Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕΟΦ: Επείγουσα οδηγία σε γιατρούς για προγεμισμένες σύριγγες

ΕΟΦ: Επείγουσα οδηγία σε γιατρούς για προγεμισμένες σύριγγες

Σε σημαντική ενημέρωση προς τους επαγγελματίες υγείας προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αναφορικά με ενέσιμο φάρμακο που χορηγείται σε ασθενείς με πρωτοπαθή υπερχοληστερολαιμία (ετερόζυγη οικογενή και μη οικογενή) ή μικτή δυσλιπιδαιμία.

Τα ενέσιμα σκευάσματα υποδεικνύονται από τους ειδικούς ως μία μέθοδος μείωσης της  LDL χοληστερόλης με καλά αποτελέσματα σε ασθενείς που δεν έχουν πετύχει το στόχο της μείωσης της LDL με δίαιτα και θεραπεία με στατίνες.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΦ αφορά τη δραστική ουσία ινκλισιράνη (284 mg) ενέσιμο διάλυμα σε προγεμισμένη σύριγγα. Το φάρμακο χορηγείται μόνο από επαγγελματίες υγείας, ως εφάπαξ υποδόρια ένεση: στην αρχή, ξανά στους 3 μήνες και ακολούθως κάθε 6 μήνες.

Ειδικότερα, και κατόπιν ενημέρωσης που έλαβε από τη φαρμακευτική εταιρία Νovartis ο ΕΟΦ για «μικρό αριθμό παραπόνων που σχετίζονται με δυσκολία στην κίνηση του εμβόλου της σύριγγας οδηγώντας σε αδυναμία της έγχυσης», ο Οργανισμός υπενθυμίζει στους ειδικούς πως πρέπει να διαχειριστούν τα σχετικά περιστατικά. Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι σύμφωνα με την εταιρία, το πρόβλημα παρουσιάζεται σπάνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση (~ 0,01%) ‘οπως αναφέρει και στο ygeiamou.

Ωστόσο, η εταιρία και ο ΕΟΦ επισημαίνουν τα εξής:

• Για την εξασφάλιση της βέλτιστης χρήσης του φαρμάκου για τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας διερευνώνται τεχνικές λύσεις που θα μπορούσαν να αμβλύνουν αυτό το πρόβλημα.

• Μην αφαιρείτε το κάλυμμα της βελόνας μέχρι να είσαστε έτοιμος/η για την ένεση, δεδομένου ότι σε σπάνιες περιπτώσεις, η πρώιμη αφαίρεση του καλύμματος της βελόνας, πριν την ένεση, μπορεί να οδηγήσει σε ξήρανση του φαρμακευτικού προϊόντος εντός της βελόνας, το οποίο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απόφραξη της βελόνας.

• Εάν μετά την εισαγωγή της βελόνας δεν μπορείτε να πιέσετε το έμβολο, χρησιμοποιήστε μία νέα προγεμισμένη σύριγγα. Η Novartis θα παρέχει αντικατάσταση για κάθε σύριγγα Leqvio
που εμφανίζει πρόβλημα.

• Τα δεδομένα που εξετάστηκαν επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας σχετικός κλινικός κίνδυνος για την ασφάλεια του ασθενούς.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ