Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΜε τιμές οι εκδηλώσεις για την Α΄ Εθνοσυνέλευση στην Επίδαυρο παρουσία της...

Με τιμές οι εκδηλώσεις για την Α΄ Εθνοσυνέλευση στην Επίδαυρο παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας (φωτο βίντεο)

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παραβρέθηκε στην Νέα Επίδαυρο το Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Ιανουαρίου για τον εορτασμό της επετείου για τη συμπλήρωση 202 χρόνων από την πραγματοποίηση της Α’ Εθνοσυνέλευσης Ελλήνων, του σημαντικότερου διοικητικού γεγονότος της νεότερης Ελλάδας ,  παρουσία επίσης και της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Την Επιμνημόσυνη Δοξολογία στον Ι.Ν. της Ευαγγελιστρίας Επιδαύρου και την Επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο της στήλης, τέλεσε ο μητροπολίτης Αργολίδας κ. Νεκτάριος ενώ έψαλλαν από τη σχολή Βυζαντινής μουσικής της Μητροπόλεως Αργολίδας , του τμήματος Λυγουριού με χοράρχη τον πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου και καθηγητή της σχολής Δημήτριο Καρκαλάτο.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου και επίσκεψη στην Μόνιμη ‘Έκθεση τον Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με ξενάγηση της κ. Σακελλαροπούλου και της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Στη Νέα Επίδαυρο, έλαβε χώρα από τις 20 Δεκεμβρίου 1821 έως τις 15 Γενάρη 1822 η Α’ Εθνοσυνέλευση του νομοθετικού σώματος του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, από τους πληρεξούσιους που είχαν στείλει οι γερουσίες της Πελοποννήσου, της Ύδρας, των Σπετσών και των Ψαρών.

Στη διάρκεια της Συνέλευσης, πρόεδρος της οποίας εξελέγη ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ψηφίστηκε η διακήρυξη της ανεξαρτησίας, με την οποία όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο «το Ελληνικόν Έθνος εκήρυξεν ενώπιον Θεού και ανθρώπων την πολιτικήν αυτού ύπαρξιν και ανεξαρτησίαν».

Στη διάρκεια των εργασιών, συντάχθηκε το πρώτο συνταγματικό κείμενο της χώρας, που ονομάστηκε Νόμος της Επιδαύρου, συμφωνήθηκε η μορφή του πολιτεύματος, το σχέδιο και τα χρώματα, μπλε και λευκό του Εθνικού μας Συμβόλου, της Ελληνικής Σημαίας, ενώ ως επικρατούσα θρησκεία κηρύχθηκε εκείνη της Ανατολικής Ορθοδόξου του Χριστού Εκκλησίας.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ