Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΠαγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού "Η Σημασία της Προστασίας και της Φροντίδας...

Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού “Η Σημασία της Προστασίας και της Φροντίδας των Παιδιών” άρθρο της Βασιλικής Ντουφεξή

Κάθε χρόνο, στις 20 Νοεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, μια ημέρα αφιερωμένη στα παιδιά και τα δικαιώματά τους.

Αυτή η ημέρα αποτελεί την επέτειο της υιοθέτησης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού το 1989, μιας σημαντικής διεθνούς συμφωνίας που κατοχυρώνει τα δικαιώματα και την προστασία κάθε παιδιού παγκοσμίως. Η Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τη σημασία αυτών των δικαιωμάτων και να δεσμευτούμε για την προστασία και τη φροντίδα των παιδιών παγκοσμίως.

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί ένα ισχυρό μέσο για την προστασία των παιδιών από κάθε μορφή κακοποίησης, εκμετάλλευσης και διακρίσεων. Αναγνωρίζει τα δικαιώματα των παιδιών να έχουν πρόσβαση σε βασικές ανάγκες όπως η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και η προστασία από τη βία. Επιπλέον, προωθεί το δικαίωμα των παιδιών να εκφράζουν τις απόψεις τους και να συμμετέχουν στις αποφάσεις που τους αφορούν.

Παρά την ύπαρξη αυτής της σημαντικής διεθνούς συμφωνίας, πολλά παιδιά σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές στα δικαιώματά τους. Οι πόλεμοι, οι φυσικές καταστροφές, η φτώχεια, η βία και η εκμετάλλευση παραβιάζουν τα δικαιώματα των παιδιών και αφήνουν μακρόχρονες επιπτώσεις στη ζωή τους. Είναι καθήκον μας ως κοινωνία να προστατεύσουμε τα παιδιά και να εξασφαλίσουμε ότι κάθε παιδί έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει το δυναμικό του με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Σε πολλές χώρες, έχουν γίνει βήματα προόδου στην προστασία των παιδιών και την εφαρμογή των δικαιωμάτων τους. Εκπαιδευτικά προγράμματα, καμπάνιες ευαισθητοποίησης και νομικές αλλαγές έχουν βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης πολλών παιδιών. Ωστόσο, παραμένουν ακόμη πολλά άλυτα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Ένα από τα κύρια ζητήματα παγκοσμίως είναι η παιδική εργασία. Εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο υποχρεώνονται να εργάζονται σε επικίνδυνες και εκμεταλλευτικές συνθήκες, αντί να πηγαίνουν στο σχολείο και να απολαμβάνουν την παιδική τους ηλικία. Είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας και τη διασφάλιση της παιδικής εκπαίδευσης και ανάπτυξης.

Επιπλέον, η βία κατά των παιδιών παραμένει ένα πρόβλημα παγκόσμιας εμβέλειας. Η σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών πρέπει να καταπολεμηθεί αποφασιστικά με την ενίσχυση των νόμων και των μέτρων πρόληψης. Το να διδάσκουμε στα παιδιά τα δικαιώματά τους και το πώς να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν τη βία είναι εξίσου σημαντικό.

Στην Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, ας δεσμευτούμε όλοι να δράσουμε για την προστασία και τη φροντίδα των παιδιών. Ας εργαστούμε για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας, την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης, και την εξασφάλιση της πρόσβασης σε παιδικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Ας διδάξουμε στα παιδιά ότι έχουν δικαιώματα και ότι αξίζουν την αγάπη, τη φροντίδα και την προστασία μας.

Σε αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, ας αναλάβουμε δράση για να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου τα παιδιά μπορούν να ζουν με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ελπίδα. Ας συνεργαστούμε ως παγκόσμια κοινότητα για να εξαλείψουμε τις ανισότητες και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας και όλα τα παιδιά του κόσμου. Ας προστατεύσουμε το ανθρώπινο μέλλον μας, τα σημερινά παιδιά είναι η συνέχεια της ανθρώπινης ζωής.

άρθρο της της Βασιλικής Ντουφεξή Δημοσιογράφος και Πρόεδρος Πειθαρχικού της Ένωσης ευρωπαίων Δημοσιογράφων , και Υπεύθυνη του τμήματος για την Ανθρώπινη Βία.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ