Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗΠέθανε σε ηλικία 81 ετών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημαίνων στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU), ο οποίος είχε υπηρετήσει σε κορυφαία πόστα.

Διατέλεσε ανάμεσα σε άλλα υπουργός Εσωτερικών, υπουργός Οικονομικών αλλά και πρόεδρος της Bundestag. Συνέδεσε το όνομά του, τόσο με την ενσωμάτωση της ανατολικής Γερμανίας στη Δυτική, μετά την πτώση του τοίχους του Βερολίνου, όσο και με τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφάρμοσε η Ελλάδα, αλλά και συνολικά με την απάντηση της Ευρωζώνης στην κρίση χρέους της περασμένης δεκαετίας. 

Ο Σόιμπλε γεννήθηκε στο Φράιμπουργκ και ήταν ο γιος ενός υπαλλήλου της εφορίας. Είναι ο μεσαίος από τρεις αδερφούς. Αφού έλαβε απολυτήριο λυκείου το 1961, ο Σόιμπλε σπούδασε Νομική και Οικονομικά στα Πανεπιστήμια του Φράιμπουργκ και του Αμβούργου από τα οποία αποφοίτησε το 1966 και το 1970 εργάστηκε ως εφοριακός και ως δικηγόρος, αφού πρώτα πέτυχε στις κρατικές εξετάσεις.

Ο Σόιμπλε εισήλθε στην τοπική αυτοδιοίκηση στο κράτος της Βάδης-Βυρεμβέργης και τελικά κατέληξε να γίνει ανώτερος διοικητικός υπάλληλος της φορολογικής υπηρεσίας του Φράιμπουργκ. Στη συνέχεια άσκησε τη δικηγορία στο περιφερειακό δικαστήριο του Όφενμπουργκ, από το 1978 έως το 1984.

Οι σχέσεις του Σόιμπλε με την Ελλάδα και οι πολιτικές λιτότητας

Ο Σόιμπλε επικρίθηκε έντονα για τις ενέργειές του κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης και του Grexit το 2015. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε αναφέρει ότι ο Σόιμπλε σκόπευε να εξαναγκάζει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, ακόμα και πριν την εκλογή της αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Tim Geithner στις αρχές του 2014, αποκαλώντας το σχέδιο του Σόιμπλε «τρομακτικό», ο Geithner κατέγραψε ότι ο Σόιμπλε πίστευε πως μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ωθούσε άλλες χώρες ώστε να ευθυγραμμιστούν.

Ο Σόιμπλε επικρίθηκε επίσης για τις συστάσεις του περί λιτότητας. Τέτοιου είδους επικριτικά σχόλια επικεντρώθηκαν στο γεγονός ότι η επιμονή του Σόιμπλε στις πολιτικές λιτότητας έρχεται σε αντίθεση τόσο με τις εμπειρικές αποδείξεις πως οι πολιτικές στις οποίες επέμενε είχαν συρρικνώσει την ελληνική οικονομία κατά 25% όσο και από τις εκθέσεις του ΔΝΤ οι οποίες επέμεναν ότι μόνο μια μαζική ελάφρυνση του χρέους, και όχι μια περαιτέρω λιτότητα, θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ