκφόρτωσης και επισημαίνουν ότι τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα είναι αναπόφευκτα, κυρίως στους μικτούς τύπους αλιείας. Ως εκ τούτου, ζητούν μια ρεαλιστική εφαρμογή των κανόνων, διατηρώντας τις τρέχουσες εξαιρέσεις και ενθαρρύνοντας τις ανταλλαγές ποσοστώσεων.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι το μοντέλο μέγιστης βιώσιμης απόδοσης που βασίζεται στη διαχείριση είναι αδύνατο να εφαρμοστεί στην περίπτωση της αλιείας πολλαπλών ειδών. Καλούν την Επιτροπή να εξετάσει ως στόχο διαχείρισης τόσο τα βέλτιστα επίπεδα ιχθυαποθεμάτων όσο και τις βέλτιστες κοινωνικοοικονομικές επιδόσεις των στόλων.

Στην έκθεση για την κατάσταση της εφαρμογής της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, που εγκρίθηκε με 371 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 92 αποχές, το ΕΚ ζήτησε από το Συμβούλιο να καθορίσει τα συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα για μεγαλύτερες από ετήσιες ή εξαμηνιαίες περιόδους, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη βεβαιότητα στους αλιείς.

Περισσότερο εναρμονισμένη εφαρμογή των κανόνων περί κοινής οργάνωσης της αγοράς

Λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική για την εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού για όλα τα προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας που πωλούνται στην ΕΕ, οι ευρωβουλευτές ζητούν τη βελτίωση της ενημέρωσης των καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων σχετικά με τα συστατικά, την ημερομηνία αλίευσης, τη γεωγραφική περιοχή αλιείας και τα αλιευτικά εργαλεία.

Ζητούν καλύτερη ιχνηλασιμότητα και κατάλληλο σύστημα σήμανσης, και επιμένουν ότι όλα τα αλιευτικά προϊόντα (τόσο από την ΕΕ όσο και τα εισαγόμενα) θα πρέπει να τηρούν τα ίδια πρότυπα περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας. Η σχετική έκθεση εγκρίθηκε με 451 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 129 αποχές.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ